Покупка на жилище - има ли смисъл да се чака още?

• 25 100
  • 469
  •   1
Отговори
# 300

Синът и моята -кандидат снаха живеят под наем, имат спестени 70 х. лв. и за сега добра работа. Вие как смятате, удачен ли е моментът за купуване на жилище сега или е по-добре да се изчака?
Аз мисля, че щом са спестили, и въпреки пандемията все още са със стабилни доходи,
да,
 момемнта за тях е дощъл. Нека огледат, премислят, и решат какво жилище им трябва. По добри времена едва ли ще има в блико бъдеще. Кризата, те първа ще се разраства, а живота не чака.

# 301
Сумата, която са спестили, е добра, значи са сериозни. Щом искат да купуват - да го направят, защото самото търсене на подходящ апартамент може да отнеме време. Животът си минава, сигурно и деца планират, така че не ги спирай. Дори да тръгнеш да ги разубеждаваш, те пак ще направят каквото са решили, но отношенията ще се влошат. По-добре ги подкрепи в това им решение. И се радвай, че са сериозни.

# 302
Синът и моята -кандидат снаха живеят под наем, имат спестени 70 х. лв. и за сега добра работа. Вие как смятате, удачен ли е моментът за купуване на жилище сега или е по-добре да се изчака?
Какво да се чака? Да паднат цените в София под 70хил или да се чака синът и кандидат-снахата да събират още? Ако за една-две години могат да съберат още 30-70хил, нека чакат. Иначе да не се случи така, че да изпаднат от пазара.

# 303
  • София
Аз съм го писала - конкретно за първо жилище, за живеене, не бива да се чака. Да започнат да оглеждат, ама хубаво. До сделката ще минат поне 3 месеца, а може и 6.
До 1-2 г може и да паднат малко цените, обаче после пак ще се вдигнат. София си е столицата.

# 304
Сега дилемата ми е - по-малко в хубав квартал или по-голямо в друг?Те искат малко в хубав квартал (живеят на квартира в Изток и се оглеждат там). Но в Изток цените са ..... Аз мисля, че с определената от тях сума (120 х.евро) може да се купи нещо по-добро в друг квартал.

# 305
  • София
По-добре 3ст в Младост.
Имаше едни ЕПКта, колко вървяха?

# 306
Моето мнение е - нещо средно. В кофти квартал не бих живяла и в палат, но пък съм живяла с мъжа ми в мъничък апартамент - ами направо клаустрофобия ме хваща. Та и в много тясно не бих живяла, ако ще да е Изток или Лозенец. Бих търсила среден вариант. Но ако те са свикнали да живеят на по-тясно и нямат проблем, може да си търсят и мъничко в супер-дупер квартал..

# 307
  • София
А след 5г като имат 2 деца пак ли ще купуват жилище?

# 308
Как така вие имате дилема Grinning
Защо им се месите? Пари давате ли? Вие ли ще живеете там или те? Мисля че прекалявате с това обсебване. Да не останете без снахас това поведение. Такива майки които мислят че закрилят синовете си и ги обсипват със свръх грижи та дори и мислят вместо тях създават лигльовци. Това ли искате за сина си? Коя жена ще иска такъв мъж? Спрете с глупостите си и ги оставете сами да си решат, вие НЕ помагате, вие пречите. Ако ви питат тогава дайте съвет. Щом имат 70к спестени значи не са вече с жълто покрай устата.

Тангра - а защо да не купят? Продават старото, взимат ново по-голямо. Цените ще са вечно нагоре, така че не виждам какъв е проблема?

# 309
  • София
Това е моят опит.
Как да си нарамиш на гръб паркет за 5к, кухня за 20к, секция за 10к, гардероби за 2к, поръчкови по размер, ремонти за 40к,  климатици за 5к, 6-12 месеца труд и време и да ги пренесеш на новия апартамент?
И колко са таксите при продажби и покупки?
Пишеш на едро неща, които ти не правиш. Това е безотговорно.
Винаги когато пиша нещо (освен когато се шегувам), пиша го от опит и препатено.

# 310
  • София
По-добре 3ст в Младост.
Имаше едни ЕПКта, колко вървяха?
Ще ти се! Аз съм от Младост и 2018 гледах такива. Бях намерила едно 85 хил евро. Обаче сега прескочиха 100така.

# 311
Аз те иронизирам, ама ти дори не се осъзнаваш. Лично си давал обратния съвет на друг човек с подобен казус.

# 312
  • София
Говореха за 120к бюджет Simple Smile Мисля че точно за толкова имаше един на ляпчев, срещу паркетен свят. Южен и с гледка към планината.

Със сигурност е било в изцяло друг контекст.
Винаги съм бил "за" да се купят максимално квадрати.

Може би дилемата е била да не купува нищо, срещу 2ст. И едва по-късно 3ст.
Тролиш ли, или просто не мислиш?

Също, преди беше обсъждано "обикновено" довършване и ремонтиране. Тип гардероби виденов за по 100лв, кухня виденов за по 200-300лв.
Без паркети за по 100лв квадрата, без окачени тавани, декоративни мазилки, скрити лед осветления и тн. Такива, които ще са подходящи и за наематели и няма да се правят наново.
И това изрично беше подчертано.

Последна редакция: пн, 01 фев 2021, 10:42 от Танграта

# 313
  • София
Това е моят опит.
Как да си нарамиш на гръб паркет за 5к, кухня за 20к, секция за 10к, гардероби за 2к, поръчкови по размер, ремонти за 40к,  климатици за 5к, 6-12 месеца труд и време и да ги пренесеш на новия апартамент?
И колко са таксите при продажби и покупки?
Пишеш на едро неща, които ти не правиш. Това е безотговорно.
Винаги когато пиша нещо (освен когато се шегувам), пиша го от опит и препатено.
Напълно съгласна съм. Трябва да купуват жилище с ясната идея как ще им се развие животът в следващите поне 7-8 години. Колко деца искат? Къде ще спят, учат, ходят на градина... За София това с градините е голям проблем, а сега има и уседналост... Да мислят за средата, в която ще живеят и дали това е най-доброто за деца... Въпреки, че надали имат представа едно дете колко ще промени погледът и приоритетите им.

# 314
  • София
Доколкото помня, в Изток градините бяха малко. Аз хич не го обичам този квартал, а съм прекарала доста време там. Един ми е такъв, тъмен.
Покупка и ремонт е огромна и тежка задача. Аз съм разказвала - ние имахме готови 48 х евро, но не се решихме да купим голям апартамент и да го ремонтираме.

Общи условия

Активация на акаунт