ХУХК - имате ли представа за това?

• 495 326
  • 2 198
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте! Не вярвах, че има толкова много хора със заболяването ХУХК! При мен се появи преди 2 години, но още не знаех, че е това. Това лято през август обаче стана лошо - чести изхождания, слуз и накрая кръв... Чак през октомври отидох  в болница, където състоянието ми се подобри чак след клизмите с урбазон. От колоноскопията се установи, че е засегната малка част от червото ми, което било по-добрия вариант. След това ходих на консулт в София при д-р Станчев, който ми каза, че това лечение с урбазон бил остарял метод и ми предписа Салазопирин, витамини и Ланзул. Пия ги вече една седмица и същевременно намалявам урбазона. Тъкмо си мислех, че съм добре, когато тази сутрин отново се появи слуз и кръв. Досега четох  мнения от форума и си мисля дали не съм се увредила с Нурофена, който пих заради вируса, който бях пипнала... Sad Също така прочетох и рецептата с мед. спирт и прополис. Разтвора го имам готов и смятам да опитам и с него.   

# 256
Напълно е възможно от нурофена да ти се обостри колита.Аз след 10 дневно антибиотично лечение съм на изходна позиция,а бях влязла в ремисия...

# 257
Ще видим утре какво ще каже големия специалист - гастроентеролога??? Thinking

# 258
МЕН ПЪРВОНАЧАЛНО МЕ ЛЕКУВАХА СЪС САЛАЗОПИРИН НО МИ СЕ ПОЯВИ СЛУЗ - ТОЧНО КАТО ЦВЕТА НА САЛАЗОПИРИНА - ПОЧТИ ОРАНЖЕВ И МИ СЕ ГАДЕШЕ ОТ НЕГО. СЪС САЛОФАЛКА СЪМ НЯМАЛА ПРОБЛЕМ ТОЙ Е МНОГО ПО-  ПРЕЧИСТЕН.

# 259
Не мисля, че Нурофена е оказал такова влияние. Аз при настинка, главоболие и т.н. пия само Нурофен, защото от други аналгитици започва да ме дразни и се увеличават изхожданията. Ориентирай се съм Салазопирина. Чувала съм не добри отзиви за него. Когато започнах със Салофалка районната ни гастроентериоложка ми предложи да ми изпише "по- евтиния вариант- Салазопирина". Аз не се съгласих и в последствие се консултирах с моята лекуваща лекарка и тя ме посъветва да не минавам на по- евтин вариант, защото има повече  странични ефекти и не влияе толкова добре както Салофалка. Обостря се при мен колита и при по- продължително приемане на витамин С, особено ако е разтворим. А лечението с антибиотици е винаги рисковано, винаги съм съветвала да се консултира с лекар и да се предпочитат хомеопатичните лекарства. Това е от мен. Дано съм ти била полезна!!!

# 260
Skrejanka, много ти благодаря за отговора, но нещо се обърках от него, защото първо казваш да се ориентирам към Салазопирина, а после, че не си чувала добри отзиви за него и че Салофалка е по-добър... Днес не можах да мина на контролен преглед и да се консултирам с доктора си заради грипната епидемия. Но и аз започвам да си мисля, че проблема може да е от Салазопирина. А какво мислиш за свещички Салофалк, ползвала ли си? Или направо да мина на хапчета, защото и на мен една лекарка ми каза, че са най-добрите и ефикасните засега. Мисля си, дали пък не вреди и рецептата прополис със спирт...И аз вече не знам какво да мисля, времето ще покаже явно... Поне доста неща научих от форума, за което благодаря и успех на всички! Wink

# 261
Мимоза искам само да ти обърна внимание на това че има значение до каква степен е засегнато дебелото черво.Например на Скрежанка доколкото си спомням е засегнато цялото черво и е естествено да има разлика какви лекарства пречат на нея и на теб.Моите наблюдения са че доста неща които болните с панколит си позволяват  болните с проктит/на които е засегнат само ректума/ не могат да си ги позволят.Говоря за храни и лекарства.
От салазопирина кървене не може да ти се получи.По скоро след като си с проктит за теб са свещичките салофалк,таблетките не действат след като е засегната много малка част от червото.Изненадвам се че са ти изписали салазопирин след като има толкова съвременни лекарства.Не ти вреди прополиса след като ти е в лека форма колита.Мисля че не са ти назначили правилното лечение,но това си е мое мнение.Ако имаш възможност посъветвай се с друг специалист гастроентеролог например от ВМА или ИСУЛ.

# 262
Аз мисля, че проблема може да е от прополиса. След като прочетох тук, че има хора които го пият и са доволни също си го купих, но признавам си, че като прочетох на етикета, че повишава имунната система се поколебах и първо звъннах на лекуващата ми лекарка, тъй приемам кортикостероиди за подтискане на имунната защита ми е ясно, че небива да вземам препарати които да я подсилват. Тя категорично ми забрани да пия прополис и така и не се реших, но пък сега го давам на сина ми и съпруга ми за да им повиша имунитета заради грипа. Така, че не на всеки е от полза отва което на някои хора помага. Всичко е строго индивидуално.

# 263
Права е рошавата гарга- при мен е засегнато цялото черво. При мен няма как да действат добре свещички и клизми. При всеки е строго индивидуално се убеждавам за хиляден път. Не си ме разбрала правилно- имам предвид, че едната лекарка ми го препоръчва, но аз никога не съм пила Салазопирин и се доверих на мнението на лекуващата ми лекарка да остана на Салофалка. Имаше време, когато ми носеха преди 2 -3 години Салофалка от Турция, защото там беше на 50% по-евтин. Сега не вземам нищо, само   стандартна диета си спазвам. При мен даде отрицателен резултат прополиза. Вземала съм пчелно млечице и пчелен прашец още в болницата като бях за подсилване на организма и се чувствах отлично. Но пак казвам, пробвай от всичко, но си води записки кое ти действа добре и кое зле. Така най- лесно ще намериш правилното за теб лечение.

# 264
Много благодаря на всички за съветите. Много сте мили и наистина човек се чувства по-добре, когато има с кого да сподели. Определено ще спра прополиса. Единия лекар ми каза да намаля дозата на Салазопирина на 2х1 и ако продължавам да имам слуз да го заменя със Салофалк. Имало вероятност да имам непоносимост към Салазопирина. И тъй като са засегнати само 30 см от червото си мисля да опитам със свещички Салофалк.   Пожелавам успешен и усмихнат ден на всички!!!  Hug Heart Eyes

# 265
  • в света на неограничените измерения
Нека и аз да споделя мнение, като ветеран с това заболяване-от 16 години.

Според мен е нелогично да се приема едно  морално остаряло лекарство каквото е Салазопирина. На времето когото се разболях преди 16 години в БГ съществуваше само то и Сулфасалазин. Тогава Салофалк си го доставях частно от Германия.
Но сега го има навсякъде , а и здравната каса вече го покрива на 50%.

Mimosa Според мен щом пораженията ти са на не повече от 30 см. в дебелото черво по-подходящи са свещичките и клизмите. С таблетките Салофалк само си натоварваш черния дроб без особен ефект. Тази грешка допусках и аз дълги години.

За прополиса - не знам. Нещо не се решавам да го почна. Аз разчитам много на интуицията си.
Щом се колебая значи не е това моят вариант. Пък знам ли.
Нека и някой друг сподели мнение и впечетление

# 266
Vanvеl, много ти благодаря за отговора! Определено спрях да пия Салазопирин и си взех Салофалк, но мисля да послушам съвета ти и да опитам със свещички. Отново се отчаях, след като ми се появиха отново оплакванията. А си мислех, че вече съм в ремисия, но уви!

# 267
  • Тука, под липите стари...
Момичета, т.к. пишете, че заболяването е автоимунно, мисля, че ще ви е интересно да прочетете тази тема:   
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382374.75 .
Не съм много добре с английския, но в списъка със заболяванията фигурира и ulcerative colitis aka colitis ulcerosa - не е ли това заболяването, което коментирате?
П.С. не съм прочела цялата ви тема, възможно е вече да са ви дали линка.
Успех на всички!

# 268
Zdraveite i na mene mi predstoi v 4etvartak kolonoskopiq i mnogo me e strah az sam na 28g.Iskam da popitam boleznena li e i slaga li se upoika ,za6toto na men ne mi kazaha 4e se slaga i vaob6te kakvo e use6taneto s kakvo se sravnqva...

# 269
Не е толкова страшно не се притеснявай,изтърпява се.Много е важно и кой прави изследването,дали е опитен имам предвид.Изследвала съм се без упойка,малко на моменти беше неприятно но страшни болки не съм имала.Бъди смела и се изследвай,за да си сигурна какъв ти е проблема и как да се лекуваш.
Някой заинтересува ли се  за новото лечение с Налтрексон?Аз още проучвам и мисля че има някаква логика да помага това лекарство.Някой от вас пробвал ли е това лечение?

Общи условия

Активация на акаунт