?Въпроси всякакви? (2020г.)

• 545 810
  • 13 836
  •   2
Отговори
# 6 630
Ако ШК не изтича с ЛК, не е нужно да я подменяш.
Иначе може и за двете едновременно да подадеш, за обикновена поръчка - в РПУ.
Ако е за бърза - в КАТ.

# 6 631
Пламена..защо ще вадите нова ЛК?
Ако променяте постоянен адрес с такъв в др населено място, в 30 дневен срок след подмяна на ЛК, сте длъжна да подадете и заявление за ново СУМПС. Защото и в него се вписва постоянен адрес.
Съгласно чл 9, ал.2 от ЗБЛД.

# 6 632
Да, точно заради подмяна на постоянен адрес. Много ви благодаря Hug

# 6 633
Само ако е в друго населено място новия адрес. Ето:

# 6 634
  • Варна
Благодаря на включилите се относно гражданската отговорност.
Като уточнение - никакво писмо - предупреждение не е идвало от застрахователите. Колата се води на името на баща ми, но той е покойник вече. Майка ми беше много притеснена от тези две писма, които дойдоха относно дерегистрацията на автомобила, но тъй като и двете със сестра ми като наследници сме извън България, процеса се забави. Надявам се да няма финансови санкции. Все пак автомобила е в гараж и не е предпоставка за ПТП, не че някой го вълнува това.
Подлежите на глоба в КАТ и ако не сте отишли там с удостоверение за наследници, за да пререгистрирате колата на живи хора в 6-месечен срок. По последни данни, глобата е 200 лв. Не е необходимо да ходят всички наследници, достатъчно е един от тях.
Ако това е направено в данъчното, нужно ли е да се ходи и в КАТ? Не им ли е свързана системата?

# 6 635
  • София
Благодаря за отговорите за мантуто Flowers Hibiscus
То се биело, а аз мислех, че е драскане с игла пробата Confounded
Та оттам ми дойде объркването.

# 6 636
  • Точно където трябва
Докато сме на тема лични документи-четейки ми щракна, че и моята ЛК изтича след 20 дни. Важно е до тогава да е издадена новата или да съм подала?Предвид едномесечния срок.

# 6 637
  • София-Младост
Докато сме на тема лични документи-четейки ми щракна, че и моята ЛК изтича след 20 дни. Важно е до тогава да е издадена новата или да съм подала?Предвид едномесечния срок.
Нямаш особен избор, освен ако нямаш излишни пари за по-бърза процедура.
Поне иди подай документи за издаване на нова лк.

# 6 638
Защо да няма?
По спомен трябва да е подала заявлението в 30 дн срок от изтичане на старата ЛК.
Кога ще излезе новата - не я касае откъм глоба, защото тя си е спазила срока и е подала в него.

По спомен де. Не ми се отваря пак закона. В лекс.бг го има...

# 6 639
Не удължиха ли валидността на ЛК и ШК с 6 м. заради извънредното положение?
В момента не мога да роверя, но съм сигурна, че имаше такъв момент.

# 6 640
  • под тепетата
Да, удължиха срока.

# 6 641
  • София-Младост
Нямаш особен избор, освен ако нямаш излишни пари за по-бърза процедура.
Поне иди подай документи за издаване на нова лк.
Редактирам се:
Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Личните карти се издават и подменят от органите на Министерството на вътрешните работи по постоянния адрес на лицето след представяне на заявление и документи по гражданско състояние, издадени от местната администрация по ред, установен с акт на Министерския съвет.
(2) В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок, повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта.
(3) По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане срока и на валидност

Т.е.  трябва да си подала искане до 30 след изтичане на срока.

Удълженият срок(6 месеца) на ЛК и СУМПС(шоф.книжка)  важат само за територията на страната. За чужбина нови трябват.

# 6 642
  • у дома...
Благодаря на включилите се относно гражданската отговорност.
Като уточнение - никакво писмо - предупреждение не е идвало от застрахователите. Колата се води на името на баща ми, но той е покойник вече. Майка ми беше много притеснена от тези две писма, които дойдоха относно дерегистрацията на автомобила, но тъй като и двете със сестра ми като наследници сме извън България, процеса се забави. Надявам се да няма финансови санкции. Все пак автомобила е в гараж и не е предпоставка за ПТП, не че някой го вълнува това.
Подлежите на глоба в КАТ и ако не сте отишли там с удостоверение за наследници, за да пререгистрирате колата на живи хора в 6-месечен срок. По последни данни, глобата е 200 лв. Не е необходимо да ходят всички наследници, достатъчно е един от тях.
Ако това е направено в данъчното, нужно ли е да се ходи и в КАТ? Не им ли е свързана системата?
Данъчното работи с данни от талона на колата. Няма как по документ собственик да е починало лице. Свързана е системата в посока от КАТ към данъчното, но не и в обратния вариант. А и данъчното не издава никакъв документ за собственост, в смисъл талона се издава от КАТ. По-скоро след като се смени собствеността на автомобила в КАТ, автоматично се отразява в данъчното. В местната служба "Местни данъци и такси" най-вероятно са предекларирани всички недвижими имоти, но не и колата.

Ако се сменя постоянния адрес в друга община, трябва да си смените и талона на колата в КАТ. Имайте предвид, че от една година може би в КАТ дебнат къде си стъпил на криво, за да те глобят.

# 6 643
  • Точно където трябва
Благодаря на всички!

# 6 644
Ако изпратя съобщение на абонат във вайбър и след това веднага го блокирам той дали ще може да прочете съобщението?

Общи условия

Активация на акаунт