?Въпроси всякакви? (2020г.)

• 536 782
  • 13 836
  •   1
Отговори
# 11 025
Какво бихте нарисувал на тема "Защо да хапвам плод, мляко и мед". Има конкурс в Дг на тази тема. Нещо креативно.
Можете ли да ми предложите. Като за човек с две леви ръце, който грам не може да рисува, в случая това съм аз😁

# 11 026
  • София
Известно време бях без работа, съответно имах прекъснати здравни осигуровки, защото искам да ги платя на място всички наведнъж. Към този момент вече имам работа. Въпросът ми е какъв е осигурителният ми статус в момента? ЛЛ може ли да ми дава направления, има ли краен срок за плащане на месеците, в които не съм осигурявана?

# 11 027
Колко месеца?
До 3 май не спират здравните права.
Ако имаш ПИК за НАП, може да си видиш статуса и да си подадеш декларация №7, също да си платиш вноските.

# 11 028
Какво бихте нарисувал на тема "Защо да хапвам плод, мляко и мед". Има конкурс в Дг на тази тема. Нещо креативно.
Можете ли да ми предложите. Като за човек с две леви ръце, който грам не може да рисува, в случая това съм аз😁
Човече с мускули, което има пред себе си плод, мляко и мед.
Може и маса с плод, мед и мляко и надпис  - Мляко, Мед и Плодове и надпис " Държи лекаря далеч от мен".
Трети вариант - хапчета нарисувани върху едното блюдо на везна, и въпросните храни на другото. Сиреч, децата понеже мразят хапчетата, могат да изберат посочената храна вместо тях. И то май е достатъчно да нарисуваш ябълка, буркан, озаглавен мед и кутия мляко. А може вместо везна да сложиш знак за равенство.
Смайл, Дева е отговорила вярно 🤗

# 11 029
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"За да раста здрав и силен!" и ги изброяваш. Simple Smile

# 11 030
  • София
Колко месеца?
До 3 май не спират здравните права.
Ако имаш ПИК за НАП, може да си видиш статуса и да си подадеш декларация №7, също да си платиш вноските.

Написах, че бяха спрени. Вече работя, което значи, че за месеците, в които работя, са платени. Но какъв е осигурителният статус?

# 11 031
Можеш още сега да си провериш.
Влез тук
https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html
Отиди на Е-услуги със свободен достъп
Влез в портала
Натисни "Здравноосигурителен статус"
Въвеждаш си ЕГН-то и виждаш какво е положението.

# 11 032
  • София
Провери си ги онлайн, услугата е безплатна, иска само егн. Но щом са били прекъснати, не би трябвало да си осигурена, докато не ги платиш.

# 11 033
  • София
Т.е. работодателят за месеците, в които съм на работа, как процедира?
Ако 4 месеца съм била без работа, но от 2 съм, то и тези 2 се броят за неосигурени ли? Имам проблем със сайта, ще пробвам и утре.

# 11 034
Работодателят няма да ти плати за месеците когато си била безработна. Плаща само за тези 2. Освен това и лихви ще имаш за неплатените. Правата ти са прекъснати.

# 11 035
  • София
Май не се чете какво пиша. Знам, че аз ги плащам, наясно съм, че са и прекъснати. Исках да ги платя наведнъж като започна работа. Забавих се малко, защото от 2 месеца вече работя. Знам, че работодателят плаща тези 2 месеца. Питам дали мога да си взема направление преди да съм платила "дупката" от 4-те безработни месеца или не?

# 11 036
  • ту тук, ту там
Не можеш, с прекъснати права си.
Преди да ги платиш, си подай Декларация  7 (ако не си го правила преди това и са ти единствените неплатени), защото иначе няма да ти се отрази плащането.

# 11 037
Някой може ли да ми даде разумно обяснение, защо през банкирането на Райфайзенбанк, получавам потвърждение на мейла за плащането на всички битови сметки, но не и за тези към Булсатком. Настройките са правилно зададени и еднакви за всички контрагенти, към които плащам.

# 11 038
Не мога, но явно има нещо с доставчиците на ТВ/нет, защото аз пък не можах да платя сметката си през банкирането на друга банка.
Смайл, не може да искаш направление с прекъснати здравноосигурителни права.

# 11 039
Дева, за ДСК ли говориш?

Общи условия

Активация на акаунт