Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Покупка на жилище - има ли смисъл да се чака още?

 • 11 128
 • 214
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Здравейте! Не знам дали това е правилната секция за този въпрос, но не намерих по-подходяща. Обмислям покупка на жилище в София и от около 2 години следя пазара в очакване на свещеното "спукване на балона". За съжаление не познавам опитни икономисти, с които да се консултирам, а мненията по въпроса се различават значително. Надявах се да получа информация и тук. Основният ми въпрос е дали според вас е разумно да се чака още с идеята цените да се нормализират, или е излишно? Мислите ли, също, че се очаква инфлация, като преди 20-тина години и ако да, каква би била най-разумната стъпка според вас?

# 1
 • София
 • Мнения: 27 715
Има подобна тема. За лична покупка на жилище да се чака някаква митична "криза" е пълна глупост. Ти си преценяваш колко пари имаш, какво и къде можеш да си позволиш и стреляш. Щом имаш нужда от жилището.
Ако е с инвестиционна цел, помисли повече.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 3 324
Всичките цени на всичките имоти никога няма да се нормализират едновременно, този пазар не работи така.
 Разглеждай всеки имот по отделно, всеки.продавач има различен мотив за продажба, който влияе на офертната цена.
Следи офертите в предпочитания район, не в целия град, по тип имот - не всички, и като попаднеш на твоя - действай. Успех Simple Smile

# 3
 • Мнения: 13
Благодаря! Чувствам се с много неинформирана въпреки статиите, които съм чела, интервютата, които съм гледала, и разговорите, които съм провеждала. Мисля да се обърна и към кредитен посредник, препоръчан ми от мои приятели.

# 4
 • Мнения: 9 366
Честно казано не мисля, че скоро ще се спука балона. Имаше подобни предположения, защото се очакваше до края на 2020 г. на пазара да излязат страшно много апартаменти заради бума на строителството и това да доведе до спад в цените. Обаче търсенето все още е високо, тъй като много хора искат да дойдат да живеят в така омразната им  София и точно заради това постоянно търсене не смятам, че цените скоро ще паднат. Ипотечните кредити вече не са така изгодни, но пък все повече хора искат да избягат в големия град мислейки си, че тук парите растат по дърветата и са готови да се заробят за много дълъг период от време в името на това да живеят тук.

Последна редакция: сб, 11 яну 2020, 10:44 от Lady Cassiopeia Duval

# 5
 • София
 • Мнения: 2 361
Моят съвет е да не чакаш, особено щом става въпрос за лично твое жилище.
Балонът няма изгледи скоро да се спука, поне не и до няколко месеца или година.
Колкото до кризата, която икономистите предвиждат, ако тя дойде, с нея ще дойде и скок в цените и спад в доходите. Жилището ще е по-евтино, но пък парите, с които разполагаш, няма да имат същата стойност.

# 6
 • Мнения: 13
Моят съвет е да не чакаш, особено щом става въпрос за лично твое жилище.
Балонът няма изгледи скоро да се спука, поне не и до няколко месеца или година.
Колкото до кризата, която икономистите предвиждат, ако тя дойде, с нея ще дойде и скок в цените и спад в доходите. Жилището ще е по-евтино, но пък парите, с които разполагаш, няма да имат същата стойност.
Точно от това се опасявам и затова обмислям вече да действам, за да може и малкото, което съм успяла да спестя, да го инвестирам навреме. А мислите ли, че при подобен сценарий, (Покупка, после криза и обезценяване), ще е възможно рефинансиране на заема и ще има ли смисъл в това?
Що се отнася до кризата, прави ми впечатление колко много магазинчета и заведения  по главните булеварди затварят врати, сякаш за няколко месеца се напълни с надписи "Дава се под наем" на места, които преди служеха за бизнеси. Не знам дали е параметър за настъпваща криза... Както казах, не съм икономист..

# 7
 • София
 • Мнения: 27 715
Успокой се. Магазините по булеварда са друго нещо.
Пазарът на НИ е много разнообразен. Зависи какво търсиш и къде. Първо си изясни това.
Да ти дам съвет за моя район на София. Младост се пренасели, под Витоша полудяха. Обаче сега разработват Езерото в Дружба. В смисъл единият му бряг беше къщи, сега се строи. Хем е евтино, хем хубава гледка, хем цените ще се вдигат.

Последна редакция: сб, 11 яну 2020, 11:11 от Free Agent

# 8
 • Варна
 • Мнения: 3 324
Не пропускай паркомясто, дори да нямаш кола, дори да не си шофьор към момента - не оставай без тази благодат.
Шофьорска книжка и кола се купуват, паркомясто - ако изтървеш момента да се сдобиеш, е неудобно меко казано.

# 9
 • Мнения: 10 098
За лично ползване - купуваш когато имаш нужда и възможност.
За инвестиция можеш да чакаш и да правиш схеми.

Все някога цените ще претърпят корекция, но никой няма да ти каже точно кога и от какви нива ще бъде тази корекция - едно е 15 процента надолу от 1000 евро, друго - 15 процента, ако цената вече е достигнала 1500 евро за същото.

# 10
 • Мнения: 17 236
- Балон няма, следователно няма какво да се пука. Може да има успокояване на цените и лека корекция.
- Не съжалявай. Те, опитните икономисти, ако знаеха какво ще стане да са вече мултимилионери. Обаче не са, а само ги бива след дъжд качулка да обясняват защо е станало както е станало Twisted Evil
- За мен нещата са принципни - ако е за лично ползване се купува когато ти потрябва, освен ако не е баш във вихъра на кризата или в някакъв абсолютен имотен пик (и двете ги няма сега). И да паднат цените след 2 години нали през това време си плащала наем, или си се свивала и животът си е минавал...
- Инфлация като някога (хиперинфлация) няма как да дойде при положение, че сме в борд и сме вързани за еврото. Иначе в момента се поддържа относително доста висока инфлация, а лихвите в банките са на практика отрицателни, та освен ако нямаш къде да вложиш доходно по-добре си купи жилище.

Все пак, нали има едно 20% за самоучастие? Понеже ако нямаш не трус, ами нежно залюляване може да те събори.

# 11
 • Мнения: 13
Благодаря, момичета!

# 12
 • Мнения: 148
Елементарно- виж в статистиката броя на вписаните сделки за последните тримесечия.

# 13
 • Мнения: 3 509
При тази ниска лихва, високи заплати какво очакваш, хората купуват, следователно цените се вдигат. Купувай!

# 14
 • Мнения: 2 953
Ние купихме преди две години и се чудихме същото. От тогава до сега цената на апартамента ни се вдигна с 30 000 Евро. Преди месец ми беше интересно да видя дали ако купувахме сега, изобщо щяхме да намерим апартамент. Нямаше абсолютно нищо, което можем да си позволим, а лихвите не са паднали особено много от тогава.
Съветът ми е да купувате, ако можете да си го позволите. Цените се качват, заплатите са в застой и това няма да се подобри скоро, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт