Първокласници през 2020/2021 г

• 42 896
  • 798
  •   1
Отговори
# 615
При нас днес пуснаха анкета за родителите - дали са склонни на онлайн обучение или категорично отказват. Повечето са категорично НЕ! Не, че някой ще ни пита де, ако нещата станат съвсем зле. Но явно подготвят почвата в тази посока

# 616
  • София
На мен пък ми е чудно как ще има онлайн обучение за първокласници с двама присъствено работещи родители. Защото ако пуснат учениците, трябва да пуснат задължително и родителите, което пък си е отново затваряне на икономиката, което не вярвам отново да се случи.

# 617
Според мен /това си е изцяло мое предположение/, ако ще има ДО, то първо ще стартират с гимназистите. После, ако е необходимо с прогимназията, а малките 1 - 4 клас до последно ще ги държан присъствено именно заради родителите.

# 618
  • Countryside
Ние сме през зуум, в петък ни спуснаха юзърнейма и паролата, камери има в класните стаи, в режим на стенд бай сме. За сега в понеделник сме присъствено, ще видим как ще се развият нещата следващата седмица. Дано не обявят ДО след ваканцията....
Уж затварят баровете и дискотеките в София от утре, дано Фандъкова не клекне пред този да не казвам какъв Алибегов. Щели да фалират, милите...а за децата никой не мисли.

# 619
  • София
Почетох, посмях се, много сте сладки.

Нашето домакинство е с пет члена, трима от които са ученици, един от които е практически неграмотен, защото, представете си, е първи клас! По вашата логика трябва да имаме поне 3 стаи, за да бъде всеки ученик сам в стая, като се абстрахираме напълно от нуждите на родителите. Забравяте, че семейства живеят в една стая или се налага да съжителстват с баба и дядо и какви ли още не напълно нормални и много често срещани житейски ситуации, при това те често са по независещи особено от хората причини.
Много хора нямат опция за хоум офис, а много от хората с опция за хоум офис всъщност РАБОТЯТ плътно по цял ден, докато са хоум офис, и нямат възможност да стават през пет минути да наглеждат ученици.
Ако сте късметлии с професиите си и можете просто да се водите на работа, докато прехвърчате по стаите да наглеждате учениците си и да правите коментари на учителите, да пишете с тях и т.н., или пък имате възможност да доработвате в извънработно време, не знам защо предполагате, че всички са така...
Пиша горното с най-добри чувства и с лека тъга, защото всичката ни работа е такава - седнал някой от своята камбанария да коментира и съди някой, в чиито обувки не е бил дори и за минутка...

# 620
  • София
Не смятам, че съдя някого. Писах как би било най-добре. Деца, родители, баби и дядовци всички заедно - колко и какво ще научи този първокласник? Родителите как точно ще работят?

# 621
Според мен проблема при децата 1 - 4 клас не е усвояването на материала, а това, че няма да имат социални контакти, които в този период са много важни, тъй като ги учат да се справят в среда, в която не са попадали до сега. Иначе материала не е сложен и не е проблем родител да помогне в усвояването му. Но това стоене в познатата, домашна, уютна среда ще им изиграе лоша шега в момента, в който се върнат обратно в училище. Защото хем ще са, като отвързани, хем ще са изгубили тренинга и ще им е в пъти по-трудно.
Подчертавам, че това си е лично мое мнение!

# 622
  • София
Ами ето, аз примерно за социалните контакти не се бях замисляла, притеснявах се за усвояването на материала. Явно защото нямам по-голям ученик. Та е хубаво да се прочетат различни мнения.

# 623
  • София
и нашия първокласник е карантиниран и на до.
имахме късмета част от карантината да съвпадне с ваканцията, та до ще е само 4 дни.
учителката изглежда уверена, което се оказа много важно, защото повечето родители изглеждат в паника.
детето беше доста притеснено, надявам се само първия ден, после да свикне.
и да не се налага за повече време, по-добре е да са си в клас.
часовете са по 20 минути, за останалото време ни изпраща материали във вид на игри.
но сме във всякакви приложения, зуум, тиймс, вайбър, фейсбук.

# 624
  • София
и нашия първокласник е карантиниран и на до.
имахме късмета част от карантината да съвпадне с ваканцията, та до ще е само 4 дни.
учителката изглежда уверена, което се оказа много важно, защото повечето родители изглеждат в паника.
детето беше доста притеснено, надявам се само първия ден, после да свикне.
и да не се налага за повече време, по-добре е да са си в клас.
часовете са по 20 минути, за останалото време ни изпраща материали във вид на игри.
но сме във всякакви приложения, зуум, тиймс, вайбър, фейсбук.

Това с различните платформи е най-зле - то родителите се забатачват, пък какво остава за детето.
Защото ако е само в една платформа, според мен след 2-3 дни децата ще могат сами да се оправят.

Вярно е, че като са децата в домашна среда много бързо губят навици, които не са трайно изградени - да стоят на едно място, да пазят тишина, да си пишат домашните самостоятелно. И разбира се имат нужда от контакти с връстниците си и игри.

Моето момиче вчера ме изненада приятно - имаше доста домашно по БЕЛ от една УТ, попита ме за 1 упражнение, което не разбираше какво трябва да прави и всичко друго седна сама и си направи от - до (имам предвид без да подканям, напомням и без да й вися на главата).

# 625
Ами ето, аз примерно за социалните контакти не се бях замисляла, притеснявах се за усвояването на материала. Явно защото нямам по-голям ученик. Та е хубаво да се прочетат различни мнения.

В училището на дъщеря ми има едно момче от нейния клас и едно от съседния, които не са ходили на ДГ или ПГ от затварянето през месец март. До миналата седмица плачеха всяка сутрин, когато майките им ги оставяха в училище. А едно от момиченцата в класа им пък е плакало всеки ден до обяд през първите 2 седмици, защото е искало да си стои вкъщи при майка си. Представям си, ако минат на ДО до края на годината какво чудо ще е в началото на 2-ри клас. При по-големите нещата като че ли са по-лесни в това отношение, защото те имат някакъв натрупан училищет опит с годините. Затова само се моля поне малките 1 - 4 клас да си останат присъствено.

# 626
  • София
И аз се моля за същото. Учителката ни каза, че ако се стигне до ДО първокласниците ще са последните, които ще излязат. То е логично, де, ама все пак ми се ще да са в училище колкото се може по-дълго време. А ако и цялата година изкарат нормално, ехеее Grinning

# 627
  • София
Пак гледах в коя тема пиша - първи клас. Първи клас е това, какви навици, какво пет лева, те още не знаят къде се намират, дори да са ходили до 14 септември градина, а сега бяха у дома от март...
За социализацията въобще не ми се говори, може би защото у дома е свръхсоциализирано постоянно и няма минутка тишина, сигурно проблемът е по-сериозен за семействата с едно дете :/

# 628
  • София
Е как пък да не се създават навици в 1 клас? Достатъчно големи са децата, за да разберат, че примерно в класната стая не се тича като кон, полека лека свикват с час и междучасие.... и такива подобни.

# 629
При нас са две деца, през 4 години, търсят се и се занимават много заедно. НО и двете искат на училище. Малката не иска да си тръгва след училище, да съм я взимала възможно най-късно. Там са ѝ приятелите, там си играят. Всеки ден правили нещо интересно, което даже да го правим същото вкъщи, усещането не е същото. ММ е начален учител, не е като да не може да ѝ предложи същите забавления като в училище, че даже и по-интересни, но ги няма децата, с които да ги сподели, няма ги емоциите от това да си първи клас в училище. Всеки ден се моля да изкараме още малко присъствено, колкото се може повече да е. Надявам се децата да са здрави и в трите училища, в които имаме контакти, че да може да закрепим положението, но знам, че това са илюзии. И всички деца да са здрави, все ще има някой на някой контактен и оттам карантина, но поне да е ограничен брой дни (10-14), а не като миналата година. И въпреки че имахме невероятният късмет да имаме изключително добре организирано ДО  тогава, с учителка, която преподаваше по същия начин и в клас и резултатите да показват, че знанията са били трайни и добре усвоени, още си спомням как всеки ден трябваше да обяснявам защо пак трябва да стои пред компютъра, а не може да е с децата в училище. Не вярвам, че училищата са най-големият развъдник на болести. И преди и сега мисля, че е много по-безопасно да са в училище, отколкото да се шляят по улиците и моловете. Нашите няма как да го направят, но по-големите няма сила, която да ги накара да си стоят вкъщи и тогава затварянето на училищата се обезсмисля, да не кажа, че даже става по-опасно, защото там поне ги контролират в по-малка или по-голяма степен в рамките на един клас.

Общи условия

Активация на акаунт