Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 247
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
  • Отвъд алеята зад шкафа
Една приятелка ми разказа за СС вчера, детето й е за ПУК - "големи истерии, голяма работа - някакви притеснени майки, предават и го на децата, все едно светът ще свърши, ако не го приемат в това училище...". Тя мойта приятелка хич не се кефи на тия драми, ама е в група с още с няколко майки от детската градина  и понеже се надяват децата да попаднат в едно и също училище..
Оплака се от БШ, че оттам ни вест, ни кост за прием, звъняла няколко пъти. Да не са им пълни групите, че не обявяват прием?

# 481
  • София
Една приятелка ми разказа за СС вчера, детето й е за ПУК - "големи истерии, голяма работа - някакви притеснени майки, предават и го на децата, все едно светът ще свърши, ако не го приемат в това училище...". Тя мойта приятелка хич не се кефи на тия драми, ама е в група с още с няколко майки от детската градина  и понеже се надяват децата да попаднат в едно и също училище..
Оплака се от БШ, че оттам ни вест, ни кост за прием, звъняла няколко пъти. Да не са им пълни групите, че не обявяват прием?
Факт е, че когато родителят е притеснен и детето може да разбере. Но е хубаво да не разбира. От много време насам гледам да съм cool и да не показвам тези притеснения пред детето. Моето също беше на изпит и не ми направи впечатление някое дете да е разстроено или пък външно родител да е притеснен. Обстановката беше изключително спокойна въпреки обстоятелствата, че в неделя бяха събрали много деца накуп. Сега, в тесен кръг, ако няколко родителя се познават и са близки, може да споделят притеснението помежду си, но това е съвсем човешко. Вие не споделяте ли с приятели/приятелки? Ако на някой му е все тая къде ще учи детето му, може учтиво да отклони опити за споделяне, идващи от обкръжението. Не е трудно. Най-лесно е обаче да се изклюкарят и охейтят такива опити пред трети лица Confused

# 482
Първото кандидатстване на моето дете беше в Дойче към посолството.
Детето ми нямаше 5 години. Влезе с усмивка и излезе така с песен. Но видях много разстроени деца. Имаше даже две коити ги изведоха ревящи.
И от тогава знам, че от едно дете можеш да очакваш всичко и по всяко време.
А за родителите го разбирам, ми ако не влезе какво ще го правиш. Още изпити,  още притесниения и за дете и за родител.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 07:32 от Hope for Two

# 483
  • в страната на чудесата
Ако не влезе почваш с алтернативните Simple Smile

# 484
Аз бих почнал с алтернативите...

# 485
Е, ясно че минаваш на алтернативите, ама дали те включват алтернативНите ...

# 486
По спомени от миналата година - не съм видяла истерия и паника в деня на изпита. Според мен дори притеснени, повечето хора успяват да се овладеят и да не предават това на децата си.
Миналата година беше същото с БШ - кампанията им започна доста време след окончателните резултати от СС.

# 487
  • София
Миналата година кампанията по прием в БШ стартира края на февруари. Мислех си,че е изключение заради новата директорка и промените,но явно не е било така.

В СС братята и сестрите са с предимство.Явяват се предварително на обследването, а не заедно с всички кандидати. Тази година минаха седмицата преди изпита в неделя. Информацията ми е от мои приятели,които са в тази позиция голямо дете в училището и по-малко кандидатстващо.

# 488
Една приятелка ми разказа за СС вчера, детето й е за ПУК - "големи истерии, голяма работа
Ох и да има истерии, те са само в къщи. Училището е от 25 год. и всичко е отработено до най-малката подробност.-Обаждаш се по телефона-записваш час за отворени врати- казват ти мейл- пращаш им своя-връщат ти форма за кандидатстване-после попълваш онлайн-пращат ти да платиш онлайн 30 лв за изпита, пращат ти  даже схема къде да паркираш- водиш детето-на всяка крачка те насочват от къде да минеш-посреща те свободен учител-взима детето- ти излизаш веднага и се връщаш след час- получаваш си детето и си ходиш в къщи. Никаква възможност за  публични  истерии, а пък за големи съвсем ...
Даже се чудя как разбирате колко точно са кандидатствалите деца- кого и кога  питате. На отворени врати казаха -приблизително 250. Връщат някакви входящи номера, ама май бяха 5 цифрени...

# 489
  • София
И да имат някакво предимство децата с брат/сестра в СС мисля, че не е безусловно или много голямо. Според мен просто им е спестен първи кръг, все пак родителите са клиенти на училището. Когато моето дете кандидатства за ПУК /сега е 4 клас/ нямаше 2 кръга, само обследване и официално нямаха предимство децата с братя и сестри. Познавам през годините няколко такива деца, които не са приемани в училището.

# 490
  • София
Ежко, а кои са "алтернативните", които да отговарят на твоите базови изисквания за усвоен учебен материал? Само да отбележа, че КО е много далеч от тази графа. Говорим за училища от типа на Прогресивно, Изгрев, Откривател, Рьорих, Лозен, Демократичното и т.н.
За СС- познавам две неприети братчета и сестричета за ПУК миналата година.

# 491
  • Пловдив/София
Е, има си ревящи деца, на една приятелка например не искало да влиза и плакало. Има и доста спокойни. До дете си е.
Мецане, ходихме в СС за спорта малко, да видим какво представлява изпит и училище и да натрупа опит да не се притеснява на следващите.  Спокоен влезе, хареса му, но понеже решихме и се записахме баш в последния момент и не бяхме решавали типични задачи като точки и симетрия (преди време имаше такива в една книжка и знам, че са му трудни), та не вярвам да е минал. Иначе му било лесно лабиринт, разлики и точки.
Организацията беше на ниво за толкова много деца. Единствено бих добавила изискване да се записва телефонния номер на родителя на листа с имена. Деца са, ако истеряса или се удари лошо, 75 минути ли ще чакат, като могат веднага да се обадят...
Но локацията наистина е адски крива, валеше сняг и доста коли не можеха да минат баирите. Да беше на друго място, щях сигурно да подготвя детето и с повече устрем да ида. На отворени врати не съм ходила, рекламата тук е повече от достатъчна (в добрия смисъл този път).
А да, имаше доста кифли, но уви в повечето ЧУ ги има. Говоря за типично поведение, не коли и джуки, но не ми се влиза в детайли.

# 492
Винаги има неприети братя и сестри. Както казах, това значи, че тотално са се изложили на изпита. Обаче повечето кандидатстващи такива са приети. Класирането за братя и сестри и за другите е отделно. Факт е че в училището учат страшно много деца от многодетни семейства. Дори на сайта им си го пишат. https://www.svetasofia.com/koi-sme-nie/realizaciq/

Цитат
Особено важен е фактът, че повече от 75% от завършващите 7. клас са при нас от шестгодишни. Братята, сестрите и приятелите на нашите деца също учат в ЧОУ “Света София”

Което обаче не означава, че после имат някакви специални привилегии. Изискванията за успеваемост в знанията и уменията е еднакъв за всички.

# 493
Ахахах, Пипи, какви ги говореше, а какво си направила Grinning Grinning Grinning.  От сърце ти пожелавам успех на детето, дано да го приемат! Щом пък казва, че му е било лесно, значи може и добре да се е справил. Дано го приемат, след което съм сигурен, че въпреки това, което говореше две години тук, ще се запишете. Успех! За локацията после - има бусчета, не го мисли толкова, ама какво ли да те убеждавам.
Я си кажи сега, а в Питагор кандидатствахте ли?
И лошо няма - та това са двете най-добри училища, това са си фактите. Виждам, че ти е дошъл акълът най-после;) Дори си мисля, че той винаги си ти е бил дошъл, а само нарочно пускаше такива постове да ни гледаш сеира;)

Стискам ти палци, наистина.

# 494
  • Пловдив/София
хаха, мерси, Мецане, ама наистина не ми е първо желание и не знам дали бих записала детето, все още смятам, че е важно да е близо училището (плюс, че на тема състезателност съм съгласна с ежко).
Но след толкоз четене тук щеше да е грехота да не видя what's the fuss about.
В Питагор не сме ходили, макар че като слушам там дават точно любимите задачи на детето, с които няма никакъв проблем. Явно не държат толкова на моториката, а повече на логика и концентрация, с които сме ок. Чувам страхотни неща за училището, но като време пътуването ще  ни е още повече...
Може да съм провокирала понякога, но 80% от постовете  ми са били искрени Wink

Общи условия

Активация на акаунт