ХУХК - имате ли представа за това?

• 495 213
  • 2 198
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
докато няма резултат от биопсия всичко е в сферата на предположенията. има бактериални язвени колити, които НЕ са ХУХК.
зная, че тук предпочитате да коментирате по-тривиални въпоси, затова се извинявам за намесата
Simple Smile
Не мисля, че трябва да се извиняваш за каквото и да било. За мен лично всяка информация е ценна, още повече, когато идва от хора, които вече са се сблъскали с проблема.
Днес говорих с лекарката за въпросните биопсии и утре ще ходя да видя какви са резултатите, дано да не са ми забутали някъде документите, че тогава ще побеснея вече...
Колкото до ранното будене и къркорене, не ми се случва, но преди ми се случваше, макар и рядко.

Поздрави на всички!

# 241
При кортизонова терапия е нормално да ти капе косата. Аз бях 6 мес. на кортизон и след това година косата ми се възстановяваше. Възможно е да получиш и нтипично окосмяване по лицето и т.н., което също след време изчезва. Също така се наблюдава и подпухване, качване на килограми, но след доста време и това отшумява. При мен започна и болка в костите. За жалост след 5 години тя продължава да си стои.

# 242
danyni76 Благодаря ти, мидля че съм чувала за него!!!
Колкото до това че още не са открили лечение за това заболяване в света - никога не се знае какво ще стана, а именно моя позната преди 20г. се е излекувала с билката слез, но пък мен ме разхлабва.Така че трябва да се пробва всичко в рамките на разумното , разбира се.

# 243
Здравейте, радвам се, че тук има тема за заболяването Улцерозен колит, да обменяме опит и да се подкрепяме.
На някои от горните въпроси - аз и при много силна диария (над 15 изхождания), че и продължителна, не съм сваляла кг. На кортизон съм била дълго, но за локално приложение - не ми е капала косата.

Сега искам да ви питам аз нещо:
Прочетох тук, че Салофалкът е с намаление 50% и то за всички форми и окрилена тръгнах към личната, и оттогава насам ставам все по-неориентирана. Имам десетки въпроси...
Как личната ще ми пише рецепти, като знаете, че при криза се почва с едно, пък дозата една, пък после друга, пък се минава на друга форма - поне мен досега така са ме лекували - джи пи-то откъде ще знае кога какво да ми предписва. Струва ми се, че ще пада голямо самолечение ....
Лекарствата и дозите, несъмнено, трябва да ги дава гастроентеролог - как да се доберем до такъв по касата  #2gunfire Втори месец поред личната ме отсвирва за направления - нямало (като сега бях на първо число). Ми като дойде криза на 20-ти, а направленията свършват на 3-ти, как ще отида на преглед при гастроентеролог??! Вашите джи пи-та дават ли ви направления по всяко време на месеца?
Освен това, днес ми казаха, че ХУХК не подлежало на диспансеризация?? Личната твърди, че част от хронично болните били на нещо като диспансер при личните - напр. исхемична болест на сърцето, но нашето и там го нямало. Иначе за тези имало квота от направленията и фактически за тях направления има.

Какво излиза - не сме на диспансер нито при специалист, нито при личния, направления няма - ще се самолекуваме ли?? newsm78

Друг въпрос - личната не можела да открие салофалка за УК за се изписва - четох по-нагоер подобни случаи. От касата пък току що ми казаха, че се изписвало само за диагноза 51.2 - улцерозен проктит? Аз съм уж с проктит, но за останалите форми все пак? Някой да ме хелпне с кодовете за диагнозата и салофалка по касата?
Някой да знае метилпреднизолон ампули поемат ли се от касата? И те не са хич евтини, сума пари заминаха...

# 244
FreshBreeze ще се опитам да отговоря на въпросите ти защото вече минах по този път.Личната ти лекарка е длъжна да те прати на гастроентеролог и той да ти напише диагнозата и лечението което ти е необходимо в момента.Чак тогава отиваш пак при личната и тя ти изписва каквото ползваш за заболяването-може таблетки салофалк,свещички салофалк,клизми салофалк, също и различните видове метилпреднизолон.Аз лично сама си издирих кода на заболяването и казах на личната лекарка че от здравната каса са казали че по този код ми се полагат свещички салофалк-код 51.2 ,улцерозен проктит.След малко ще потърся другия код за улцерозен колит и пак ще пиша.Не се оказвай търси си правата.

# 245
Кодовете са 50.0,50.1 и 51.2
За кодовете 50.0 и 50.1 диагнозата е болест на Крон се полагат салофалк таблетки и всички видове метилпреднизолон на ампули и таблетки,също и депо-медрол ,което е също метилпреднизолон.
За 51.2 -улцерозен проктит се полагат таблетки салофалк,свещички и клизми,също и всички видове метилпреднизолон и депомедрол.
Моето мнение е че е по-добре да изискваш от гастроентеролога диагноза улцерозен проктит,защото ще ти се полагат повече неща.Със тази диагноза и код 51.2 можеш да ползваш с 50% намаление всички лекарства.
Твоят колит засегнал ли е цялото дебело черво?Помагат ли ти клизмите салофалк и свещичките или само таблетките ти са от полза?

# 246
Благодаря ти много, Рошава Гарга!

И аз досега се рових из нормативната база и видях същите неща. Добре де, какво е обяснението, защо само проктит - нали това е само последната част на дебелото черво засегната? Другите какво правят. Моите изследвания са от ИСУЛ от преди 2 години и половина и уж е проктит.
С тези направления не знам какво да правя Sad Звънях в Касата и оттам ми казаха, че била длъжна да ми даде личната, даже да съм пишела оплакване, а личната казва, че направленията са много малко и я глобявали, ако ги превиши? #Crazy След известно количество разправии утре пак ще вися пред кабинета и (2 часа... #2gunfire) за въпросното направление, след днешното висене, а утре детенцето ми става на 1 годинка и аз вместо да съм си с него целия ден, ще търпя още унижения и разигравания, сякаш днес не можеше да ми даде #2gunfire
Кажете наистина, вашите джи пи-та дават ли ви по всяко време на месеца направление за гастроентеролог?

Прочетох внимателно наредбите за диспансеризация - доколкото видях, за УК се диспансеризират само деца (да не дава Господ да има болни дечица!), а за нас има някаква диспансеризация в Онкологичен диспансер, което е не за сметка на НЗОК, а на МЗ - ще звъня утре в МЗ да ми обяснат. Диспансеризацията там е като предканцерогенно заболяване, но пък тази група се диспансеризирала за една година след приключване на лечението - кое ще е това лечение, питам се, дето е приключило ... А и какъв специалист по УК ще има в този диспансер...

Рошава Гарга, добре де, на мен при криза досега са ми назначавали първо метилпреднизолон заедно със салофалк ударни дози, после всяка седмица ми променят лечението - намалявам метилпреднизолона, разреждам салофалка, минавам на комбинирано лечение таблетки и свещички, клизми също са ми назначавали Салофалк , после поддържаща терапия - как тези промени в дозите може да ми ги прави Джи Пи-то newsm78 Като специалиста ще го видя 2-3 пъти годишно, ако и толкова го видя.

На въпроса ти кое как ми действа - досега опитът е противоречив, защото скоро изкарах цяла бременност с изострени симптоми и тогава лекарствата ми действаха по-различно от кризита преди това, после пък кърмих дълго и само метилпреднизолон ми позволиха...

Да ви питам и още нещо - не мога да разбера препоръките на гастролога ми сега, имам леко обостряне, да не съм почвала с лекарствата, а да изчакам, после пък като ги почна и постигна ремисия, ми препоръчват да ги пия половин година поне ... Не схващам идеята?

# 247
FreshBreeze защо не си смениш гастроентеролога? В София има много добри гастроентеролози. Не ми звучи логично да изчакаш малко и тогава да се лекуваш.И аз не знам какво да ти отговоря -не съм наясно ако се влоши човек сигурно не може да кара на същата терапия и ще е нужна някаква корекция.Моето мнение е че личните лекари са длъжни при всяко влошаване да дават пак направление за гастроентеролог и той като напише новите лекарства личния лекар пак трябва да ги изпише .
На дъртите бабички дават направления за какво ли не а младите хора ги оставят да си плащат и да се мъчат.Търси си правата и декември месец я смени тази лична лекарка.Поне в София има голям избор от лекари.На мен ми дадоха направление без даже да съм го искала.
Теб какво те притеснява диагнозата улцерозен проктит?Дори от преди две години мисля че изследването ти е достатъчно за да се впише диагнозата.Пък и така ще ти се полагат всички лекарства за нашето заболяване. Peace

# 248
Как се предпазвате от грипа??Взимате ли витамини или пиете ли нещо имуностимулиращо, което не ви пречи на колита?
Лично мен започна да ми става много страшно, защото при евентуално заразяване как ще ни лекуват с това заболяване???
Да ни пази Господ, че "малко" са ни проблемите   и борбата с ХУХК!!!:pray:

# 249
Аз започнах профилактично веднъж седмично осцилокоцинум.Гледам да спя достатъчно защото от недоспиване риска да те хване грип е по висок.Да ни пази Господ,нищо друго не мога да кажа!

# 250
Как се предпазвате от грипа??Взимате ли витамини или пиете ли нещо имуностимулиращо, което не ви пречи на колита?
Лично мен започна да ми става много страшно, защото при евентуално заразяване как ще ни лекуват с това заболяване???
Да ни пази Господ, че "малко" са ни проблемите   и борбата с ХУХК!!!:pray:

Аз миналата седмица бях по настинала или някакъв вирус хванах със силни болки в гърлото, хрема и слаба суха кашлица. Веднага си взех Тантум верде - спрей /след напръскване, се старая да не поглъщам, а изплювам/ мисля че по малко пречи на лигавиците, Осцилококцинум и Парагрип, слава бога за три дни ми мина, но много се изплаших, на моменти ме обземаше някакъв панически страх. Не че не ми се отрази на колита, но можеше и да е по лошо, а и не съм убедена че е от вируса или лекарствата. Сега съм решила да продължавам с Осцилококцинум една доза седмично, поне докато отмине грипната епидемия.

# 251
  • Варна
Знаете ли, аз вчера ходих при личната за рецептурната книжка и тя ми каза, че може да ми изпише или само свещички, или само таблетки. Аз взимам и двете. При това положение личнатами изписа свещичките по здравна каса, а таблетките да си ги купувам. Не можело два вида лекарства от една и съща група ???
Знаете ли нещо за това?

# 252
Не съм много убедена че личната лекарка ти казва истината.Защо не провериш в здравната каса,за да разбереш дали не те послъгват.Аз засега ползвам само свещички и не съм запозната със случаи като твоя,но нищо не пречи да направиш справка.Вече на никой не вярвам.

# 253
Знаете ли, аз вчера ходих при личната за рецептурната книжка и тя ми каза, че може да ми изпише или само свещички, или само таблетки. Аз взимам и двете. При това положение личнатами изписа свещичките по здравна каса, а таблетките да си ги купувам. Не можело два вида лекарства от една и съща група ???
Знаете ли нещо за това?
Това не е вярно,аз ползвам и двете,по здравна каса!Личната ти или те будалка или не е на ясно с нещата.

# 254
  • Варна
Не виждам каква причина може да има да ме будалка, може би наистина не е в час. Ще видим какво ще стане другия месец.

Общи условия

Активация на акаунт