Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 437
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
...имаме си Великолепна седморка, не са само СС и Питагор! Пробвайте ОТ или Веда (с немски е обаче). ЕСПА, Климент Охридски ...

Климент Охридски определено не е за нея.

# 151
Според мен до 6-7% от семейния приход е ок за ЧУ. И 10% да е стои ако няма заеми.
Ако е над тази сума ми се струва доста рисково.
Стипендиите година за година също, освен ако семейството може да си позволи разхода и без помощ.

Абсолютно споделям мнението! Пожелавам на повече семейства 20-30 000 лв. годишни такси да им представляват 6-7 до 10 % от месечния доход, но нека не се лъжем, че това е средна класа, това е доста, даста над нея.

P. S. Бих добавила дори и тези от 10-15 000 лв. не спадат в категория средна класа.

Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 21:55 от bebolilina

# 152
  • в страната на чудесата
Е надявам се таксите догодина да не са 10-15к в евро

# 153
Нали😀 не виждам проблем. Само разбрах, че за една и съща работа тук дават 20000 годишно, в САЩ 100000. Не разбрах онова дали е преди облагане.
всичко е преди, но ако трябва да сме точни, титина писа 4к месечно (т.е. 48к годишно, а не 20к) - това срещу 100к в долари в САЩ.

Деми, не е така - имаме си Великолепна седморка, не са само СС и Питагор! Пробвайте ОТ или Веда (с немски е обаче). ЕСПА, Климент Охридски ...

Ясно ми е, ама предполагам 4000 лева месечно и закръглих на 20000 долара😀

Абе какви са тия числа 15 и 18 деца за цяло училище? Другите места за кого са?

# 154
Питагор приемат наистина само един ПУК. СС приемат 56 деца, там са 4 или понякога 5 ПУКа, но и кандидатите са повече.

# 155
  • София
Нотарис, за техните ПУК-чета, които на свой ред също са държали изпити за ПУК.

# 156
Аха, зорът е на 6г. значи. После мандалото хлопнало.
Т.е. от 4 нагоре почва гонката: математика, четене, писане, английски и прочие. Егати, горките деца.

# 157
Аха, зорът е на 6г. значи. После мандалото хлопнало.
Т.е. от 4 нагоре почва гонката: математика, четене, писане, английски и прочие. Егати, горките деца.

УжасТ Simple Smile

Съжалявам, не се стърпях. Не знам защо заниманието с децата (на тази "крехка" възраст) се приема за нещо толкова страшно... Аз пък винаги съм се радвала на родители, които отделят време и енергия да научат детето я на някоя песен, я на някое дълго стихотворение, ментална аритметика, четене / разказване на приказки и т.н... Преди години това време го отделяха нашите баби и дядовци за нас - мъжът ми има касетки как на 5 е рецитирал до откат, в детската градина той е четял приказки на децата вместо учителката и защо - защото цяло лято е бил при баба и от немай какво да прави, се е учил на това. Но днес няма баби и дядовци, а родителите работят и времето е ценно. И щом се работи с детето, дори и с желана цел приемане в добро училище - задължително мъка и тормоз...

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 01:11 от lena.f

# 158
Здравейте, дами! Simple Smile
Имам син на 6 г., на който му предстои кандидатстване за 1 клас.
П.П. БШ ми беше 3-ти резервен вариант, но четейки Ви, се чудя дали наистина си заслужава.
Не се отказвайте  и  от БШ за  3-ти, 4-ти резервен вариант .Всяко училище си има недостатъци. За БШ напоследък чувам доста добри отзиви. Даже в 5-ти клас имали нов учител по математика и деца-състезатели се чудели дали не са попаднали в СМГ Joy   Може да се  окаже , че имаме ново училище по нАука..(имат си  и оборудвани лаборатории-да не си мислите ,че само тези изи имат такива- а може и да нямат чак такива  ...)
? В същност Иззи имат ли лаборатории и ако "да", какво точно правят в тях децата- наистина ми е интересно

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 08:57 от mylen4e

# 159
...
Според мен до 6-7% от семейния приход е ок за ЧУ. И 10% да е стои ако няма заеми.
...
Чета горното и си правя бакалската сметка - 10% ако са €5к(10к с две деца), то годишният семеен доход е €50к(100к). Това на пръв поглед (без да търся някаква официална статистика) ми звучи като нереалистично отношение на родители заработващи такива доходи : такива, които не ги заработват и деца в частни училища : деца в държавни училища. Имам предвид, че според мен ако всички родители се водят по горната формула, то би трябвало да има много по-малко деца в частни училища.
Лично познавам малко (4) семейства с деца в ЧУ. Без да им водя финансите според мен половината покриват горната формула. Вие като хора с по-широк поглед в/у повече семейства какво мислите?
Личен опит нямам, надявам се скоро да имам (въпреки, че съм далеч под чертата според горната формула)

# 160
  • В офиса
Аз не покривам горната формула Simple Smile

# 161
  • София
Някой да е чувал дали Фюжън сформираха някакви класове?
Нали Фюжън бяха тея на околовръсното?
Мисля си да ги пробвам за занималня лятото ....

# 162
Някой да е чувал дали Фюжън сформираха някакви класове?
Нали Фюжън бяха тея на околовръсното?
Мисля си да ги пробвам за занималня лятото ....

Със сигурност имат класове и сега даже тече прием за там.
Имат страхотен сайт в който видях хубава база.

# 163
...
...
Чета горното и си правя бакалската сметка - 10% ако са €5к(10к с две деца), то годишният семеен доход е €50к(100к). Това на пръв поглед (без да търся някаква официална статистика) ми звучи като нереалистично отношение на родители заработващи такива доходи : такива, които не ги заработват и деца в частни училища : деца в държавни училища. Имам предвид, че според мен ако всички родители се водят по горната формула, то би трябвало да има много по-малко деца в частни училища.
Лично познавам малко (4) семейства с деца в ЧУ. Без да им водя финансите според мен половината покриват горната формула. Вие като хора с по-широк поглед в/у повече семейства какво мислите?
Личен опит нямам, надявам се скоро да имам (въпреки, че съм далеч под чертата според горната формула)

И с 50% става. Но се иска здраво подгърбие (и собствено жилище).

# 164
  • Sofia
Колко много сте изписали Simple Smile

Не съм скептик, но не мога да не се съглася, че не са за завиждане кандидатстващите сега тандеми деца-родители 😁

Детето ми е в 1 клас на "Българско школо" , отговоих на Пипи на лични, на въпросите, които ми зададе.

Аз съм от тези нехайни родители, които оставят децата си от малки да се бъхтат сами, единствено се уверих, че класните им са страхотни(на голямото, което е на 20 и на малкото).

Сред водещите ми критерии е локацията на училището (мързелива съм) , БШ ми беше на пешеходно разстояние преди 13 г, а сега новата сграда - на 10мин с 🚙.

"Светлина" е на 150 м от дома ми, но то е като занималня и не съм стигала до него.

Всички, които твърдят, че в "Българско школо" властват някакви строги дисциплинарни правила, грешат.
Иначе за мен сред минусите е, че училището  се разрастна много като брой на паралелките, но вижте София на какво заприлича. Така ще е занапред.

Съветът ми към родителите е: ходете в училищата, питайте, наблюдавайте, разчитайте на собствената си преценка! Успех!

Общи условия

Активация на акаунт