Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 436
  • 763
  •   1
Отговори
# 135
Аз лично сметката отдавна я направих и затова според мен Мецан е прав по отношение на паралела на доходите между БГ и САЩ. Зная колко бих получавала в САЩ с моята професия и колко получавам в БГ и какво бих могла да си позволя на двете места, което не е художествена измислица. Мецан също прави паралел на доходите на хора, които си позволяват ЧУ и това е акцентът в изказването му.
Сравняваш ябълки и круши.
Нека сравним наистина сравними неща:
- интернашънъл скул ( таксите са им почити еднакви и на двете места - проверявала съм го).
Колко българи могат да си позволят ААС? Гледайки броя на българчетата в класовете, не много. Гледам и тук какъв е етническият съствав - над 50% са американчета.
Например ако доходът ми е 100К, мога ли да си позволя интернешънъл скул - мога. За същата позиция в Бг ще вземем ( в най-добрият случай) 4000. Мога ли да си позволя ААС- не мога.

# 136
  • София
Аз лично сметката отдавна я направих и затова според мен Мецан е прав по отношение на паралела на доходите между БГ и САЩ. Зная колко бих получавала в САЩ с моята професия и колко получавам в БГ и какво бих могла да си позволя на двете места, което не е художествена измислица. Мецан също прави паралел на доходите на хора, които си позволяват ЧУ и това е акцентът в изказването му.
Сравняваш ябълки и круши.
Нека сравним наистина сравними неща:
- интернашънъл скул ( таксите са им почити еднакви и на двете места - проверявала съм го).
Колко българи могат да си позволят ААС? Гледайки броя на българчетата в класовете, не много. Гледам и тук какъв е етническият съствав - над 50% са американчета.
Например ако доходът ми е 100К, мога ли да си позволя интернешънъл скул - мога. За същата позиция в Бг ще вземем ( в най-добрият случай) 4000. Мога ли да си позволя ААС- не мога.
Доколкото схващам Аш казва точно същото, както и Мецан

# 137
Кое е същото, цените на училищата , посочени от Мецан. Дадох линк , на действащо училище, не цитат от роман. Никой от двамата не е работил и плащал училище в САЩ, така , че информацията им е само в сферата на пожеланията.
Всъщност всеки може да вярва на каквото си иска.

# 138
  • София
Титина, сори, ама този път хич не си наясно. Това са икономически и социални категории. Всичко това вече е измислено и измервано периодично, изучава се от икономиката, социологията, също и психологията, че и се отразява като фактор и в развитийната психология за това как децата учат езика, колко богат или беден е речникът им, колко лесно или трудно се ограмотяват, академични постижения и т.н. в зависимост от това в коя социална прослойка са родени и се развиват. На мен ми скачай колкото си искаш, ама вече като ми прочетеш името, и си скачаш по подразбиране, без никаква мисъл в главата ти какво точно пиша.

# 139
Анди , логопедия и статистика...бъркаш ги. Освен, че ги бъркаш, отричаш и статистическите данни и методики на една 300 милионна държава. Или НБУ какзва нещо друго  newsm78

# 140
  • София
Да напомня - имам две висши образования - икономика и логопедия. Отличник на випуска на първото, а на второто нямаше официална церемония, защото хората от групата се дипломирахме по различно време, но мисля, че само една колежка е с по-висок успех от мен (моят е 5,95 мисля, с петица само на един от изпитите).

Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 20:41 от Не се сърди, човече

# 141
  • София
Кое е същото, цените на училищата , посочени от Мецан. Дадох линк , на действащо училище, не цитат от роман. Никой от двамата не е работил и плащал училище в САЩ, така , че информацията им е само в сферата на пожеланията.
Всъщност всеки може да вярва на каквото си иска.
Аз лично около 3 пъти повторих, че цените на Мецан са нереалистични, но ти явно не си прочела.

# 142
  • в страната на чудесата
🧹 🧹 🧹
Но само ако нямаш 2 виШи

Според мен до 6-7% от семейния приход е ок за ЧУ. И 10% да е стои ако няма заеми.
Ако е над тази сума ми се струва доста рисково.
Стипендиите година за година също, освен ако семейството може да си позволи разхода и без помощ.

Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 20:50 от Leika_moja

# 143
  • София
Ама, чакайте, де. Естествено, че цените не са такива СЕГА. Мецан, написа, че говори за преди 20 години, като предполага, че съотношението се е запазило.

# 144
Нали😀 не виждам проблем. Само разбрах, че за една и съща работа тук дават 20000 годишно, в САЩ 100000. Не разбрах онова дали е преди облагане.

# 145
  • София
Да, в следващия си пост го уточни, че е за1998.

# 146
Здравейте, дами! Simple Smile

Имам син на 6 г., на който му предстои кандидатстване за 1 клас.

Училищата, към които съм се насочила са СС и Питагор. Предвид това, че за двете училища бройката на приетите деца за 1 клас тази година ще е 15 и 18, ми се иска да се подсигуря с резервни варианти, в случай, че не го приемат в горепосочените училища.
В интерес на истината се загубих в темата, както и в предходните 2. Виждам, че са противоречиви Вашите мнения и симпатии към училищата, различни от СС и Питагор, но все пак ми се иска всеки от Вас /активните и, със сигурност, по-запознати от мен/ да ме насочите с още 1-2 опции.

Благодаря предварително!

П.П. БШ ми беше 3-ти резервен вариант, но четейки Ви, се чудя дали наистина си заслужава. ПБ ми е най-удобно като локация, но пък се притеснявам за лошата слава, която се носи напоследък.

# 147
  • в страната на чудесата
Не мислех, че ще го кажа, но ако не ви притесняват битови условия сложете Климент Охридски и Томас Едисън в листата, а ако не ви притесняват парите - британика.

# 148
  • София
Здравейте, дами! Simple Smile

Имам син на 6 г., на който му предстои кандидатстване за 1 клас.
Моите съболезнования! Joy

Лично аз, ако сега имах дете в тази възраст, като резервни варианти бих погледнала Образователни технологии и Британика скул. Последното е ново, но не съвсем. Все пак има зад гърба си училищния опит на Дрита и опита в езиковото обучение на Британика.

Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 21:16 от sanaka

# 149
  • София
Нали😀 не виждам проблем. Само разбрах, че за една и съща работа тук дават 20000 годишно, в САЩ 100000. Не разбрах онова дали е преди облагане.
всичко е преди, но ако трябва да сме точни, титина писа 4к месечно (т.е. 48к годишно, а не 20к) - това срещу 100к в долари в САЩ.

Деми, не е така - имаме си Великолепна седморка, не са само СС и Питагор! Пробвайте ОТ или Веда (с немски е обаче). ЕСПА, Климент Охридски ...

Общи условия

Активация на акаунт