Професионални и други различия при потенциални партньори

• 6 318
  • 120
  •   1
Отговори
# 60

Viki8383, не е нужно да учиш висше, но за разлика от теб има хора с амбиции и интереси, които желаят да работят професии, за които е необходимо и полагат необходимите усилия да работят това, което желаят.
Днес този бранш взима високи заплати, утре друг, но ходиш на работа цял живот и определено човек се чувства по- спокоен и удовлетворен да работи неща, които харесва, такива хора обикновено не се вълнуват от това че някой избиващ комплекси се фука с "интелекта" си, че днес се е намърдал в бранш, който към момента е добре платен и не се изисква образование.
 Връзка между такива два типажа няма как да се получи.
Може да се получи във вариант, в който не се мерят парите или образованието.

Съвсем не ме разбра какво искам да кажа. Аз съм с две ръце и за висшето образование и за продължааващото обучение цял живот. Всеки трябва да се стреми да се развива. Уважавам всеки, който учи това, което го влече, защото смятам, че щом нещо ти е интересно и имаш хъс да го научиш, вероятно ще ти се отдава. Но съм много против идеята за "висше на всяка цена, няма значение какво, важното е да имам  диплома". Или още по-лошото "важното е детето да има диплома, защото всички имат". Много масова практика е. На 18 години повечето хора са доста неориентирани. Но заа това пък си имат нахъсани родители. Които им казват " отиваш и кандидатстваш". А въпросните неориентирани младежи правят точна това, защото им се виждат приятен веселия студентски живот. Но в един момент този весел период свършва. Тези хора изведнъж си дават смека, че няма места в консулствата или дори да има саа малко и за свои хора и тяхната диплома заа Международни отношения е един ненужен лист. И срещаме стотици хора, работещи  в мола, но с магистратура. Ако са били на Еразмус и знаятт езика, отиват в кол центъра.

# 61
Е, ако някой е чакал да завърши и да подаде св в консулство за работа... не е добре работата... Самият така поставен казус показва, че нямате представа от тази специалност и реализацията след това - тя, естествено, може да бъде на много други места извън консулствата, като събирателен образ доколкото разбирам на държавната работа.
Като си ничий човек, не чакаш да си вземеш хвърчащия лист и да тръгнеш по консулствата, а се ориентираш още по време на студенските години как и къде има възможности за работа по специалността.

# 62
  • София
Има значени, разбира се.
Индийците не случайно имат касти и никой не ще да се меша с циганите. Шега.
Любовта си е любов. И е красива, понякога дълга и силна. Но, рано или късно идва момента на отрезвяване и до себе си имаш партньор, които вместо да те води на театър, те води в кварталната кръчма да ядеш кютфета. И когато, след 100-тното посещение поискаш театър, а ти кажат, че се превземаш......
Във връзките се гледа дългосрочно, простакът и простакесата принцове не стават. Което не значи, че продавачката е простачка, а кофражистът простак. Всичко е до мироглед и възприятия.
Баща ми беще красив ум - истински, дълбок и от неколцината, които знам. С изключителни познания, енциклопедична памет, голям литератор и естет. И беше професионелен шофьор. Майка ми цял живот изпълнителен директор в частния сектор. Нямаше любов като тяхната....

# 63

Viki8383, не е нужно да учиш висше, но за разлика от теб има хора с амбиции и интереси, които желаят да работят професии, за които е необходимо и полагат необходимите усилия да работят това, което желаят.
Днес този бранш взима високи заплати, утре друг, но ходиш на работа цял живот и определено човек се чувства по- спокоен и удовлетворен да работи неща, които харесва, такива хора обикновено не се вълнуват от това че някой избиващ комплекси се фука с "интелекта" си, че днес се е намърдал в бранш, който към момента е добре платен и не се изисква образование.
 Връзка между такива два типажа няма как да се получи.
Може да се получи във вариант, в който не се мерят парите или образованието.

