?Въпроси всякакви? (2020г.)

• 543 125
  • 13 836
  •   1
Отговори
# 11 370
  • ту тук, ту там
“... на протъркания диван, гаража и ипотеката?”

# 11 371
Не знам в какви фирми работите, но на мен ми искат удостоверение за IBAN.

# 11 372
  • София
Не знам в какви фирми работите, но на мен ми искат удостоверение за IBAN.
И на мен, затова се зачудих, че не се иска навсякъде, но явно е до работодател.

# 11 373
Дева, въпрос на организация на различните работодатели е, дали ще е с декларация от служителя или удостоверение от банка. Служителят е този, който изявява желание възнаграждението и/или болнични да бъдат превеждани по съответна банкова сметка, за работодателя (за да си върже гащите при евентуална техническа грешка) е добре да има четно на бяло декларация, подписана от служителя или удостоверение от банка, но няма законово основание за изискване на удостоверение от банка при работодател. От НОИ също не изискват прилагане на такова удостоверение.

Та, няма нужда от изявления "фирмата ми е по добра от фирмата ти" Laughing

# 11 374
Има ли ограничение на сумата при плащане с дебитна карта /Mastercard на Райфайзен/?

# 11 375
За НОИ пък е абсолютно сигурно, че искат удостоверение.
Поне в Пловдив, за другите градове не твърдя.
Не си мерим фирмите, в коренно различни като мащаб и националност съм била, но не такива в сивия сектор.

# 11 376
  • София-Младост
Е чак пък да е съвсем сигурно...попълва се прил. 1 с новата сметка и се предава на работодателя, той от своя страна с представяне на болничния, вписва новата сметка. По никакъв начин НОИ не получава това т.нар. удостоверение от банката. Ако служителя е представил такова, то може да се съхранява в досието му. Но не е задължително да се изисква.

# 11 377
Когато за пръв път се регистрирах на борсата, в НОИ ми искаха удостоверение.
За болничен не съм попълвала нищо, но работодателят искаше удостоверение.

# 11 378
Мацки, забравяте че това всъщност се изпълнява от  счетоводството на всяка фирма Wink Както те си направят нещата така се иска от служителите на съответната фирма.
На много места където съм работила е било достатъчно да дам лист с IBAN  от банката. Но в по-големи предприятия са ме карали да попълвам лично такава декларация. Така че както всеки счетоводител си го поиска Wink

# 11 379
В наредбата няма изискване към нои да се прилага удостов.от банка.
В отговор от нои от сайта им
/дадох линк/ пишат същото- не се прилага !
В наредбата има че пред работодател се представят доказателства за б.сметка - това в първите членове беше, но си е въпрос на уговорка с осигурителя как ще се разбереш.

На практика как е не знам. Може да има порочна практика ...няма да са първите служители там които да не са наясно със закона. 😉

# 11 380
Те със закона са наясно, ама лицето объркало айбан, сменя сметки като лудо заради запори или други причини или дало чужда сметка....в един момент решаваш да си вържеш гащите с декларация и/или удостоверение от банка с дата и черно на бяло. Щото после...таз сметка я закрих, таз сметка не е моята, няма ми парите и всякакви други простотии.

# 11 381
  • София
Явно преди време се е подавало това удостоверение от банката към НОИ и някои счетоводители още си го изискват. На мен също са ми го искали, но наистина в закона вече не се изисква. В случая на питащата, след като това е сметката, по която ѝ превеждат заплатата, не вярвам да ѝ го искат.

# 11 382
Да си връзват гащите в рамките на закона. Изискването на повече документи , отколкото по закон са изискуеми, е нарушение по много закони.
Това го отправям към служителите на НОИ.
Ако не им е ясно нещо, да си питат централата по съответния ред.
А не да правят хората на маймуни ..😉

# 11 383
Имаше конкретно здаден въпрос, на който отговорихме (с линк към наредба и указания от НОИ, с практика от хора, които се занимават с това), какво е било през Балканската и на кой какво са му искали преди 156 години е ирелевантно към настоящия момент.

Скрит текст:
Дева, избягвай да се изказваш с категоричност по въпроси, които не са в компетентността ти Simple Smile[/i]

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 12:28 от Kiki.mora

# 11 384
От банката са ми пратили съобщение, че спират да работят с карти Виза и да ги поддържат. Това явно от юни месец се е знаело, но въпреки това ни накараха да ги регистрираме в системата на Борика. Друг получавал ли е такова? Не виждам смисъл от 2 карти Мастеркард, искам да си имам Виза за всеки случай, и се чудя дали просто да я анулирам, всеки месец се плаща за подръжка на карта, или да си изкарам към друга банка Виза.

Общи условия

Активация на акаунт