Професионални и други различия при потенциални партньори

• 6 313
  • 120
  •   1
Отговори
# 30
Образованието вече не е ценз! Мъжът ми е среднист, но е много по-ерудиран и интелигентен от половината висшисти в България. Печели повече от колегите в сферата си с висше, защото е намерил начин да ги надскочи с други знания и умения. Аз съм математик, а той се интересува от история, философия и т.н. Според мен е важно човек да се развива, а не да тъпче на 1 място - да учи нови неща, езици, да чете, да се интересува от др.сфери, да се усъвършенства.

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 10:43 от armyhousewife

# 31
  • София/Севлиево
ММ е IT,аз по образование историк-етнолог,магистър по културен туризъм и учител,но никога не съм работила,а останах у дома да гледам детето ни,което е аутист.Иначе с удоволствие бих работила като учител-сега обучавам само малкия.Доста сме различни в абсолютно всичко,но сме заедно повече от 15 години,12 и нещо от които женени,и най-важното -щастливи,знаем какво искаме и как да го постигнем.Най-добрите приятели на ММ са момчета със средно образование,единият строител ,женен за застрахователка,другият работи в голям завод,жена му е икономист,със дългогодишни бракове са (над 15 години).

# 32
  • Далече, далече

Не знаех, че има такава професия.Grinning

От личен опит знам, че двойките с много различи образователен ценз и интелектуално ниво може да нямат общи приятели, защото се движат в различни среди.

# 33
Шеф със секретарка, лекар с медицинска сестра са класики, както и юристите.

armyhousewife, думата ценз, когато се използва за образование - означава изискване за притежание на някакво определено.
Пожелавам ти добре да си живеете, но наложи си за нещо да му потрябва образователен ценз - диплома конкретна, колкото и да обясняваш колко е умен все си е тая, щом не може да я покаже.

# 34
  • Deutschland
Хмм, а моята зъболекарка е на 60 г, сама, без деца и би се хванала с какъвто и да е по професия и образование, само и само да не е сама

# 35
Здравейте и Честита Нова година! Нека бъде здрава и щастлива за всички!
Замислих се отдавна по един въпрос и ми е интересно да видя и вашето мнение. Малко е философски, но тук може да поразсъждавате спокойно.
Според вас имат ли значение професионалните различия за една връзка, или дали ще има такава? За какво говоря? Основно за връзка между хора с т.нар. „сериозни професии“ и такива с не дотам. Давам пример – архитект с добър имидж в гилдията си и продавачка в магазин. Служител в търговския отдел на голяма корпорация и секретарка. Лекар и библиотекарка. Бих искала да уточня, че нямам абсолютно нищо против никоя от професиите, уважавам всички. Ако има значение, защо се получава така? Общественият отзвук? Също така, имат ли значение каквито и да било различия, или ако двама човека се обичат, те нямат общо? Ще се радвам да посочите и примери.

Професиите че не могат да се разделят на две групи - сериозни и несериозни, не могат.
Не е сериозно.
Могат да са различни, разбира се, а това не е проблем по принцип за хората - представители на различни професии, да комуникират или да съжителстват един с друг.
Ако има други съществени различия - въпрос е на конкретика - какви са и колко са сериозни те.

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 13:25 от Judy

# 36
  • Пловдив
Скрит текст:
Като се позамисля за мои съседи, роднини и познати, се сещам за следните дългогодишни двойки (някои женени, някои живеещи на семейни начала), в които горе-долу половината жени цял живот са домакини:
Автомеханик + собственичка на фирма с 20-30 пъти по-висок доход от неговия
Служител на метанстанция + учителка
Преподавател по бойни изкуства + учителка по български език
Музикант + касиерка в "Лидъл"
Адвокат + адвокатка (и двамата се мислят за висша класа, но преди време се разведоха)
Корабен работник + домакиня
Тираджия + служителка в салон за красота
Електротехник + лекарка
Електротехник + домакиня
Дърворезбар + художничка (тя рисува, но повече за удоволствие и всъщност не изкарва пари)
Техник на музикални уредби + домакиня
Заварчик + домакиня
Собственик на туристическа фирма + 10 години по-млада студентка, която е негово украшение
Стругаро-фрезист + домакиня
Цигулар + оперна певица и учителка по музика
Мастит фирмаджия (не зная с какво търгува) + оперна певица
Собственик на сладкарски цех + домакиня
Нощен пазач + чиновничка в държавно учреждение
Ловец и рибар (по-скоро безработен) + служителка в НАП, която на практика го издържа
Мъж под чехъл и домашен прислужник + много по-възрастна и двойно по-тежка от него заможна гледачка на кафе
Началник производствен цех + акушерка
Собственик на фирма за внос на метали + секретарката му
Обущар + домакиня
Таксиметров шофьор (преди 20-ина години беше строител в Коми) + лекарка
Полицай + домакиня
Пианист и флейтист + тенисистка
Престъпник (периодично лежащ в затвора) + продавачка на сергия за плодове и зеленчуци
Механик на минна техника + служителка в банка
Собственик на бижутерски магазин + домакиня
Правителствен шофьор + домакиня
Шофьор на линейка + домакиня (баща и майка на горния шофьор)
Собственик на малко магазинче + общинска съветничка
Учител по психология + учителка по немски език
Бивш учител по борба и настоящ собственик на ресторант + фризорка
Стъклопластаджия + домакиня
Строителен работник + домакиня
Програмисти + домакини (няколко двойки са, в които всичките жени не работят)
Собственик на хотел + домакиня
Счетоводител + секретарката му
Автобояджия и собственик на фирма за поръчкови мебели + секретарката му
Проектант и триизмерен аниматор + художничка на Photoshop
Земеделец + настояща камериерка и бивша касиерка в "Лидъл"
Руснак далавераджия + работничка в цех за намотки на бобини
Строителен работник + крупие и бивша сортировачка в цех за опаковане на ягоди

Тия всичките домакини в България ли са или в друга държава?
В България са. При двойките в чужбина (САЩ, Германия, Финландия, Естония и Швеция), които познавам лично, само една от жените е домакиня и гледа 3 деца, а всички други жени в останалите двойки работят и плащат сметки наравно с мъжете си. В повечео случаи имат обща банкова сметка. С мой приятел от САЩ снощи си говорихме по Скайп точно за това, че в Маями повечето жени са луди по феминизма кариеристки, печелят повече от мъжете, карат скъпи коли и мъжете там се хващат с латинки, рускини и всякакви други неамериканки.

# 37
zari65, не съм съгласна с теб и за двете ти твърдения. Използвала съм "ценз" в смисъл на "изискване":https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7
Освен това познавам и много работещи в ИТ сферата, които са стигнали до 3ти курс и повече не им трябва, защото повече не може да се научи в университета. Започват от 4хил лв в България (в чужбина и повече) и учат всичко друго в работата си.

# 38
Simple Smile

armyhousewife, все ми е едно дали си съгласна, реалността ще те приземи.
А точно на IT им се налага постоянно да четат и там няма такова нещо като повече не им трябва.
 За добра заплата при сходни умения кой ще предпочете работодателя -  висшиста и този с повече квалификация или интелигентния среднист, който си мисли че повече не му трябва.
Висшето не  е задължително, не е задължително всеки да е висшист, но пък да обясняваш, че е не ок да си образован е смешно. Не е срамно да си останал със средното, но пък, който комплекси на тая тема, няма как да ги избие - с няма на какво да ме научат.

# 39
Според мен зависи от двойката. За мен лично е странна двойка, в която единият партньор е на работа от 9 до 17 часа, без особени стремежи за развитие, а другият е със свободна професия, работи по 20 часа и пътува 90% от времето. За други тази комбинация е успешна (най-вече се възприема добре, ако активен е мъжът).
От една страна е хубаво партньорът да разбира проблемите, но съм свидетел, че например при двама адвокати в съдружие, често се стига дори до развод или съжителство като съквартиранти. С ММ сме горе - долу ок - той е адвокат, аз се занимавам с консултации в сферата на управлението. Работата ни е близка по своята същност без да си писваме, а и се разбираме за писането през нощта и пътуванията.

# 40
Няма да споря с теб. Далеч си от реалността, а не четеш какво съм написала. Нещата се променят, защото вече куцо и сакато има висше. Даже и ако по дипломата посрещат, то по много други неща изпращат. В ИТ сферата съм казала, че дипломата не ти дава знанията, а самата работа. Никой няма да предпочете човек с магистратура от НБУ пред работил 5г за американска софтуерна компания и завършил СМГ.

# 41
Изобщо не е до професия и образование, а до човек. Майка ми няма нищо общо с моето образование и работа, но от години слуша за проблемите ми на работа и доста адекватно коментира, когато споделям за нещо, както и обратното-когато тя има проблем или случка в служебен план.
Гаджето ми е приблизително от моята сфера, но нямам чак такова разбиране, каквото от майка ми. Просто, той не е склонен да се детайлизира и обсъжда дадена ситуация.
Много зависи доколко начетен и широко скроен е човека. Аз се интересувам от нормалните неща от ежедневието-слушам новини, гледам публицистични предавания, следя преса и си харесвам да коментирам ей такива неща, които са ме впечатли. Приятелят ми не се интересува от обществения живот. Не чете литература, вълнуват го само данъчните закони и сметките. Въпреки това, живеем заедно, намираме допирни точки в разходките и почивката. Така че, не търси толкова човек с дадено образование и ценз, а такъв, с който имате сходни интереси и разбирания.

# 42
Няма да споря с теб. Далеч си от реалността, а не четеш какво съм написала. Нещата се променят, защото вече куцо и сакато има висше. Даже и ако по дипломата посрещат, то по много други неща изпращат. В ИТ сферата съм казала, че дипломата не ти дава знанията, а самата работа. Никой няма да предпочете човек с магистратура от НБУ пред работил 5г за американска софтуерна компания и завършил СМГ.

Недей, пазара на труда е конкуренция, и едно средно и 5 г опит не са кой знае какъв бекграунд за хубава заплата в този сектор.

# 43
Не знам защо непременно се слага знак на равенство между интелект и висше образование. Има хора които са зъвършили криво ляво нещо, при нас това не е трудно, и нямат един работен ден по специалността. Имам позната с две висши - антропология и културология. Изживяваше се като вечния студент до 33 си година. Сега си седи без работа от години и се оплаква в колко скапана държава  живеем. Не мисля, че двете и висши са  я направили по-интелигентна. Имам приятелка, на която баща и и плати висшето и се хвали, че е стъпила в университета два пъти - втория да си вземе дипломата. А има много хора, които успяват да поддържат висок стандарт за себе си и семействата си и бездиплома. Ами явно са интелигентни, иначе нямаше да се ориентират толкова добре на пазара.

# 44
Simple Smile А да не би висшето да изключва притежанието на интелект и той да е запазена марка само на среднисти, които са толкова знаещи и можещи, че не им е нужно.

Общи условия

Активация на акаунт