Съвсем не ме разбра какво искам да кажа. Аз съм с две ръце и за висшето образование и за продължааващото обучение цял живот. Всеки трябва да се стреми да се развива. Уважавам всеки, който учи това, което го влече, защото смятам, че щом нещо ти е интересно и имаш хъс да го научиш, вероятно ще ти се отдава. Но съм много против идеята за "висше на всяка цена, няма значение какво, важното е да имам  диплома". Или още по-лошото "важното е детето да има диплома, защото всички имат". Много масова практика е. На 18 години повечето хора са доста неориентирани. Но заа това пък си имат нахъсани родители. Които им казват " отиваш и кандидатстваш". А въпросните неориентирани младежи правят точна това, защото им се виждат приятен веселия студентски живот. Но в един момент този весел период свършва. Тези хора изведнъж си дават смека, че няма места в консулствата или дори да има саа малко и за свои хора и тяхната диплома заа Международни отношения е един ненужен лист. И срещаме стотици хора, работещи  в мола, но с магистратура. Ако са били на Еразмус и знаятт езика, отиват в кол центъра.
Това, че са неориентирани идва от тях самите на първо място, от техните родители и от ”хубавата” ни образователна система.
Я питай дали американците/германците/англичаните са неориентирани.
Тях ги почват още в началото на тамошният еквивалент на гимназия - разяснения, насочващи програми, информация относно университети и специалности. И те сами си се интересуват.
Тук е така, когато семейството е на място и насочва децата си. Не е хубаво обаче, че някак не е голям процента на тези семейства, които имат средства за чужд университет. А тези в Бг... не че нещо, но е безмислено в 70% от професиите да се ”наливат” пари, защото наистина нямат реализация - нито тук, нито ще се признаят навън дипломите.
По темата не е важна професията, а мирогледа.
Ако тя е висшист, но го е завършила, колкото да има нещо, може да е по-малко интелигентна от него, който е останал със средно.
Ако и двамата са тип ”Абе, за кво ми е да знам още неща” и не обичат да четат, то няма значение висшето. Ще си паснат, дори единия да е с две/три дипломи повече.
Но има ли разминаване в любознателност, начин на мислене( това е интересно, трябва да знам повече/абе кво се занимаваш да четеш, кво ти пука)
Ако ще да са със една и съща професия, пак няма да си паснат.

# 64
Зависи кой, какво работи. Аз например съм в сферата на туризма. И имам страшно работно време, главно на смени и то доста дълги.
Винаги ми е правило впечатление, че партньорите ми не го одобряват, понеже нямам почти никакво лично време, следователно и общо време. При мен винаги това е било проблем. Няма празници и почивни дни, абе като цяло жив-умрял, ти си на работа.
Но никога не съм срещала проблеми, заради квалификацията. Е, ако е някой комплексиран човечец, дето си избира партньор заради професията му, там е друга ракия вече.

# 65
Професиите нямат значение, но начина на мислене, интересите и нивото на зрялост след време обикновено стават причина за отдалечаване на партньорите един от друг. Първите години, докато любовта ги тресе все още не е проблем, но по-натам се усеща. Казвам го от опит. Има и изключения, разбира се.

# 66
  • Sofia
Не съм прочела цялата тема, отговарям на първия пост.
И имат и нямат. Много зависи от нагласата на човека. Аз съм лекар и съм омъжена за човек със средно образование и посредствена работа. 15 год това не ми пречеше. Сега изведнъж се оказа, че ми пречи. Оказа се, че няма за какво да си говорим и начинът му на мислене ме дразни. На него обаче винаги му е пречело - създава му комплекси, които не може да преодолее.
Та що се отнася до дълга връзка, според мен има значение. Не толкова професията, даже не и образованието. По-скоро си мисля, професията и образованието на родителите. Това в каква среда си израснал. Интелект, обща култура, начин на мислене, такива неща. Ако те са общи и близки, конкретната работа в момента не е проблем. Например баща ми е с 2 висши образования и 5 езика. В социализма беше драматург. В началото на демокрацията трябваше да ни издържа и започна бизнес. Направи заведение, занимаваше се с 100 неща, далеч от изкуството и образованието си, в продължение на 20 год. Въпреки това си остана човек, с когото можеш да си говориш за всичко. Та ако имаш основата, каквото и да работиш в момента не е проблем, според мен. Ако я нямаш и директор на банка да си, все тая.

# 67
Савина, а преди 15 г не те ли дразнеше начинът му на мислене?

# 68
Савина, напълно те разбирам и те подкрепям!!!

# 69
  • Sofia
Не съм прочела цялата тема, отговарям на първия пост.
И имат и нямат. Много зависи от нагласата на човека. Аз съм лекар и съм омъжена за човек със средно образование и посредствена работа. 15 год това не ми пречеше. Сега изведнъж се оказа, че ми пречи. Оказа се, че няма за какво да си говорим и начинът му на мислене ме дразни. На него обаче винаги му е пречело - създава му комплекси, които не може да преодолее.
Та що се отнася до дълга връзка, според мен има значение. Не толкова професията, даже не и образованието. По-скоро си мисля, професията и образованието на родителите. Това в каква среда си израснал. Интелект, обща култура, начин на мислене, такива неща. Ако те са общи и близки, конкретната работа в момента не е проблем. Например баща ми е с 2 висши образования и 5 езика. В социализма беше драматург. В началото на демокрацията трябваше да ни издържа и започна бизнес. Направи заведение, занимаваше се с 100 неща, далеч от изкуството и образованието си, в продължение на 20 год. Въпреки това си остана човек, с когото можеш да си говориш за всичко. Та ако имаш основата, каквото и да работиш в момента не е проблем, според мен. Ако я нямаш и директор на банка да си, все тая.

# 70
  • Sofia
Не знам защо го качи два пъти, не мога да го изтрия.  newsm78

Не, не ме дразнеше. Преди 15 год и изобщо първите 10 ме интересуваше само външния му вид. Имаше много страст и много секс и не мислех за друго. Като се уталожи страстта обаче нищо не остана. За което, разбира се, хората ме предупреждаваха навремето, ама кой слуша...

# 71
Тоест като се запознаваш с някого, трябва да започваш с разпит за родителите, и ако са по-обикновени професии, изобщо да не се захващаш?

# 72
  • Sofia
Не. Не започваш разпит, но нормално в процеса на опознаване се разбират тези неща. Все пак рядко човек се жени още на първата среща, нали?
И ако неговите са с по-обикновени професии, но и твоите също са, няма никакъв проблем. Но ако единият е израснал четейки много книги, ходейки на театър и говорейки за политика и образование, а другият пред телевизора, обсъждайки само какво ще ядем утре, в някакъв момент ще се окаже проблем. Не веднага най-вероятно, но във времето ще е проблем.

# 73

Не, не ме дразнеше. Преди 15 год и изобщо първите 10 ме интересуваше само външния му вид. Имаше много страст и много секс и не мислех за друго. Като се уталожи страстта обаче нищо не остана.

В такъв случай, няма абсолютно никакво значение лекар ли си, санитарка ли. Ама то човек може и до прабаби и дядовци на партньора да стигне, за да оправдае собствената си несигурност.

# 74
Не. Не започваш разпит, но нормално в процеса на опознаване се разбират тези неща. Все пак рядко човек се жени още на първата среща, нали?
И ако неговите са с по-обикновени професии, но и твоите също са, няма никакъв проблем. Но ако единият е израснал четейки много книги, ходейки на театър и говорейки за политика и образование, а другият пред телевизора, обсъждайки само какво ще ядем утре, в някакъв момент ще се окаже проблем. Не веднага най-вероятно, но във времето ще е проблем.

Не знам , за мен е тъпо да отхвърлиш човек , с когото си пасваш , само защото майка му е продавачка , а твоята е адвокат примерно.  Имам приятели , чиито родители са с най-обикновени професии, и са супер интелигентни хора, обиколили вече половин Европа. Според мен е по-важно какви са ти ценностите и в каква среда се движиш в училище/университет , отколкото дали баща ти е лекар или автомонтьор. Аз честно казано не съм разпитвал всичките ми приятели техните какво работят, знам случайно ако някой е споменал.

Последна редакция: пн, 06 яну 2020, 10:49 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт