Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 355
  • 763
  •   1
Отговори
# 285
Е, стига де. Само от СС и СМГ ли са достойни за ЕГ и АК😀
Това е твое мнение. Моето не беше в посока кой е достоен, както се изрази, а типа обучение. Прогресивно не е място за добра математика например. Ако като родител желанията ти са извън структурираната мон програма, е вероятно да не насочиш детето към място, в което се влиза със стотни на НВО ...

Именно там се крие проблема. Не знам как е сега обучението. Аз съм малко под 40. Учили сме за стотните. Всичко беше на живот и смърт. Или те приемат в най-доброто или света свършва! Да плачеш за 5ца не ми стои нормално..... Както съм била аз. Резултата от такава система и амбиция, макар и дс го има - удоволствието от постигнатото по пътя, самия процес на учене и постигане -го няма . Да гониш цел след цел. Няма лошо. Но е добре да знаеш какъв е смисъла на това състезание.

Притесненията са налице - къде продължава едно дете след 7ми клас, когато учи по алтернативни методики. Където и да учи детето ми, ако гони най-добрите гимназии не го вярвам да менем без частни уроци. Има ли тук инфо за обратното?

Някакво ново инфо за Меридиан 22 имате ли? Не откривам нищо съществено в темите.

# 286
Чудя се колко от частните  разпознават проблема със замърсяването на въздуха в София и имат политики за действие за дните, в които показателите са високи и застрашават здравето на децата?

Има ли училища със пречистватели на въздуха по стаите?

Цените им паднаха поне в чуждестранните сайтове така че не би следвало да е толкова голяма инвестиция.

# 287
  • София
Учили сме за стотните. Всичко беше на живот и смърт. Или те приемат в най-доброто или света свършва! Да плачеш за 5ца не ми стои нормално..... Както съм била аз. Резултата от такава система и амбиция, макар и дс го има - удоволствието от постигнатото по пътя, самия процес на учене и постигане -го няма .
Не е съвсем така, Мими. Има и удовлетворение, има и щастие. Защо така авторитетно се представят нещата в двете крайности - наистина не разбирам. Търсят се аргументи, само за да защитим една теория - това правим с твърдението, че когато се учи за стотни няма удовлетворение. Ако е собствена заблуда - интересно ми е дали за всички е било така, макар че предварително зная, че отговорът е "надали". Ако е просто клише - нека не му вярваме наивно и безрезервно, защото върху това клише се опира рекламата. А тя, както знаем, не е съвсем безкористна.

Скрит текст:
И смисълът на ученето - понякога, колкото и прозаично да звучи, е да знаеш кога се слага пълен член в българския език. Сори за офф-а Sad

# 288
  • София
Ами би следвало да спазват официалните изисквания. Миналата година един-два пъти се спускаше обща заповед до всички училища, за дните, в които има превишаване на нормите да не се излиза. Но, това официално превишаване на нормите се обявява рядко. Ако се съобразяват с неофициалните данни не трябва да излизат почти всеки ден. Пречистватели за въздух на много места се закупуват от родителите.

# 289
  • София
По някакъв начин всички пренасяме поне частично собствения си опит (с положителни или отрицателни усещания и спомени) върху очакванията си за това как, къде и какво трябва да преживеят децата ни. Често се случва споменът за "реване за петица", породено от твърде големите очаквания към детето от родителите (по различни причини - "какво ще кажат хората", "в нашия род всички са висшисти", "не може моето дете да е по-зле от другите"), вече в ролята на родител човек да отиде в другата крайност - да търси тип обучение и училище, в което "детето да не се мъчи" и "да не реве за оценка". А е възможен и друг подход - да се изгражда положителна самооценка и вяра в качествата на детето, да се говори кога нещо е много важно в училище (като изпитите в седми клас) и кога нещо може да бъде по-леко, но да знае, че каквото и да се случи, каквато и оценка да получи в училище, да не се притеснява да каже вкъщи и да не плаче пред учителката да не му пишат петица.

# 290
Аш, точно затова искам да знам има ли нещо различно днес? И кое училище съчетава най-доброто от двата свята. Да се учи заради оценките, но и заради знанията и за какво учим. Да се учи детето да мисли и да живее в света, какъвто е днес. Това е една от причините да харесам за сега Амрекинаския за гимназиалните години. Но времето ще покаже.

# 291
Ами би следвало да спазват официалните изисквания. Миналата година един-два пъти се спускаше обща заповед до всички училища, за дните, в които има превишаване на нормите да не се излиза. Но, това официално превишаване на нормите се обявява рядко. Ако се съобразяват с неофициалните данни не трябва да излизат почти всеки ден. Пречистватели за въздух на много места се закупуват от родителите.

