Професионални и други различия при потенциални партньори

• 6 231
  • 120
  •   1
Отговори
# 15
До човека си е. Аз специално с необразован мъж не бих се занимавала.

# 16
Професията не е константа. Познавам хора, които се преквалифицираха над 40-годишна възраст. Това е проблем в главата на хора с комплекси. Едни от най-успешните двойки, които познавам са между хора, работещи в различни сфери с различно образование и различно мислене в тази посока. Не мога да си представя да бъде водещо в общуването или връзката с някого. Най-малкото е обидно. Какво работиш съвсем не те определя какъв човек си. Ако си неприятна личност ще си такъв независимо дали си адвокат или монтьор или каквото и да е било.

# 17
Професията не е константа. Познавам хора, които се преквалифицираха над 40-годишна възраст. Това е проблем в главата на хора с комплекси. Едни от най-успешните двойки, които познавам са между хора, работещи в различни сфери с различно образование и различно мислене в тази посока. Не мога да си представя да бъде водещо в общуването или връзката с някого. Най-малкото е обидно. Какво работиш съвсем не те определя какъв човек си. Ако си неприятна личност ще си такъв независимо дали си адвокат или монтьор или каквото и да е било.
Ох, да ти кажа в кръга на шегата никак не бих се разсърдила да съм с автомонтьор. Не знам но винаги нещо ме е привличало в изцапани с масло ръце и гащеризон.. не знам някак много силен ми изглежда. Представяш ли си, вървиш си и излиза под колата някакъв пич целия омазан и с някакво страшно тяло... GrinningGrinning
Иначе съм много съгласна с мнението.

# 18
И според мен е повече до ниво на интелект при двамата. Хубаво е да са сходни или поне да  не се различават драстично. Представи си вечер като седнете на масата единия да говори само на тама клюки и какво са си купили съседите, а другия да коментира икономическата обстановка в Европа и Щатите.
А висшето образование вече е мн обезценена монета и не значи непременно висок интелект. Поне по нашите географски ширини е така.

# 19
До нивото на интелект не е стигала ситуацията да ми пречи, защото преди това съм се сблъскала с различния манталитет и лайфстайл, да го наречем.
Изкуството и спорта имат атрактивни екземпляри и аз съм се блазнила. И от двете сфери само краткосрочни връзки излязоха. Не мога да приема непрестанното им нощуване извън дома, нито пък фенките, и това е. Не съм толкова широко скроена.

# 20
Важно е какъв човек имаш на среща.Може да си със супер професия и да тормозиш половинката си психически и да си егоист и скъперник.Може и да е библиотекар и да работи допълнително,но да е човек на когото може да разчиташ ,да бъде баща и съпруг.

# 21
  • BG
Аз съм инженер в много специализирана сфера. И бившият и сегашния ми мъж се занимават с музика. Професията е средство за изкарване на пари, не начин на живот и мислене.
Не съм много съгласен. Няма начин професията да не е начин на мислене, особено ако е творческа. Даже сега се замислих, че за всяка професия се отнася. Моята, примерно е в някакъв смисъл творческа, работя с ума си и по точно с въображението си. Свикнал съм да бъда свободен в решенията си и не особено стандартен. Ако ще трябва да работя всеки ден от 8 до 17 и някой да ми казва какво да правя, как да го правя и какъв да е резултата - свършено е с мен. Обичам си работата, а това изкарва пари, не самата професия.
А за професиите в една връзка, мисля че еднаквите професии не са добре, особено ако и работят заедно. Това изтощава много.

Последна редакция: ср, 01 яну 2020, 22:53 от Tony34Al

# 22
  • Добрич
Аз съм биолог със специалност медицинска микробиология(бакалавър,магистратура и специализация),а съпругът ми е ел.техник(средно-специално).Сега прави тухли в Итонг. Заедно сме от 12 години,10 от тях сме женени.Имаме и две деца.Споделяме си за работата,но ненатрапчиво.

# 23
До човека си е. Аз специално с необразован мъж не бих се занимавала.

И аз така. Никога не съм имала връзка с човек без образование и съм виждала примери какво става, когато хората не са от една черга. Не мерси, ако ще Брад Пит да е необразованият мъж! Партньорите трябва да са на едно ниво за да могат да комуникират пълноценно и за да има разбирателство и съвместимост в дългосрочен аспект.

Така мисля аз, така съм възпитана, това съм видяла в семейството, сноб съм в това отношение.

# 24
Аз съм инженер в много специализирана сфера. И бившият и сегашния ми мъж се занимават с музика. Професията е средство за изкарване на пари, не начин на живот и мислене.
Не съм много съгласен. Няма начин професията да не е начин на мислене, особено ако е творческа. Даже сега се замислих, че за всяка професия се отнася. Моята, примерно е в някакъв смисъл творческа, работя с ума си и по точно с въображението си. Свикнал съм да бъда свободен в решенията си и не особено стандартен. Ако ще трябва да работя всеки ден от 8 до 17 и някой да ми казва какво да правя, как да го правя и какъв да е резултата - свършено е с мен. Обичам си работата, а това изкарва пари, не самата професия.
А за професиите в една връзка, мисля че еднаквите професии не са добре, особено ако и работят заедно. Това изтощава много.
Тъкмо това щях да напиша и аз. Много често професията е и начин на живот и светоусещане. Аз също влизам в по-арт средите и със сигурност не е само средство за изкарване на пари.
Иначе според мен професията няма значение, стига и двамата да са със сходна интелигентност (емоционална също). Според мен трудно биха имали за какво да си говорят готвачка в Студентски град и програмист в международна компания. Два различни свята, като първият също не е задължително лош. Та, много зависи. Ако е главен готвач в скъпо заведение и такова й е образованието вече нещата се променят Simple Smile

# 25
  • Пловдив
Като се позамисля за мои съседи, роднини и познати, се сещам за следните дългогодишни двойки (някои женени, някои живеещи на семейни начала), в които горе-долу половината жени цял живот са домакини:
Автомеханик + собственичка на фирма с 20-30 пъти по-висок доход от неговия
Служител на метанстанция + учителка
Преподавател по бойни изкуства + учителка по български език
Музикант + касиерка в "Лидъл"
Адвокат + адвокатка (и двамата се мислят за висша класа, но преди време се разведоха)
Корабен работник + домакиня
Тираджия + служителка в салон за красота
Електротехник + лекарка
Електротехник + домакиня
Дърворезбар + художничка (тя рисува, но повече за удоволствие и всъщност не изкарва пари)
Техник на музикални уредби + домакиня
Заварчик + домакиня
Собственик на туристическа фирма + 10 години по-млада студентка, която е негово украшение
Стругаро-фрезист + домакиня
Цигулар + оперна певица и учителка по музика
Мастит фирмаджия (не зная с какво търгува) + оперна певица
Собственик на сладкарски цех + домакиня
Нощен пазач + чиновничка в държавно учреждение
Ловец и рибар (по-скоро безработен) + служителка в НАП, която на практика го издържа
Мъж под чехъл и домашен прислужник + много по-възрастна и двойно по-тежка от него заможна гледачка на кафе
Началник производствен цех + акушерка
Собственик на фирма за внос на метали + секретарката му
Обущар + домакиня
Таксиметров шофьор (преди 20-ина години беше строител в Коми) + лекарка
Полицай + домакиня
Пианист и флейтист + тенисистка
Престъпник (периодично лежащ в затвора) + продавачка на сергия за плодове и зеленчуци
Механик на минна техника + служителка в банка
Собственик на бижутерски магазин + домакиня
Правителствен шофьор + домакиня
Шофьор на линейка + домакиня (баща и майка на горния шофьор)
Собственик на малко магазинче + общинска съветничка
Учител по психология + учителка по немски език
Бивш учител по борба и настоящ собственик на ресторант + фризорка
Стъклопластаджия + домакиня
Строителен работник + домакиня
Програмисти + домакини (няколко двойки са, в които всичките жени не работят)
Собственик на хотел + домакиня
Счетоводител + секретарката му
Автобояджия и собственик на фирма за поръчкови мебели + секретарката му
Проектант и триизмерен аниматор + художничка на Photoshop
Земеделец + настояща камериерка и бивша касиерка в "Лидъл"
Руснак далавераджия + работничка в цех за намотки на бобини
Строителен работник + крупие и бивша сортировачка в цех за опаковане на ягоди

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 02:32 от На кака жребчето

# 26
Като се позамисля за мои съседи, роднини и познати, се сещам за следните дългогодишни двойки (някои женени, някои живеещи на семейни начала), в които горе-долу половината жени цял живот са домакини:
Автомеханик + собственичка на фирма с 20-30 пъти по-висок доход от неговия
Служител на метанстанция + учителка
Преподавател по бойни изкуства + учителка по български език
Музикант + касиерка в "Лидъл"
Адвокат + адвокатка (и двамата се мислят за висша класа, но преди време се разведоха)
Корабен работник + домакиня
Тираджия + служителка в салон за красота
Електротехник + лекарка
Електротехник + домакиня
Дърворезбар + художничка (тя рисува, но повече за удоволствие и всъщност не изкарва пари)
Техник на музикални уредби + домакиня
Заварчик + домакиня
Собственик на туристическа фирма + 10 години по-млада студентка, която е негово украшение
Стругаро-фрезист + домакиня
Цигулар + оперна певица и учителка по музика
Мастит фирмаджия (не зная с какво търгува) + оперна певица
Собственик на сладкарски цех + домакиня
Нощен пазач + чиновничка в държавно учреждение
Ловец и рибар (по-скоро безработен) + служителка в НАП, която на практика го издържа
Мъж под чехъл и домашен прислужник + много по-възрастна и двойно по-тежка от него заможна гледачка на кафе
Началник производствен цех + акушерка
Собственик на фирма за внос на метали + секретарката му
Обущар + домакиня
Таксиметров шофьор (преди 20-ина години беше строител в Коми) + лекарка
Полицай + домакиня
Пианист и флейтист + тенисистка
Престъпник (периодично лежащ в затвора) + продавачка на сергия за плодове и зеленчуци
Механик на минна техника + служителка в банка
Собственик на бижутерски магазин + домакиня
Правителствен шофьор + домакиня
Шофьор на линейка + домакиня (баща и майка на горния шофьор)
Собственик на малко магазинче + общинска съветничка
Учител по психология + учителка по немски език
Бивш учител по борба и настоящ собственик на ресторант + фризорка
Стъклопластаджия + домакиня
Строителен работник + домакиня
Програмисти + домакини (няколко двойки са, в които всичките жени не работят)
Собственик на хотел + домакиня
Счетоводител + секретарката му
Автобояджия и собственик на фирма за поръчкови мебели + секретарката му
Проектант и триизмерен аниматор + художничка на Photoshop
Земеделец + настояща камериерка и бивша касиерка в "Лидъл"
Руснак далавераджия + работничка в цех за намотки на бобини
Строителен работник + крупие и бивша сортировачка в цех за опаковане на ягоди

Тия всичките домакини в България ли са или в друга държава?

# 27
  • София
Важни са интелекта, интересите, отношението към професията, амбициите и образованието на хората, не бих казала, че професията е толкова определяща, пък и хората сменят работата, преквалифицират се. Като се замисля, повечето ми познати са с партньори, които са равностойни като образование и професионална реализация, независимо в каква сфера.

# 28
Здравейте и Честита Нова година! Нека бъде здрава и щастлива за всички!
Замислих се отдавна по един въпрос и ми е интересно да видя и вашето мнение. Малко е философски, но тук може да поразсъждавате спокойно.
Според вас имат ли значение професионалните различия за една връзка, или дали ще има такава? За какво говоря? Основно за връзка между хора с т.нар. „сериозни професии“ и такива с не дотам. Давам пример – архитект с добър имидж в гилдията си и продавачка в магазин. Служител в търговския отдел на голяма корпорация и секретарка. Лекар и библиотекарка. Бих искала да уточня, че нямам абсолютно нищо против никоя от професиите, уважавам всички. Ако има значение, защо се получава така? Общественият отзвук? Също така, имат ли значение каквито и да било различия, или ако двама човека се обичат, те нямат общо? Ще се радвам да посочите и примери.
Висшист-зъболекарка с мъж със средно, обикновена професия.Вече гледат внуци, щастливи.
Висшист-икономист, директор на банка, жена му със средно-домакиня.Той почина, иначе и досега щяха да са си заедно.
Вярно, само два примера са, но явно може да се получи.....
Личното ми мнение е, че зависи от типа хора, а не от образование, ценз, ранг и прочие.

# 29
Странна тема..
Нали образованието не е константа?
Важното е да са на едно ниво съзнание и желание за развитие, а не дипломите/ професиите.

Като бях на 21 и срещнах първия си мъж - той беше вече реализирал се и уважаван специалист в своята област - а аз, прекъснала висшето и не знаеща какво искам въобще. И до 25 г все си седях недоучена и без сериозна професия (имотен брокер бях). На 25 започнах да уча и до 30 изучих още 3 специалности, а на 33 бях Директор на международен отдел.
А пък сега - с нищо подобно с ученето не се занимавам..))

П.С - сетих се, че не знам сегашният ми мъж какво точно образование има. Дори не съм го питала, знам че е в частния сектор от ‘92 г и с какво се е занимавал и постигал. Не е споменавал за университет никога.. А сега де? Ами аз с 3 висши? Simple Smile)
Какво неравноправие само! 😅

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 10:00 от Angel_wing

Общи условия

Активация на акаунт