Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 393
  • 763
  •   1
Отговори
# 225
Има нужда от анализ, защото написаното е пълна каша.
А къде се е преместило детето на Джонев?

# 226
  • Пловдив/София
Как ще разбираш като има само единични безсъдържателни фрази и липса на смисъл между изреченията.
Относно резултатите май само 4-класно НВО има все още. Един пълен крах на хваленото за подходящо кенгуру. Други външни индикатори не знам.
Има нужда, Пипи Simple Smile

Между другото тези демо уроци много ме дразнят. Аз например не бих искала непознати хора да отиват и оглеждат/преценяват детето ми, нито бих ходила на подобен урок. При първите такива отворени врати големи групи родители просто се разхождаха и разговаряха с децата, влизаха е класните стаи. Което намирам за пълна отврат. Вероятно сега е структурирано, т.е. дано е.
Хм. Ама те са в събота. Какви ученици има там в събота?
Аз по-скоро си представям да вземат група кандидат-пукчета и да покажат нагледно урок по джъмп мат,  например. Ама сигурно греша.
Ще е полезно Мими да сподели, ако спрете да критикувате поста й.. Да, не е ясен, ама не е първият такъв тук. Просто мисли на глас. Ей затва не се задържат нови потребители тук и едни и същи си пишат... и на мен ми беше необходимо често дишане дълбоко и броене до 10, за да се задъжа Simple Smile)

# 227
  • София
Лейка, не знам за другите училища, но в нашето (ОТ) уроците бяха в почивен ден с нашите деца, кандидатчетата, не с настоящите ученици, така че в това отношение няма мешане.
От поста за Прогресивно и аз уви не разбрах много, звучи сякаш не са демонстрирали методи и теория? Позитивен ли е отзива, негативен ли е? Също не разбрах съвсем.

# 228
  • София
Тихо пък и ти сега, що продължаваш да критикуваш. Трай си и да не си разбрала, че да не се обиди авторката...

Остава и по форумите да робуваме на псевдо-либераските ценности и да не можем да наричаме нещата с истинските им имена, щот ранимите души ще ни оставят да тънем в безпросветие за ценните им опит и мнение.

Много ясно, че като е неясно и неразбрано, ще се пита и то всеки с и за неговото си. Грррр. И изобщо не е вярно, че и другите не стискаме зъби и не премълчаваме. (инак колко виртуални кощунствени слова щях да съм изляла след всеки твой пост, Пипи, не мож си представиш, ама на, мълча си вече месеци наред 😄).

Квот не ти харесва, не четеш. Койт те дразни, го “скролираш”. Толко е лесно и простичко.

# 229
Себе си визирам за това, че е страшно непознатото. Ако на някой тук е познато, чудесно би било да сподели опит. Не да напада. Въпрос на личен избор.

Въобще не разсъждавам кой на колко е години. Мисля само за обмяната на опит. Кой както иска да разбира поста. Не съм била на друг демо урок или отворени врати. Нямам база за сравнение.

За мен лично демо урока има за цел да демонстрира как учат децата и какви са мотивите и ценностите на училището.

Провежда се под форма на игри. Организират се групи на случаен принцип. Задават се задачи на групата. Тя трябва да се обедини около решение и да представи отговор. Стимулира се креативността. Цени се нестандартния подход. Има и групи, в които се обсъжда дадена тема и после се прави рефлексия от цялата група. Както те го наричат.

Обстановката е непринудена и за мен демонстрира идеала за общност, приобщаване, диалог и комуникация. Съвсем не е достатъчен, за да се влезе в дълбочина, но дава идея за идеологията и различното мислене, подход.

Добро впечатление прави и това, че на групите директорката задава въпроси. Тоест стимулират се хоарата да вземат уачстие и да обосноват решенията си, тоест мисленето на децата.

На презентацията преди демо урока, впечатляващото за мен беше идеята за приобащаване на всяко дете. За съдаването н общност и взаимопомощ. За работа в екип. За мотивацията. За поставянето на цели и съдаването на план за реализирането им.

По ясно стана ли.

# 230
Лично за мен -не.
В представите ми изникна несполучлив опит за тим билдинг.
Никога не съм ходила на такъв урок.

Последна редакция: сб, 11 яну 2020, 17:40 от Hope for Two

# 231
Как ще разбираш като има само единични безсъдържателни фрази и липса на смисъл между изреченията.
Относно резултатите май само 4-класно НВО има все още. Един пълен крах на хваленото за подходящо кенгуру. Други външни индикатори не знам.
Има нужда, Пипи Simple Smile

