Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 062
  • 418
  •   1
Отговори
# 15
  • До хладилника, който обичам
Скрит текст:
По едно време мислех да питам в една тема, дали в България има откачалки, на които целите им домове са в бежово или в пастелни цветове, както и всички дрехи в гардероба им, но заподозрях, че има, затова се въздържах.
Моите извинения, но ви мисля за кукувици (ако сте сред тях).
Има, има.
Скрит текст:
Има и шеги за тъжни бежови бебета в бежови дрехи сред бежови играчки. Без съмнение много естетично издържани.

# 16
  • София
Аз не следя тези тенденции, но винаги е имало хора, които са подкрепяли тези идеи.
В интерес на истината и аз от няколко години все повече харесвам идеята и я прилагам, но в мой прочит. И смятам, че една жена може да си позволи да влезе в тази роля, когато може по всяко време да излезе от нея, а не се поставя в зависимост. Т.е. зависимостта е имагинерна и е добре подплатена от пасивен доход или от добре обмислен брачен договор.
Конкретно за инфлуенсърките смятам, че са единици тези, които показват реалния си живот (елементи от него). Останалите го украсяват според своята представа какво би трябвало да е, за да живеят перфектния живот от мечтите си.
Ще коментирам направо по заглавния пост:
От няколко години аз самата съм жена, която не работи извън дома, посветена е на домакинството, децата, мъжа си. Помагам и в семейния бизнес, но по-скоро като добър слушател и съветник на съпруга ми вече. Не съм в майчинство, а да работя прях по свое желание и след обсъждане със съпруга ми. Даже вече нямам деца ежедневно у дома  - най-малкият е на ясла, по-големите са на училище, а най-големите си имат свои семейства в друга държава. Мъжът ми изкарва достатъчно пари, но аз самата, а и двамата отделно от това, имаме пасивни доходи, достатъчни за домакинството и за нашите нужди.
Страхотно удоволствие ми доставя да съм у дома и да се грижа за базовите нужди на семейството ми, но не поставям съпруга ми на пиедестла, даже обратното. Понеже работният му график позволява, той работи често от дома и има гъвкаво работно време, заради което се включва активно както в грижите за дома и семейството, така и в свободното на двама ни време, в което имаме време да общуваме и да поддържаме активно отношенията и връзката ни. Но пък в главата ми често минават приятни мисли за уют, традиционализъм и т.н.
Дори и за полово разделение на ролите, което обаче не е нашето, защото с годините сме постигнали някаква си наша симбиоза.
Подобно на описаното, домът ми е чист, подреден, готвя по 3 пъти на ден, но, за разлика от дамите в тренда, не стоя в безупречен външен вид, а в удобни дрехи и не стоя само вкъщи, а спортувам, уча език, имам хобита, имам приятелки, които обаче виждам извън времето, в което семейството ми си е дома. Т.е. уикендите, почивните дни и вечерите са ми за тях и ми е приятно да съм им "на разположение".
И най-същественото. Връщане на пазара на труда може да ми е трудно, но ако тръгна да търся външен работодател. В нашата кантора мога да се върна по всяко време, стига да поискам. Имам голям стаж (достатъчен за пенсиониране - над 25 г.), имам висока квалификация и не завися финансово от съпруга ми, вкл. имаме "правилният" за мен брачен договор, но с удоволствие предпочитам стоенето у дома и домакинския труд пред ходенето в офис и да допринасям за семейното и най-вече за собственото си щастие.
НО - имам 3 дъщери и 2 сина. За никой от тях не искам описания в тренда модел. Момичетата сме ги възпитавали да са образовани, самостоятелни, работещи и т.н. Вече след време, когато постигнат достатъчно самостоятелност и независимост и имат стабилни отношения с партньорите си, нека те сами да могат да вземат решение за себе си дали да останат домакини или да са активно работещи, или какното си пожелаят. Същото бих искала някой ден и за снахите си. Взаимност, а не подчинение и зависимост.

# 17
НО - имам 3 дъщери и 2 сина. За никой от тях не искам описания в тренда модел. Момичетата сме ги възпитавали да са образовани, самостоятелни, работещи и т.н. Вече след време, когато постигнат достатъчно самостоятелност и независимост и имат стабилни отношения с партньорите си, нека те сами да могат да вземат решение за себе си дали да останат домакини или да са активно работещи, или какното си пожелаят. Същото бих искала някой ден и за снахите си. Взаимност, а не подчинение и зависимост.
Ти описваш домакиня по желание, но с подсигурени възможности и бъдеще, образование, стаж. Това подкрепям лично аз, и се радвам, някой като го постигне.
То не е tradwife, онова е доста по-различно като начин на мислене, и роля на жената, пък и мъжа.

# 18
Вече след време, когато постигнат достатъчно самостоятелност и независимост и имат стабилни отношения с партньорите си, нека те сами да могат да вземат решение за себе си дали да останат домакини или да са активно работещи, или какното си пожелаят. Същото бих искала някой ден и за снахите си. Взаимност, а не подчинение и зависимост.
Това би трябвало да важи и за момчетата. Т.е. да не работят, ако са постигнали определно ниво, което ги е подсигурило. Или не?