Това изглежда безсмислено и е за замитане на проблема. Защо е необходимо официално информиране?
Има работещ сайт със стотици датчици (както частни така и общински) които дават в реално време замърсяването. Могат и датчици да си вземат, направят. 30 долара бяха.

Ако има замърсяване прибирането в сградата не помага. В къщи имаме датчици и пречистватели. Трябва да е херметично затворено с самостоятелен източник на кислород за да има разлика.

# 292
  • София
Доколкото зная точно в АК оценките са много важни и е по-голяма гонитба за оценка, отколкото в която и да е друга гимназия.

# 293
  • София
Мими, а аз се опитвам да ти кажа, че не съм убедена, че трябва да е чак толкова различно. Математиката и навремето на мен ми харесваше, въпреки че явно съм била зубрачка, щом съм имала 6.00 на всички контролни и на приемния изпити за ДГ, както и че, ако се чете дословно, адски много ме е измъчила.

За БЕЛ - основните правила за правопис научих до 7 клас и съм доволна и благодарна. По литература, признавам си, надявам се да са променили малко начина на преподаване, за да е по-достъпен, по-лесен за осмисляне и анализ, но и инак не беше зле. Помня много неща именно от основното ми училище.

Относно "кое училище съчетава най-доброто от двата свята" - уел, … кой да ти каже Simple Smile Да разбирам ли, че Прогресивното твърдят, че са по американската система? (Просто не става много ясно)

# 294

>>...............”Да гониш цел след цел. Няма лошо. Но е добре да знаеш какъв е смисъла на това състезание.”

Още никой не ми е отговорил на този въпрос, задаван, както виждате, и от други. Може често е състезание родител-дете, ако ме разбирате.

Моята вчера смята, смята, и вика “Какво ще кажеш, ако завърша с 4 по математика?”

# 295
  • София
Какво й отговори? Simple Smile

# 296
Доколкото зная точно в АК оценките са много важни и е по-голяма гонитба за оценка, отколкото в която и да е друга гимназия.
Не знаеш достатъчно.

# 297
  • София

>>...............”Да гониш цел след цел. Няма лошо. Но е добре да знаеш какъв е смисъла на това състезание.”

Още никой не ми е отговорил на този въпрос, задаван, както виждате, и от други. Може често е състезание родител-дете, ако ме разбирате.

Моята вчера смята, смята, и вика “Какво ще кажеш, ако завърша с 4 по математика?”
Разбира се, че не е хубаво човек да се опитва много да надскочи себе си и да върви целенасочено против природата си. Като разумен човек би трябвало много добре да знаеш до какво води това Hug

# 298
  • София
А как е, Ежко? ПоправИ ме ако греша, но ако на някого му падне успехът по някой предмет под една определена летва, то веднага му прикрепят тютор или имаше някакви негативни последствия. Лично за мен това не е начин да се изглади материалът, а в една конкурентна среда по-скоро бие по самочувствието на младия човек - ще-неще, трябва да го тюторстват. Това е като в една фирма, ако служителят не се справя достатъчно добре, да му прикрепят колега, който да го наблюдава и да го контролира. Усещането е неприятно и всички наоколо знаят, че не е за повишаване на квалификацията или резултатите, а за несправяне с работата.

Не знаем какво е заложено от природата, докато не се опитаме да го надскочим като настоящо положение.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 12:01 от Andariel

# 299
Мими, а аз се опитвам да ти кажа, че не съм убедена, че трябва да е чак толкова различно. Математиката и навремето на мен ми харесваше, въпреки че явно съм била зубрачка, щом съм имала 6.00 на всички контролни и на приемния изпити за ДГ, както и че, ако се чете дословно, адски много ме е измъчила.

За БЕЛ - основните правила за правопис научих до 7 клас и съм доволна и благодарна. По литература, признавам си, надявам се да са променили малко начина на преподаване, за да е по-достъпен, по-лесен за осмисляне и анализ, но и инак не беше зле. Помня много неща именно от основното ми училище.

Относно "кое училище съчетава най-доброто от двата свята" - уел, … кой да ти каже Simple Smile Да разбирам ли, че Прогресивното твърдят, че са по американската система? (Просто не става много ясно)
Не 😊 Те нищо не твърдят. Аз ги сравнявам на база знания от деца на познати там. И техните резерви за системата. Детето е вече над 5ти клас и майката няма тези резрви. Но все пак си жиевят там и не е релевантно. Там в училище учат децата на живота. Или поне в 2 училища 😊
Прогресивното търси единомислещи родители, които искат децата им да не попадат в кинкурентна, състезателна среда. За себе си - предпочитам да има баланс.

Общи условия

Активация на акаунт