Между другото тези демо уроци много ме дразнят. Аз например не бих искала непознати хора да отиват и оглеждат/преценяват детето ми, нито бих ходила на подобен урок. При първите такива отворени врати големи групи родители просто се разхождаха и разговаряха с децата, влизаха е класните стаи. Което намирам за пълна отврат. Вероятно сега е структурирано, т.е. дано е.
Хм. Ама те са в събота. Какви ученици има там в събота?
Аз по-скоро си представям да вземат група кандидат-пукчета и да покажат нагледно урок по джъмп мат,  например. Ама сигурно греша.
Ще е полезно Мими да сподели, ако спрете да критикувате поста й.. Да, не е ясен, ама не е първият такъв тук. Просто мисли на глас. Ей затва не се задържат нови потребители тук и едни и същи си пишат... и на мен ми беше необходимо често дишане дълбоко и броене до 10, за да се задъжа Simple Smile)
Децата не видяхме какво правят. Обосновахе се с това, че ако влезнат 10 човека в час няма да се види реалността. За което са прави. Настоящи родители споделиха, че когато учебната година започне вски родител има право да посещава часовете. И отзивите бяха много добри. И че децата се научават да пишат и смятат докато се търкалят по пода. 😂 Предполагам и сте наясно, че нямат чинове.

Очевидно, че в началните класове подхода е повече през игра. Но се стимулира мисленето и работата в екип. На българите това ни е много слабо развито. Стимулира се свързването на "суха теория" с практика - например история, със социални и културни особености на локлно ниво. Вплитане на уроци на терията с уроци за живота. В допълнение ще кажа - да, определено ме притеснява какви знания получават децата. Но системата, по която работят нито е измилена от тях, нито е нова и експериментална. Повече проучване трябва. Но определено за мен е добро училище.

# 232
  • София
Аз добих впечатление, че все едно детето е възрастен зрял и пораснал индивид, на който всички навици са изградени и ще започва работа на пълен работен ден на място, където ще се използват вече продобитите му умения.

Не разбрах как един първолак или ПУК-че тепърва ще се научи на грамотност, чужд език и т.н. Какъв е методът на преподаване и какви са изискванията към учениците.

# 233
Имам въпрос и молба към вас - две близки (не мои) деца искат лятото да наблегнат на английския език и искат да се запишат за лятно училище в Англия. Ако може да е тип адвенчър, природа и т.н. ще е супер. Децата са на 6 и на 9 или 10г. Дали сте ползвали добро такова? Имате ли инфо кои са добрите и си заслужават? Благодаря!

# 234
Ох, това ми звучи като много яка реклама на Прогресивното. Иначе и моят мозък се замъгли и си каза, че тия хора са измислили училище без "мъчилище". И после сирените започнаха да звънтят...и се събудих.

# 235
  • София
Едно от децата на Джонев е 11-12 годишно и беше в училището за малко. После напусна.
Хоуп, права си, но тук джъмп мат не е адаптирана и доста изостава от мон програмата. Което след 3-4 клас според мен не може да се навакса.
Предполагам, че става въпрос за друга система - основана на IB която прилагат в училището и която е по-голямата цел за бизнес.
По времето когато се интересувах от Джъмп Мат /и аз съм със сертификат/. Програмата беше одобрена от МОН до 4 клас. Имаха едно момче методист. После преподаваше в СМГ. Което я адаптираше за 5 клас. За да я одобрят МОН. Беше отдавна Simple Smile

А това за IB в малките класове така и не го схванах за какво е. Може би само заради начина на преподаване.

Помня го този младеж, същата година стартираха училището. Много симпатично момче, ентусиаст, но те всички бяха с това американско леко преповдигнато общуване с аудиторията.
Според мен не е много редно да се обвързват решенията за личните деца с училището. Какво, ако детето му учи на друго място, всяко дете е различно, не е задължително да е придатък на бизнеса. Като родител той взема едни решения, а като бизнесмен - други.

# 236
  • София
Между другото докато търсех информация за възрастта на децата на Джонев попаднах на следния пост на майка оплакваща се от "общността" в училището
https://www.facebook.com/310870822696532/posts/659960237787587/

# 237
Каква реклама, какви 5 лв. 🤣😂🤣

Ясно е, че няма как ако учиш по различна система, както в Прогресивното, въпросния International baccalaureate system, да бъдеш оценен адекватно от останала учебна система.

Да погледнем от края към началото.

1. Университет
2. Гимназия
3. ОУ

Ще опитам да задам така нещата  - ако целта е детето Американския колеж в София or similar, какъв трябва да е пътят на детето преди това?

А някой може ли да сподели отзиви за другите у-ща с IB ?

Последна редакция: сб, 11 яну 2020, 18:43 от mimikona

# 238
Каква реклама, какви 5 лв. 🤣😂🤣

Ясно е, че няма как ако учиш по различна система, както в Прогресивното, въпросния International baccalaureate system, да бъдеш оценен адекватно от останала учебна система.

Да погледнем от края към началото.

1. Университет
2. Гимназия
3. ОУ

Ще опитам да задам така нещата  - ако целта е детето Американския колеж в София or similar, какъв трябва да е пътят на детето преди това?
Te имат ли сертификат или каквото там трябва за IB. Доколкото ми е известно само Уве и Мердиан имат за малката възраст.

Цел АК, училището е СС.

# 239
  • София
Златарски нямаха ли и те за IB, middle years’ programme?

Общи условия

Активация на акаунт