ХУХК - имате ли представа за това?

• 491 074
  • 2 198
  •   1
Отговори
# 1 530
Все още не съм ходила на гастроентеролог, това ще стане тази седмица, надявам се да успея да се вредя, че излизат в отпуски и нямало часове за моята... Алкохол не пия, а за храните не знам - аз си спазвам диетата за ХУХК, заради която може би са триглицеридите, но тези чернодробни показатели ме притесняват повече... Не знам даи сте объщали внимание, в листовката на Салофалка пише, че може да предизвика такива проблеми (но го дават като рядък страничен ефект)... Затова искам да знам дали има друг, който приема Салофалк и му излизата такива резултати
Да при моят съпруг първо това изследват.От Салофалка е това ,то всяко лекарство натоварва черния дроб.

# 1 531
здравей mis_val,
Още когато откриха заболяването на сина ми, ми изпратиха от Германия книгата "Прекъсване на порочният кръг" на Илейн Готшал. Теорията звучи много разумно и смятам, че си заслужава да се изпробва. Опитвала съм се да говоря с лекарите за нея, но за съжаление до този момент не съм открила такъв, който да иска да я коментира. Даже предложих на лекуващия лекар (доцент - завеждащ отделение) да му я дам да се запознае, но срещнах категоричен отказ и ми беше казано, че ако желая да експериментирам със сина си да го правя на своя глава. А мисля е важно лекуващия лекар да е запознат с какво се храни пациента, защото така по-лесно се ориентира в контролните резултати и взема решения относно по-нататъшното лечение.
Заедно с това аз имам още един сериозен проблем - синът ми категорично отказва да приеме, че има сериозно заболяване и не е склонен да промени драстично хранителния си режим. А за да започнеш да се храниш по описания в книгата начин се изисква силна мотивация на лекуващия се.

Между другото, може би сте видели, че тук наскоро има сравнително нова тема, посветена на Специфичната въглехидратна диета.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=724753.0

tonytooo, не се притеснявай докато не говориш с лекаря. Ако трябва повтори изследването след седмица. Ти на колко Салофалк си в момента? Много ли са завишени нивата на тези ензими? А другите показатели? Виж тук: http://vivata.bg/alt-ast

# 1 532
  • Варна
Сега приемам 4 таблетки от 500 и една свещичка, от около 2-3 месеца, преди вземах по-малко, но нещо се влоших и си качих дозата. Не зная дали са много високи: АСАТ 40.2 при референтини 4-38, АЛАТ 99.3 при референтни 4-40. Виждам, че при последната ми колоноскпия преди повече от година и половина съм имала Алат 70, но никой не ми е обърнал внимание /не знам дали е недоглеждане и немърливост/ или това не би трябвало да е притеснително според лекарите. Сега обаче съм решила да се консултирам, защото нещо се стреснах от цифрите. Другите показатели са долу-горе добре според личната ми.

# 1 533
  • Бургас
mama AM,права си за мотивацията  Sad
На мен преди време,ако ми бяха казали да спазвам този режим нямаше да го направя,но  след нова година така се влоших,че каквото и да хапнех тичах към WC-то.Направо се стопих,а уж съм със синдром на раздразнено дебело черво  Sick
Та от януари месец съм на режима,като в последствие започнах да спазвам ВМ-НВХ,което до голяма степен се припокрива и със специфичната въглехидратна и с диетата ЧИПС май беше,доволна съм не на 100%,но видях повече ползи отколкото негативи и мисля да е режим за цял живот
А че има тема знам,но за съжаление ние сме свикнали да слушаме лекарите,да си пием хапчетата и да си мрънкаме,затова и темата замира,че малко хора споделят опит,като не визирам твоя случай,до колкото прочетох си направила всичко по силите ти.А
относно синът ти ,мога да ти дам идея.Както ти казах,за мен ВМ_НВХ се припокрива доста,че даже е и по-добро решение,ако той се интересува от фитнес или добре оформено тяло,можеш да го запалиш така.Милко от спайдър спорт(можеш така да го потърсиш в гугъл) е запалил доста тинейджъри с перфектното си тяло,за мен той би бил една добра мотивация  Hug

# 1 534
tonytooo, отново съм на мнение, че не трябва да се притесняваш предварително.

Когато синът ми беше в криза преди 3 години, тези ензими бяха завишени, но доста повече от твоите. Освен тях обаче, и други показатели не бяха наред.

