Нашите кухни - 81

• 56 577
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
  • при моите любими
И може ли да кажете с какво с каква шкурка?

# 616
  • Раковски
Работил съм с няколко масивни плота, на коркос за мен са добри. Плота не се шлайфа а само се заоблят ръбовете  при монтиран плот. Става с по-едра шкурка с на трупче или с фреза с подходящ нож за който има.

# 617
Според моя опит шкуркането на омазнена дървесина е гадна работа - шкурките веднага е задръстват с мазнотия и се сменят на 5 минути. Ако си правите масивни плотове не режете върху тях ( а върху дъски), пазете си ги и ги омазнявайте редовно за да не се наложи да се стържат.

# 618
Според моя опит шкуркането на омазнена дървесина е гадна работа - шкурките веднага е задръстват с мазнотия и се сменят на 5 минути. Ако си правите масивни плотове не режете върху тях ( а върху дъски), пазете си ги и ги омазнявайте редовно за да не се наложи да се стържат.

Благодаря, направо ми е невъзможно да си представя да режа директно върху плота, независимо какъв е, тръпки ме побиват по гърба само при мисълта 😃

# 619
  • Пловдив
Аз го пазя нашия плот, но голямата щерка на обед си прави салата и вечер като се прибера всичко около мивката "плува". Засега няма поражения от водата и от плодови/зеленчукови сокове и обелки. Относно дъските  - постоянно напомням и за всеки случай приготвям дъска на плота и все още не е успяла да го нареже.
За омасляването - инструкциите на консултантите от Осмо бяха при първоначално омасляваве само 2 ръце и то тънко, без да се оставя дебел слой да попива, а после да се обира излишното.

...
Първия път трябва да се минат поне 3 ръце, след това по една е достатъчно.
За първия път - намазва се дебело, изчаква се колкото е написано в указанието на продукта, избърсва се непопилото масло и се шкури.
Шкуренето се налага защото дървото малко набъбва.
Втората ръка - по-малко масло и съвсем малко набъбва - много леко се шкурва.
Третата ръка вече става сатенено гладко и красиво.
Набъбване не е имало и не съм шкурила между намазванията.
Омаслих преди монтажа, но монтажниците при рязането на отвора за мивката бяха издрали със зегето  плота по протежението на цялата дясна страна на около 2-3 см. от мивката. Наложи се да поизшкуря и да омасля пак, за да скрия драскотината. И добре, че плотът е масив - ако беше термо и го бяха одрали така, щеше да се наложи смяна.

# 620
Здравейте предстои ми да правя кухня...може ли да споделите какви контакти сложихте????Аз се отказах от вградените защото отнемат място от шкавафа, сега се чудя от тези ъгловите конкати дали са функционални????

# 621
Още малко за плота, пак бързам.
Правихме го преди около 4 години, може и да не си спомням всички подробности. Първата ръка сложихме повече масло, на места попи всичко, на места - не, това което остана го избърсахме и чакахме няколко часа (или май беше един ден?), след това леко с фина шкурка, после пак намазахме - втория път след като изсъхма изглеждаше супер, но като си прокарах ръката по плота се усещаха малки грапавини, не се виждат - само се усещат. Изчакахме да се втвърди - и пак малко фина шкурка. След третото намазване и на пипане стана идеално гладко.
Нашият плот е от явор, доста твърдо дърво, преди да го намажем с маслата леко го оцветих за да си "пасва" със шкафовете, но не препоръчвам допълнително оцветяване, освен ако не си направите предварително няколко експеримента на малки парчета.

# 622
  • на Мелмак
Добре, а тези масла, за които говорите придават ли лъскавина на плота? В смисъл да е като лакиран?

# 623
Добре, а тези масла, за които говорите придават ли лъскавина на плота? В смисъл да е като лакиран?

Май целта е обратната - да не лъщи като лакиран:smiley:

# 624
Има и нелъщящ лак, матов. Имам дървен плот от 6 години не бих повторила, но проблема може да е в мен. Иначе е най-красив от всички по мое мнение, ама трябват грижи. Сега гледам плотове от камък, ако някой може да сподели мнение.

# 625
  • на Мелмак
Аз точно имам опит с омаслен, нелъщящ, но не добър. Явно е от лака. Дъбов е плота. Следи остават от чаша с вода.

# 626
Нашият е с матово масло, първата година не остават следи практически от нищо, но към средата на втората година започват да остават следи от масла и подобни.
След като го минахме пак със запечатващо масло пак държа година преди да започнат да остават следи.
Иска си поддръжка и зависи доколко те дразнят петната.

# 627
Аз моят плот си го шкуря периодично, но напоследък не попадам на хубав, матов лак. Уж скъпи купувам, но не правят добро покритие като този, който купих съвсем в началото (не помня какъв беше за съжаление). Аз си пазя много плота, но често вкъщи идват гости, които не могат да проумеят, че мястото им не е до мивката (имам миялна и няма нужда да се мият чиниите там). Вдигнах ръце и вече около мивката има следи от влага. Преди 3 години плота беше изгорен от вряла тенджера, изшкурих го и стана като нов. Ако човек сам си стопнисва кухнята и няма малки деца, не мисля, че ще има проблеми.

# 628
  • Раковски
Имайте предвид, че масло е едно, лак е друго.

# 629
Още когато купувах плота майсторите ми казаха, че маслото не прави нищо, да си купя лак. Карах известно време само с масло и видях, че няма да я бъде и си купих матов лак, който реално предпазва дървото. Имам още един плот, той не е ми е основния. Той е в перфектно състояние, но няма досег с вода изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт