СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 8

• 32 691
  • 772
  •   1
Отговори
# 615
  • Отвъд алеята зад шкафа
Честно казано бях с ниски очаквания преди отворените врати, казвах си " Е, колко пък да е готино?!". Обаче при посещението останах много впечатлена. На първо място от децата, ученици в колежа, с които имах възможност да общувам там. Водена от принципа, че трябва да черпя информация от извора, упорито и напоително задавах купища въпроси, за да видя какво и как ще ми отговорят. Включително в залата по 3Д принтиране и дизайн, задавах професионални въпроси с цел да го хвана детето, че нищо не разбира, обаче не, не се хвана и си ми отговори смислено. Отделно организацията на събитието, преподавателите, парка...всичко много ми хареса. Това, че през деня децата не могат да напускат колежа, кабинетите по химия, биология.

# 616
2 години му търся недостатъци на АК, за да си го избия от главата, но цикля само около това, че е платено. Сигурно не е идеално, но никой няма блянове, че съществува идеално училище в бг.

# 617
Мария, значи има ниша, а има ли ниша- ще бъде запълнена.
Рано или късно.
Днес съм оптимист:)

# 618
Аз мисля, че въобще не съществува идеално училище никъде в света.
АК и на мен ми харесва, но ми идва скъпо. Общежитие и режийни ще ми глътнат още една такса. Ако обаче живеехме в София, щях сериозно да го мисля. От друга страна пък, в София си имате няколко много хубави безплатни училища. Все пак АК може да ви е вариант, дори и резервен.

# 619
  • София
Е зависи.
Като основна отправна точка, с неособено математическото ни дете, АК е училище, което изобщо няма да таргетираме. Мисля относително добре проследих предишните две кампании, много трудно би се получило при нас с тези де факто три математически части на изпита.
Та затова и на отворени врати не отидохме. Това е положението. Просто съм реалист.

# 620
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не се бях замисляла, че общежитието се плаща. Винаги има шанс за намаляване на таксата.

Red, ако мислиш, че моето дете е с математическо мислене...Нищо не пречи да пробвате, все пак.

# 621
  • София
Gadamer, не ща. 😁
Миналата година приятели с подобно на нашето дете много ентусиазирано подходиха, ама нищо не стана.
Някак все едно аз да отида на конкурс по оперно пеене, колкото и да не мога да пея. Все си мисля, че е добре човек да си подбира битките.
Отделно от това не ми е много ясно как се вади половин милион за американски или британски университет след АК.
А понятието "стипендия' никак не го обичам...

# 622
За съжаление в бг безплатно образование няма, то е само на хартия. Плащаш на външна школа за език, плащаш за втори език, плащаш за информатика, плащаш за уроци по бел и математика, плащаш за непрофесионален спорт... на всичко се учиш извън училище. А в училището предимно те "оценяват". Уви, има много ЧУ, в които пак се налага да плащаш и горните неща, та ти излиза двойно.

# 623
  • София
Точно така е.
Да започнем с плащането на учебните тетрадки до седми клас и учебниците от осми клас нататък.
Аз не вярвам в безплатните неща.
Но в името на популизма няма да се появи политик, който ще постулира 20 или 30 лв. месечна такса за училище.

# 624
  • София
И от година на година все по-зле става. Това ми е наблюдението откакто имаха ученици приятелките ми и аз имам ученичка. И с това нво в десети клас изтрепаха рибата. Сега се плаща и за школи в десети клас.

# 625
На мен от години ми се въртят едни еретични мисли в главата, че е по-добре училището да се заплаща. Може би тогава някои родители биха изисквали от отрочетата си да внимават в час вместо да хвърлят бутилки и да се съревновават кой по-бързо ще вбеси учителят.

# 626
  • София
И от година на година все по-зле става. Това ми е наблюдението откакто имаха ученици приятелките ми и аз имам ученичка. И с това нво в десети клас изтрепаха рибата. Сега се плаща и за школи в десети клас.
Едва ли. НВО 10-ти клас ще има същото значение, което има и НВО в 4-ти клас - никакво. Joy

# 627
  • София
Стон, не знам дали ще има ефект да се плаща. И сега гонят от някои ЧУ за дисциплина.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 21:39 от bazel

# 628
  • София
Да, съгласна съм със Санака,  най-много някое училище да включи резултата от това  десетокласно НВО като критерий за прием в паралелка с желано профилиране от 11 клас. Каква друга важна функция би имало?

# 629
  • София
Помагала за НВО 10-клас се бълват ежедневно. Сигурно са вече над 10 различните издания по БЕЛ и още толкова по МАТ. И школите започнаха да предлагат курсове за подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт