Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 361
  • 763
  •   1
Отговори
# 255
Каква реклама, какви 5 лв. 🤣😂🤣

Ясно е, че няма как ако учиш по различна система, както в Прогресивното, въпросния International baccalaureate system, да бъдеш оценен адекватно от останала учебна система.

Да погледнем от края към началото.

1. Университет
2. Гимназия
3. ОУ

Ще опитам да задам така нещата  - ако целта е детето Американския колеж в София or similar, какъв трябва да е пътят на детето преди това?
Te имат ли сертификат или каквото там трябва за IB. Доколкото ми е известно само Уве и Мердиан имат за малката възраст.

Цел АК, училището е СС.

Вече имат - да

Не е вярно. https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.R … .TypePrivate=true

За праймъри никой няма. За мидъл също. За диплом са горните.

И да попитам. Кой от основното училище си знае интересите за университет, че да се обръща въпроса? Кой в ПУК знае, че иска да завърши АК? Освен болен мозък на някой безумен родител.

За Middle има Увекинд. Излиза но при определено търсене.

# 256
Здравейте, бихте ли ме казали какви са таксите в Иззи. Не се ориентирах в сайта им.

# 257
Здравейте, бихте ли ме казали какви са таксите в Иззи. Не се ориентирах в сайта им.

Първа страница погледнахте ли?

# 258
Гледам, ама не виждам. Сега го намерих. Благодаря! За тези пари да си бяха направили по- свестен сайт.

Последна редакция: сб, 11 яну 2020, 21:26 от Repichka123

# 259
  • в страната на чудесата
Жалко че Олив не се е включила с актуални данни от по-големите деца...
Аз обаче се съмнявам, че онзи който е преценил прогресивно за училище на детето си до 7 клас, ще търси училище езиково, МГ или АК след това. Малко шизо ми стои.
Ако прогресивно не направят гимназия, вероятно по-подходящо би било увекинд, Шекспир, Иван Апостолов... малко наизуст обаче говоря...

# 260
Е, стига де. Само от СС и СМГ ли са достойни за ЕГ и АК😀

# 261
  • София
Златарски май са тикнати на Middle Years.
Не са. Никой няма middle years

Увекинд имат мидъл на български.
https://www.ibo.org/school/004937/

# 262
  • в страната на чудесата
Е, стига де. Само от СС и СМГ ли са достойни за ЕГ и АК😀
Това е твое мнение. Моето не беше в посока кой е достоен, както се изрази, а типа обучение. Прогресивно не е място за добра математика например. Ако като родител желанията ти са извън структурираната мон програма, е вероятно да не насочиш детето към място, в което се влиза със стотни на НВО ...

# 263
  • София
Лейка, принципно си абсолютно права, но интересното е, че имам познати там, чиято цел след 7-ми клас е училище с едни от най-високите балове. И  подозирам, че причината е именно разочарованието от "алтернативността".  Яко наваксват с уроци. Защо не са си сменили училището ли? Ами това, за което забелязвам, че малко хора си дават сметка е, че ако веднъж си избрал алтернативните методи, то в случай, че се наложи местене (независимо по какви причини, но най-вече разочавание от метода), то възможностите за избор силно намаляват. В "академичните" училища приемат с изпити, търси се определено ниво и вероятността за прием (ако изобщо има такъв) е нулева без целенасочена подготовка.

# 264
  • в страната на чудесата
Ооо да, съгласна напълно.
Даже по едно време мислех, че алтернативните у-ща нарочно осакатяват шанса на децата да се преместят в добро училище.

# 265
Не си далече от истината за повечето, а и не само за алтернативните. Малко са училищата с гимназия, които полагат усилия да подготвят децата адекватно за НВО.

IB на български на Увекинд какво точно ще значи? Адаптирали са учебниците на български? Не беше ли ученето на английски едно от двете предимства на IB?

# 266
Защо да осакатяват децата? Познавам доста деца преместени от Монтесори в нормално училище. По ниво на знанията са доста пред съучениците си.

# 267
  • в страната на чудесата
Защо да осакатяват децата? Познавам доста деца преместени от Монтесори в нормално училище. По ниво на знанията са доста пред съучениците си.
В България ли? Аз не познавам, нито съм чувала такъв случай. Хеле пък монтесори.

# 268
  • София
Много зависи какво е нивото на “нормалното” училище и кога става преместването - дали в ДГ или няколко години по-късно. И от какво училище се мести. На теория, ако се мести от училище, в което не се седи на чин, не се упражнява писане, смятане и т.н. към училище, в което редовно тези умения са били упражнявани, няма как в “нормалното” уменията да са по-зле. Всичко това са гръмки фрази, мода и реклама.

# 269
  • София
В такъв случай машината се завърта точно така, както и при държавните - училищната подготовка е средна хубост, обаче има едно или повече ядра деца на амбициозни родители, които започват да ходят на уроци, за да си проправят път след седми клас в желани гимназии. Уроците вдигат постиженията на децата, а училището започва да се хвали с тези постижения, въпреки че са заслуга на частна работа извън училището. Хитро. Нали, ужким, идеята на частното образование беше друга - да не се плаща два пъти за едно и също нещо?

Общи условия

Активация на акаунт