Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 28 173
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
  • Живее на Луната
Здравейте, мами и таковци! Интересувам се от СВ. Георги, но виждам че няма мнения за него. В момента посещаваме детската градина и сме много доволни, но нямам опит с училището и не знам там дали стоят добре нещата. Има ли родители на деца в това училище да споделят впечатления - наблягат ли на ученето достатъчно и как е организацията? Знам че таксата е висока, но ни е много удобно като локация което не е маловажно. Може и на ЛС.

# 616
  • Пловдив/София
май не четете. Нямам проблем с богатите. Имам проблем детето да е в среда САМО с такива. Предпочитам пъстра среда различни хора. Било то и простаци да има, все едно колко богати, не само един тип деца. В държавно и повечето ЧУ мисля, че е така. Но в най-бутиковите няма как да е много пъстро, защото сериозна сума пари е входящ фактор. С което нямам никъде против богатите, нито интелектуални претенции и какво беше още там.

# 617
Аш,
на въпросите ти:

1. Сутрин часовете започват в 9:00, обичайно отиват в 8:30 и закусват. По време на първия час през класовете минава медицинска сестра и записва отсъстващите. Завършват в 17:00. След това са допълнителните (платени) 17:00- 18:00.  В началото, като започнахме, свършваха в 16:30, но часовете бяха по блокове 2х30 мин. и 5 минутни междучасия. Сега са съотв. 40 към 10, би трябвало да имат и някакво голямо междучасие.
Около 10 ч. хапват плод, после обядват, имат и следобедна закуска около 15:00-15:30. Понякога по преценка на класната може да разместят часове и излизат на двора. (Знам, че миналата година дори бяха карали руски на двора.)

2. Оставям отговора на този въпрос за тези с по-актуално инфо. Пишат и ръкописно, в някакъв момент и диктовки правят, винаги са имали тетрадка за диктовки, но, признавам, на мен вече ми се сливат малко ПУК и първи клас и е възможно да те подведа.

3. Контролни имат - по основните предмети поне по 1-2 (или повече) до момента. Имаха начални нива по БЕЛ, мат, ЧО, ЧП, по музика дори. (Всъщност, внаги имат входно и изходно ниво за годината.) По АЕ всяка седмица имат тест, куиз или контролно. Вече са си свикнали. Simple Smile Както написах, към момента имат над 40 оценки в ел. дневник, а има и такива, които са само в тетрадките. Имат оценки за устни изпитвания, домашни, съчинения, за работа в клас, писмени тестове, за проекти, някои от които са групови и т.н. Всичко това се отнася за 4 клас.

4. Таксата е 10 000лв. Включва една униформа - блузка с къс и дълъг ръкав, сукман или панталон съответно.

5. Да. Ползват и винаги са ползвали плувния басейн. Има плуване в допълнителните, а от тази година и в един от задължителните часове спорт - по избор.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 13:41 от summmertime

# 618
Че това, което казват за БШ, направо звучи изключително добре, да не кажа прекрасно. А тази такса от 10 бона сигурно е без транспорт, защото споменаха, че не го ползват? Ако добавим още 2 бона за транспорт - в повечето училища той е около 1100 евро годишно, само в СС е чувствително по-малко - си се получава таксата на другите училища.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 14:34 от Фран

# 619
Че това, което казват за БШ, направо звучи изключително добре, да не кажа прекрасно. А тази такса от 10 бона сигурно е без транспорт, защото споменаха, че не го ползват? Ако добавим още 2 бона за транспорт - в повечето училища той е около 1100 евро годишно, само в СС е чувствително по-малко - си се получава таксата на другите училища.
Така е, Татко Мецан, аз затова и се чудя на лекотата, с която толкова много се критикува И подценява училището. Затова и периодично се впускам да обяснявам разни неща, като прочета свободните интерпретации (и понякога откровени глупости)...

А като добавиш към всичко изброено вече за учебния процес и приветливата обстановка и сигурна среда (тук вече визирам базата и сигурността), има охрана, бариери и просто няма мърдане, да не говорим за съмнителни елементи, които да се навъртат край училището; големият двор, физкултурният салон, който е голяма гордост и с право, басейнът... , голям/удобно измислен паркинг - може да звучи смешно, но аз лично го оценявам, защото знам каква лудница настава като се изсипят едновременно родителите в 17:00 /или 18:00/, та не е за подценяване и това удобство....

Което ме навежда на мисълта, че немалко родители ползват и собствен транспорт. Иначе удобство е, че може да плащаш услугата транспорт само в едната посока и цената вече е наполовина по-малко. Но за последното не съм най-компетентният източник.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 14:26 от summmertime

# 620
С Onna решхме да разширим темата, НО в разумни граници.
Тази тема не е слята с дискусионната тема, която заключих преди известно време.
Всички оф топици, лични нападки, провокативни постове и свободни разговори, които не са свързани с темата за образование, ще бъдат периодично изтривани.
Напомням, че и сами можете да пренесете дискусията в другата тема.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 18:53 от Фран

# 621
  • София
Записвам се, докато чета назад. Бих искала да попитам само кое училище е ОТ? Мисля, че разгадах повечето от останалите съкращения... ПК е подготвителен клас, нали? Благодаря!

# 622
"Образователни технологии". А за подготвителен клас обикновено се използва съкращението ПУК - предучилищен клас.

# 623
май не четете. Нямам проблем с богатите. Имам проблем детето да е в среда САМО с такива. Предпочитам пъстра среда различни хора. Било то и простаци да има, все едно колко богати, не само един тип деца. В държавно и повечето ЧУ мисля, че е така. Но в най-бутиковите няма как да е много пъстро, защото сериозна сума пари е входящ фактор. С което нямам никъде против богатите, нито интелектуални претенции и какво беше още там.
Толкова по-висока ли е таксата в Британика/Дрита от другите ЧУ, че да те притеснява това? Аз не мога да направя свястно сравнение, защото обявените такси на 1-ва страница  са я без едно, я без друго, а някъде са с всичко, и не ми се занимава да ги уеднаквявам, за да сравня. Ти ако си сравнявала, какви са резултатите, дали и с колко (%) е по-скъпо от БШ, ВЕДА, Увекинд, Меридиан, Дорис Тенеди (или друго ЧУ без входен изпит, което и да е то)?

# 624
Но в най-бутиковите няма как да е много пъстро, защото сериозна сума пари е входящ фактор. С което нямам никъде против богатите, нито интелектуални претенции и какво беше още там.

Имам опит с училище, което беше по-скъпо от СС и Питагор чувствително. От личен опит ти казвам, че средата във всички училища, изключая англо-американското и другото подобно..., е разнообразна. Дори мога да ти гарантирам, че в СС има значително повече деца на милионери, отколкото в СГ. Не мога да го докажа естествено, но можеш да ми дадеш кредит на доверие. През годините по един или друг повод с мъжа ми сме установявали този факт и списъкът с имена с всяка година нараства. И никак не се оплаквам от средата, въпреки, че аз също много държа средата на детето ми да е разнообразна и неснобарска.
Разбирам притисненията ти, но по скоро трябва да гледаш ръководството в тази насока. То определя и задава тона в училище по този параграф. Директорките на СС и ПЧМГ са професионалисти и доста обикновени като хора, без изхвърляне и парадиране. Докато директорката на ПБ не е професионалист и си сменя джипа всяка година. Wink

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 15:11 от Fancy

# 625
  • София
Попея, БШ е около 6000 евро с транспорт (2020/2021), а Британика - около 8500 евро.

Фенси е права с горното.

Тази тема не е слята с дискусионна тема, която заключих преди известно време.
Всички оф топици, лични нападки и свободни разговори, които не са свързани с темата за училищата ще бъдат периодично изтривани.
Фран е права по принцип - може да се пише в другата тема, но дискусиите тръгват от тази заради някоя сламка или бисер, подаден от потребител, което се случва само тук. Тия безценни бисери как да се копират в другата тема Thinking

# 626
Тази тема не е слята с дискусионна тема, която заключих преди известно време.
Всички оф топици, лични нападки и свободни разговори, които не са свързани с темата за училищата ще бъдат периодично изтривани.

Фран,
Благодаря за отговора! Вие вероятно сте забелязали, че аз не пиша в дискусионната тема. Придържам се към полезната информация и не отправям лични нападки.

Но няма как да подмина с мълчание, ако друг потребител отправя такива към мен и казва, че лъжа, коментирайки лични детайли около детето ми. Дори не коментирам тона.
Държа на това уточнение, въпреки че е анонимен форум, точно защото уважавам правилата му. Моля, ако решите да триете и този пост, поне да не е веднага, за да го прочетат поне част от тези, които са прочели и другото. 🙂

# 627
  • Пловдив/София
Аз да се коригирам, че таксите, които ме бяха впечатлили, са нан Британско училище, а не на Британика. Там са от 8000 евро без храна.

https://www.bssofia.bg/bg/?cid=48

Май това училище изобщо не е обсъждано тук, интересна визия имат, една идея повече бла-бла дори за мен, де. И на места нескопосан превод.

Британика като бивша Дрита не е с чак толкова завишена такса, ако не се покачи.
БШ последно мислех, че е 9500, сега 10к, може да излязат и с повече като отворят кампанията, аман вече Sad

# 628
  • София
E според мен това 10К е проверена информация от Самъртайм за догодина.

# 629
Значи, реплики от сорта "сега ще бъда захапана, знаете от кого" и усмивчици са точно спазване на правилата, предполагам? И то при условие, че е непредизвикано. И при условие, че подобно поведение се характеризира с цикличност и повтаряемост. Аз също държа да отбележа.
Освен това поста от 15.05.2015 г. все още стои непокътнат и всеки може да си направи изводите кой казва фактите такива каквито са.

Държа на това уточнение, въпреки че е анонимен форум, точно защото уважавам правилата му. Моля, ако решите да триете и този пост, поне да не е веднага, за да го прочетат поне част от тези, които са прочели и другото.

Simple Smile

И да, от БШ има доста преместили се деца в СС. Включително и в нашия клас са две.

Общи условия

Активация на акаунт