Доколкото разбирам при теб нещата с колита са спокойни в момента.
Ако лекарката каже, че няма повод за притеснение, а ти все пак се притесняваш, може да си направиш един калпротектин. Ще се ориентираш как са нещата с ХУХК-а и дали не е започнало някакво слабо възпаление, което да дава отражение върху стойностите на тези ензими, без да дава други признаци.

mis_val, благодаря за съветите.
От доста време се опитвам да убедя сина си, че трябва да промени основно храненето си (донякъде успявам, но става бавно). Може би грешката е и в мен, но му спестявам информацията, която аз съм прочела и знам. Казвам само най-необходимото, и то така че да не изглеждам притеснена. Готвя по различен начин за всички, а и за сега той сам избягва храните, от които не се чувства добре.  Вярно е, че ако види нещата в истинската им светлина, това може би ще го накара да се замисли повече по въпроса за промяната. Но вътрешно със съпруга ми сме убедени, че шока, който ще изживее ще го съсипе психически, и ще го върне в начална позиция.  Не мога да си представя, че аз ще съм човека, който ще му причини това. Това е и причината аз да пиша във форума и да се информирам, а не той.

# 1 535
  • Варна
Вече ходих на гастро и мога да споделя: назначи ми изследвания - резултатът от Калпротектина ми е добър и за мое щастие изследванията за хепатит са отрицателни... Сега ще ходя пак, за да видим от какво може да е друго, след като отхвърлихме хипотезата Хепатит. Тя каза, че може да е и от триглицеридите, но трябвало да излязат резултатите и да прецени какво да правм...Ще пиша пак после

# 1 536
tonytooo, радвам се че гастрото те е поуспокоила, и че резултатите са добри.

Ти къде правиш изследване за калпротектин? И ако можеш да споделиш платено ли е. Аз доколкото знам, калпротектина не се поема от здравната каса (ние винаги си го плащаме) ... или се лъжа?

# 1 537
  • Варна
Аз съм от Варна, а тук изследването се прави в една единствена лаборатория - Надежда. Платено е - 57 лв ми взеха този път. Миналата година си бях правила и беше много по-евтино - около 15 лв, доколкото си спомням, но сега били сменили метода или нещо подобно и вече е по-скъпо.

# 1 538
  • София
Здравейте, някой пробвал ли е лека на Мермерски за улцерозен колит - http://www.desant.net/show-news/27717/ ? Или някой да си е купил книгата и да е звънял на излекуваните по този начин хора?

Аз в момента нямам кървене иначе бих пробвала, поне не ми изглежда опасно....

# 1 539
Здравейте и от мен. По-късно ще изчета темата, но в момента само да питам...повечето гледам пият салофалк. Баща ми е на сулфасалазин , преди това мезалазин. Дали салофалк е по-добър препарат, за да го ползват повечето хора?

# 1 540
Към пепита...ние сме ползвали продължително време пресен цвят от жълт кантарион, накиснат на слънце в екстра върджин зехтин в буркан за около 2 седмици. Прецежда се и се пие по една глътка преди хранене. Нашите наблюдения са, че има добър ефект. Казвам го във връзка с лека на Мермерски, който пак е на основата на зехтин.

# 1 541
Здравейте, някой пробвал ли е лека на Мермерски за улцерозен колит - http://www.desant.net/show-news/27717/ ? Или някой да си е купил книгата и да е звънял на излекуваните по този начин хора?

Аз в момента нямам кървене иначе бих пробвала, поне не ми изглежда опасно....

Аз смятам да го започна от днес- утре и ще пиша за резултата. Гледам че тази рецепта я има доста в нета- а  Peace

# 1 542
  • плевен
Здравейте и от мен. По-късно ще изчета темата, но в момента само да питам...повечето гледам пият салофалк. Баща ми е на сулфасалазин , преди това мезалазин. Дали салофалк е по-добър препарат, за да го ползват повечето хора?
----мисля,че е едно и също,но произведено от различни фирми

# 1 543
Интересна рецепта на д-р Мермерски ,иска ми се да я пробвам,но се спирам само от това че не мога да понасям вече мед.От няколко години само като изям малка лъжичка мед ми се гади и ми става много лошо.А сутрин на гладно в комбинация със зехтин много ми е съмнително дали ще мога да го понеса.Има ли други такива като мен да не могат да ядат мед?
Bogota мисля,че салофалка е по пречистен и с по-малко странични действия,но от друга страна сулфасалазина повлиява и артритните болки докато салофалка не може.
Лично аз съм пробвала и сулфасалазин,но много трудно го понесох,болеше ме много стомаха от него.Единствената ми полза от негобеше, че се облекчиха артритните болки.
Bogota тази рецепта за зехтина със жълтия кантарион върху какво по-точно има положителен ефект-за кървенето ли?Няма ли разхлабващо действие?

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 15:03 от ша_рлота

# 1 544
Направих си сместа и честно казано тази медицинска дъвка е малко гадничка. Медът изобщо не се усеща в тази смес, а предимно мирише и има вкус на медицинска дъвка, тъй че ша_рлота може да опиташ. Може да си направиш 100 мл зехтин, олио и по- малко медицинско дъвка, поне да опиташ. След няколко дни пак ще пиша да кажа дали има някакъв резултат. За протокола имам рядко кървене и не пия никакви лекарства, тъй че ако има подобрение определено ще е от тази смес Peace

Общи условия

Активация на акаунт