Бу, 99% от тези, които започват канал го правят с цел развитие и финансови резултати. Може би не всички печелят в началото, но постепенно започват да им плащат за реклама. В тази сфера има много възможности, като започнеш от тоалетната хартия и стигнеш до много скъпи уреди за почистване/готвене. Отделно си имат такса. Онез, които не успеят, след известно време се отказват

# 19
Не се сърди, човече, опитвам се да кажа, че това е съвсем реално нещо и извън социалните мрежи.
Както например нещо, което аз лично (безуспешно засега) следвам - система за домакинство. Създателката му печели от мен и други като мен, и от реклами, но ние просто следваме и се опитваме с различен успех да претворим методите ѝ. Без лична финансова изгода. Същото се случва и с традсъпруги движението, доколкото е такова.

# 20
  • София
Бу, затова направих сравнение. Заради разликата, която е добре младите хора да имат предвид.

НСЧ, важи и за двата пола, разбира се. Както успеят да се организират и според разбиранията на партньорите.
Най-добре би било да го постигнат и двамата, но в съвремието е трудно, защото пасивните доходи само не са достатъчни (поне при нас). Което семейство успее да вмести и двамата в схемата, би било прекрасно за тях.
В нашия конкретен случай е жената, т.е. аз, защото имам и определени здравословни проблеми, а при спирането да работя бяхме с малко четвърто дете и обмисляхме петото (при нас обмислянето включваше репродуктивна намеса и тя в повечето случаи минава буквално "през" жената).

Бу, щом се касае за инфлуенсърство, тази жена явно има и доход (от социалните мрежи), и работи (показва ежедневието си), и не е толкова сляпо подчинена на съпруга си (щом той няма против да е част от имиджа на жена си, независимо как го представя).

# 21
  • Melmak
Утро77, разбирам идеята, но не вярвам тези, които снимат това да я изповядват.

# 22
Не знам защо се уловихте за шепата инфлуенсърки, които изкарват пари от това. Говорим за останалите жени, които тъй инфлуенснъти, решават да се върнат със 75 години назад във времето.

# 23
  • София
Лошото е, че някои не го решават или поне не сами.
Или са наистина без образование и без капацитет и няма как да намерят добра работа.
Или са така възпитани (примерът с религиозните общности) - те и съпрузите им, съответно следват определен модел, независимо дали им харесва или не.
Или са принудени от други обстоятелства. Давам пример с моя близка приятелка, която е с добро образование и добра професия, в прекрасни съпружески отношения, но мъжът до нея има много успешна и изключително високоплатена работа, изискваща чести отсъствия (от понеделник до петък е в друг град или в друга държава, а само през уикендите си е у дома). Още при първото им семейно обсъждане, двамата бяха категорични, че неговата работа е с приоритет, заради възможностите за семейството. Тя остана ДОБРОВОЛНО с децата си няколко години - от раждането им до момента, в който можеха да се оправят самостоятелно с ходене на училище, с прибиране. Отказа се да работи през уикендите, защото те бяха единственото време за цялото семейство заедно, а не искаше да плаща на бавачкИ огромни суми, за да има "удоволствието" да вижда децата си за малко вечер. След 15-тина години вкъщи успя да се върне на работа успешно, защото е със специфични умения, но сподели, че е страшно трудно за нея да си върне трудовите навици и да излезе от режима на майка и домакиня.

# 24
Смяна на парадигмата според мен не се случва само с начин на мислене. Както за много други неща има значение комплекс от фактори, но на първо място финансовата основа.

Свобода да се избира между професионална реализация и пълна отдаденост на семейството в общи линии може да има при наличие на достатъчни доходи /все едно дали става дума за жена или мъж/. Ако доходите не са достатъчни, рационален избор на практика няма, дори философията на засегнатите да ги тегли с X-брой години назад.

# 25
Ако доходите не са достатъчни, рационален избор на практика няма, дори философията на засегнатите да ги тегли с X-брой години назад.
Не знам... чета за семейства, които в желанието си да следват традиционното разделение на ролите и т.н., живеят на ръба на бедността или даже под него. На мен това ми е непонятно, да се натоварва единия партньор с изкарване на пари и да има очаквания да има втора и трета работа, но само той да работи, защото е мъжка работа и жената трябва да си седи вкъщи.

# 26
  • Melmak
Ако тези жени (вадим инфлуенсърките от тях) са ок с това, то какво лошо има? Аз не бих била добре в тази роля, но хората са различни. Ако става дума за насилие, разбира се, че не съм ок с това. Някои религиозни общности все още имат уредени бракове и подобни, които не одобрявам. Но ако жена съвсем съзнателно е в тази роля, то кои сме ние, че да я упрекваме?

# 27
Традсъпругите не ги коментирам, защото са отвсякъде фалшиви. Сега за бг домакините: жени, които не работят, защото нямат образование, трудови навици и ги мързи. Foyer и примера, който дава са изключения.
Аз не знам как може да ги удовлетворява стандартните домакини да живеят по този начин. Честно, понякога (рядко) ми е жал за тях, прислуга на мъж и деца, само защото ги мързи да се реализират в реалния живот.
Предпочитам да поработя извънредно, ако се наложи и с тези пари някой да изчисти, изпере килимите, подреди гардероба. В моето семейство майка ми и двете ми баби са имали професия и са работили, наравно с мъжете си.

# 28
  • София
През 18 г брак, признавам е имало доста лета, в които се е налагало да съм си вкъщи с децата. Но не е било точно по желание. След това септември непременно си намирам нещо да работя или да уча, че ме хващат лудите.
С две думи - не е за мен тая работа.
Ако мъжът е достатъчно точен и жената е наистина добре в тази роля - чудесно. То си е работа.

# 29
А традсъпруга с прислужница, икономка, дойка и пр. може ли?

Общи условия

Активация на акаунт