Дестинация Берлин - 2

• 8 232
  • 117
  •   1
Отговори
# 105
  • Берлин
Аз предпочитам Spy museum. Още една идея при хубаво време е Gärten der Welt.

# 106
  • Варна
Не виждам голямо движение в темата, но ако някой се е запътил към Берлин, особено за първи път и се нуждае от препоръки ето моите:
Отседнахме в хотел близо до Потсдамер плaц/ Potsdamer platz, Ibis budget, ibis city са там и други до тях - изключително удобно място, тъй като е на пешеходно разстояние до централната част,  голяма част от основни забележителности и други интересни райони. И с възможност за всякакъв транспорт- влакове, метро, автобуси. На метри от хотела , на трите ъгъла на кръстовището има ресторанти - индийски, баварски и трети , който предлага мексиканска кухня , и трите бих препоръчала, беше вкусно. В баварския препоръчвам джолан , който съперничи на този от швейцарската бирария във Виена .
От централните забележителности беше интересно да се качим на купола на Райхстага, без вход е , но с предварително записване. А в централния район до Mall of Berlin e музей на шпионажа, който бих препоръчала- интерактивно представена информация, може да пишеш на морзовата азбука, има детектор на лъжата, да търсиш подслушвателни устройства, и зала с лазерни препятствия.
Силно препоръчвам Das Panorama Pergamon., музеят е затворен до 27ма г., но това беше впечатляващо като преживяване и възможност да се видят малка част от експонатите.  Разходката на острова на музеите е приятна, и районът е по-различен от централния. Малко след него по пътя към катедралите близнаци се натъкнахме на концерт на открито , в неделен ден. Беше приятна изненада.
Друг район в който се разходихме доста -  Шьонеберг- там заради Urban Nation muzeum отидохме , намерихме и дома на Дейвид Бауи, в който е живял и творил. Почитатели сме на крафт бирата и открихме местенце с шезлонзи  и пясъчници, с чудна бира, съвсем до парка който е там. До това място отново може да се стигне пеша и да се поопознае района.
От берлинската стена избрахме да видим мемориала на Бернауер щрасе, запазена в автентичен вид. в центъра за посетители прожеектират филми за периода , може да се разлгеда мястото има и висока платформа от която да се види мястото.
Дано не съм станала досадна и да е полезно на някого.

Последна редакция: чт, 04 юни 2026, 22:50 от Galina Ivanova 734126

# 107
  • Варна
Въобще не сте досадна. Много и полезна информация. Дано като тръгнем някой ден за Берлин да се сетя за вашата публикация и пак си я прочета.

# 108
  • Варна
Всички пътувания съм организирала като  съм чела тук и съм намирала полезна информация, особено за места извън основните забележителности. Отскоро пиша във форума и реших да споделя.

# 109
  • Русе
След цялото ми четене се обърках колко струва билета за влака до летището FEX? Дали струва 2,80 евро, защото е за къси разстояния, (ще слизаме на втора спирка) или 5 евро, защото се намира в зона С?

# 110
  • Берлин
Води се по зоната. С в случая. Ето пример

# 111
Здравейте , планираме пътуване до Берлин приз следващата година Simple Smile Малко е рано , но сезаписвам да следя темата. Всички мнения ще са ми полезни - транспорт , места за настаняване , забележителности , места с традиционна кухня …Засега в списъка ми твърдо е това , което е останало от Берлинската стена, музея Чекпойнт Чарли“ (дъщеря ми е голям фен и иска да го види) и засега сме до тук Simple Smile

# 112
  • Русе
Вчера се върнахме от 4 дневно самостоятелно посещение на Берлин и ще споделя пресни впечатления, но вероятно ще е чак другата седмица.

# 113
  • Варна
Здравейте , планираме пътуване до Берлин приз следващата година Simple Smile Малко е рано , но сезаписвам да следя темата. Всички мнения ще са ми полезни - транспорт , места за настаняване , забележителности , места с традиционна кухня …Засега в списъка ми твърдо е това , което е останало от Берлинската стена, музея Чекпойнт Чарли“ (дъщеря ми е голям фен и иска да го види) и засега сме до тук Simple Smile

