Шум в радиаторите

• 7 632
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте,

Искрено се надявам да получа помощ тук, тъй като от 2 месеца не мога да спя спокойно (буквално).

На кратко:

След дългогодишни мои мъки, топлофикация (бруната) смениха старата абонатна станция на блока (2 входа). Наистина парното е много по-силно, но за съжаление се появиха нов неочакван проблем: шум в радиаторите (2 различни щранга) и в самите щрангове. Няма тракане или течене, а едно постоянно "шшш" Радиаторите са алуминиеви на 3 години, аз съм на предпоследен етаж.

След подаден сигнал в топлофикация и бруната, след викане на майстори и след доста четене в интернет, се оказа, че при такъв проблем или има въздух в системата или помпата е прекалено силна за обекта. Въздух няма, така че съм сигурен, че новата помпа не е съобразена с това колко съседи са си спрели парното (повече от 1/3).

Разбира се топлофикация и бруната намалиха помпата на 1во ниво (от общо 3) и ме уверяват, че била от "модерните електрически", сама се нагаждала и нямало как да бъде прекалено силна.

След два месеца разправии, шумът в спалнята и хола ми е все така силен и не мога да спя.

Въпросът ми е: как трябва да се процедира от тук нататък? Има ли експертно лице, което да провери мощността на помпата и евентуално да се докаже, че е прекалено силна за блока ни?

Със сигурност няма да спра докато не се реши този проблем, ако трябва ще подам сигнал до телевизията, КЗП и дори в съда.

Благодаря Ви предварително за отделеното време.

# 1
  • София
А защо си сигурен, че няма въздух в инсталацията.
Пробвайте обезвъздушаване, може да спре шума.

# 2
  • Варна
Здравейте, поговорихме с мъжа ми по вашият казус и той подкрепя тезата за неоразмерена помпа. Скорост на водата в систеемата е най-вероятния причинител за дразнещия шум, заради силно редуциране на потока. Възможно е да има вибрации и завихряне.
Потърсих фирми, които да обследват шумово замърсяване в жилищни сгради, има ги. Техен протокол (ако аз съм във вашата ситуация) ще ми бъде основание да се жалвам във всичките инстанции, които споменавате.
Компетентния съд не мога да кажа веднага кой е, но мисля че се виждат вещите лица по различните области на компетенции на съда.
Също можете да потърсите онлайн съдебни решения срещу топлофикация.

Общи са ми писанията, знам, но знам какво е да ме дразни шум у дома и не търпя. От горните бих започнала аз.

# 3
  • София
Има въздух по системата. Ако трябва източете цялата вода и напълнете пак - по-сигурно е, че няма да осатне въздух.

# 4
Първо, живея в центъра на София. Второ, забравих да уточня, че проблемът с шума е наличен в 3 апартамента (моят и 2 под моя), като най-силно е изразен при мен. Другите съседи са възрастни хора и не чуват особено, за това не им прави проблем. Идеята на топлофикация беше, че някой вентил от долните етажи е за смяна и се отразява нагоре по щранга, но въпреки това, като пусна моето парно (над 3) и при мен се появава шум (не е само от тръбите идващи от долу). Вентилите са ми нови, това ще им е 3тия отоплителен сезон.

Абонатната станция беше на 20 години (от колкото е и блокът) и то не собственост на Топлофикация. Имаше проблем в топлообменника и беше слабо парното (едва на около 60-70% от сега).

Иначе имам ръчни обезвъздушители на всеки радиатор, въздух със сигурност няма.

Над моя апартамент (на последния етаж) наистина са махнати радиаторите и има въздух между мен и най-горната точка на щранга. Това проблем ли е?

Идеята за фирма за шумово замърсяване е добра, благодаря!

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 19:35 от novsamisamzamalko

# 5
Иначе имам ръчни обезвъздушители на всеки радиатор, въздух със сигурност няма.
Не в твоите радиатори, а в системата като цяло. Трябва да се обезвъздуши долу.
При нас се появява такъв проблем в детската и банята. След обезвъздушаване изчезва.

# 6
Благодаря за отговора. Какво значи долу? В абонатната ли? Принципно в нашата система това става в най-горната точка на системата от ръчни обезвъздушители.

# 7
Да в абонатното. Само там може да се направи централно обезвъздушаване.

# 8
Не съм чувал до сега за подобно нещо. Ще проверя. За какво тогава са тези накрайници? Преди вършеха работа, сега с новата абонатна явно е различно.

# 9
На колкото места съм имала вземане-даване с парно, винаги има шум преди да мине в установен режим. Т.е. като е било спряно и го пуснете вентилите са отворени на макс и през радиаторите протича пълен дебит. Когато се затопли вентилите затварят и шумът спира. Ако никога не спира по-скоро проблемът е, че радиаторите не могат да затоплят до желаната температура и вентилите са все отворени. А иначе е нормално при пълен дебит водата да шуми - чешмата да пуснете, пак има същия шум. Ако се намали помпата толкова, че нищо да не се чува при отворени вентили, то парното няма да топли. Както чета, сега било по-силно и е шумно, преди било слабо и не е шумяло, което се връзва с теорията ми.

За тест, намалете вентилиоте от 4 или 3 на 2 и вижте дали шумът изчезва. Ако е така, напролет си добавете ребра и тогава няма да шуми, макар да искате високи температури.

# 10
  • София
Благодаря за отговора. Какво значи долу? В абонатната ли? Принципно в нашата система това става в най-горната точка на системата от ръчни обезвъздушители.
А сега пробвахте ли ръчно да изкарате въздуха от системата.

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 17:27 от rumen_iankov

# 11
Не съм чувал до сега за подобно нещо. Ще проверя. За какво тогава са тези накрайници? Преди вършеха работа, сега с новата абонатна явно е различно.
Те са си за твоя радиатор. Но ако има въздух на друго място, а не конкретно при теб, той си остава там. Но поне при нас, когато има въздух в наш радиатор няма шум, а просто не се загрява равномерно.

# 12
Не може да няма шум. Преди малко се върнахме и пуснахме парното - ми започна едно стабилно шшшшшшшшшъшкане, защото вентилите са отворени на макс, понеже в стаята е студено. Водата като се движи с висока скорост през малък диаметър има интензивно триене и се чува шум. За да няма шум трябва или дебели тръби, или ниска скорост. След половин час се стопли, вентилът затвори и шумът изчезна. При добре оразмерени радиатори това е нормалното положение. Понякога нощем радиаторите шумят непрекъснато, защото ако вън стане -10 градуса загубите на топлина се увеличават и вътре изстива по-интензивно, респективно вентилите не затварят, защото радиаторите не насмогват.

Та проблемът не е във въздуха според мен. Не е и в помпата, макар помпата да е причина, защото ако се сложи помпа с малък дебит върви чакай да се стопли. Проблемът е в това, че радиаторът не успява да влезе в установен режим. И този проблем може да се реши с по-голяма инсталирана мощност, т.е. да се добавят ребра. Тогава шум ще има само докато се затопли или ако вън е изключително студено. При особено голямо преоразмеряване и второто няма да го има, ама не си струва.

# 13
Не става дума за този шум.
А един постоянен, който се чува някак далече. Той няма връзка с това дали сте си пуснали парното, при напълно спряно пак си се чува.

# 14
Не става дума за този шум.
А един постоянен, който се чува някак далече. Той няма връзка с това дали сте си пуснали парното, при напълно спряно пак си се чува.

Тогава май пак ще е това, но вече в щранга. По-слаба помпа ще го премахне, ама ако всички се заселят и си пуснат радиаторите, ще бъде студено. Като цяло парното работи добре, когато всички ползват. Ако има много изключени абонати почват и проблемите.

Общи условия

Активация на акаунт