Малко по- нагоре съм писала по- подробно, може да погледнете . Ползвахме хотел Ибис до Потсдамерплац и голяма част от забележителностите са на пешеходно разстояние. Но бяхме само двамата с мъжа ми, за повече хора и с деца е по- удобно в квартира според мен. Има ресторанти наоколо, ако потрбява за нещо магазин- мол Берлин е наблизо.
Метро ползвахме, само до стадиона, бяхме там за концерт, и единия ден до Берлинската стена - мемориал на Бернауер щрасе, оттам си направихме маршрут през острова на музеите  към хотела и пеша се прибрахме разглеждайки различни неща. Чекпойнт Чарли беше близо до хотела ни и няколко пъти минахме от там.
бих препоръчаха Райхстага, панорама Пергамон , но може и музея да имате възможност да видите- затвоерен е до 2027г., проверете кога ще отваря. Музея на шпионажа ни хареса.

# 114
  • Бургас
Музея на ГДР много харесах.
И "Унтер ден линден", разбира се Simple Smile
И малко хитринки:
Скрит текст:
В "Хумболт форум" входът е свободен, има голямо заведение за хранене на прилични цени и интересни събития. Както и хубави безплатни тоалетни Simple Smile
https://maps.app.goo.gl/HdLsHjjmAQ9U9bPX7

В библиотеката също човек може да влезе да се стопли и да хапне бюджетно:
https://maps.app.goo.gl/tkzWwkDZxP9HJYb26

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 11:19 от Tintina

# 115

Здравейте Simple Smile Ходила съм 2-3 пъти, но последния път беше преди няколко години, все пак ще ви дам мнение, не знам до колко ще е актуално обаче. За спане - АирБНБ, бяхме си намерили двурстаен апартамент до Алекзандърплац на добра цена. Естествено е задължително да отидете до Берлинската стена, аз лично много харесах и зоологическата градина, стига се с метрото до нея, малко е далече, но е много голяма и хубава. Също така отидете в двореца Шарлотенбург, много е краси, хубави градини, няма да съжалявате, наистина много красиво. Берлинер дом и Neues Museum също посетихме, в катедралата най - впечатлявощото е гледката от купола, в музеят може да видите вратите на Вавилон и още много интересни експонати. Ако не се лъжа (но не съм сигурна) можете да вземе общ билет за всички музеи на "острова с музеите" и да ги посетите на промоционална цена, мисля, че беше за 3 дни. Дано все още го предлагат като опция. Ако сте почитател на алтернативната култура, Берлин е вашето място - попаднахме в квартал, но не му помня името, в който всички сгради, които бяха стари заводи, бяха изрисувани с графити, красиви произведения на изкуството! Като цяло градът е доста алтернативен в това отношение, можете да видите големи красоти. И последно, но не на последно място Ritter sport chocolate welt - отивате и си правите шоколад по ваш избор, много яко и вкусно преживяване, супер място за интересен "сувенир" за близки и приятели. Това са моите любими места и преживявания там, дано са съм ви била полезна. Simple Smile)

# 116
Благодаря за предложенията . Харесвам хотелите от верига Ибис, в такъв отседнахме в Париж и съм доволна … непременно ще го проуча особено щом е близо до центъра.. Относно градския транспорт , карти, разписания , къде най-достоверно мога да погледна?

# 117
  • Русе
Относно хотелите. На ул. Потсдамер плац се намират един до друг три хотела: Новотел Сюитес, хотел Ибис и хотел Релакса. Ние бяхме в Новотел Сюитес Берлин. Очарована съм от хотела. Струваше 115 евро апартамент за трима за нощувка. Беше доста голям. Имаше вана, отделно душ кабина, отделно тоалетна и общо две мивки. Имаше и нещо като кухненски бокс, кафе, чай, захар. Там си правехме кафе сутрин. Отделно може да си платиш и закуска. Местоположението на хотела е на много хубаво място. Само веднъж се возихме на метро и съответно на отиване и връщане до летището ползвахме влака FEX.
Цените на билетите за градския транспорт са си направо високи. Влакът до летището е 5 евро на човек. Купува се билет за линии АВС. За в града еднократния билет е 4 евро и е за линии А и В. Ние не ползвахме приложение за градския транспорт, а си купихме билетите от големите машини за билети и после ги валидирахме на малките машинки до тях. За градския транспорт аз прочетох подробна информация с клипчета в интернет.
На Александърплац на мен не ми хареса за нощувка, но доста хора го препоръчват, така че всеки сам си знае.

Общи условия

Активация на акаунт