Покупка на жилище - има ли смисъл да се чака още?

• 25 069
  • 469
  •   1
Отговори
# 360
Ако се удвои бюджетът, би могло да се вземе хубаво жилище в хубав квартал.
Аз бих предпочетел този компромис - по-висока вноска и/или по-дългосрочен кредит.

Предлагам да го утроят и направо да търсят малка къщичка в гората, ъ, "Витоша"!!! В криза, със 35 хиляди евро актив, защо пък да не се нагълтат с още 210 хиляди евро кредит? Ще рече човек, че всички живеят на центъра, в пентхауси.
Стига с тези мнения на кило, жената иска адекватен съвет, много е лесно да се пишат мнения и препоръки без тежест.

За едни е криза, за други - не. Младите искат в хубав квартал, жената би предпочела по-голямо жилище. И двете желания могата да бъдат удовлетворени. Младите ще си преценят какво могат да си позволят. Ами ако са спестили тези 35к евро за една година докато плащат и наем?

Опциите не само малко жилище в хубав квартал и по-голямо в по-лош квартал.

# 361
Няма да споря с Вас, но бихти ли казали/предположили колко е вноската на такъв кредит и какво ще стане ако единия остане без работа или се роди дете и разходите се увеличат? Къде също пише, че за 1 година са спестили тези пари, не е споменато в коя свера работят и по принцип коментара ми беше заради това, че предлагате удвояване на бюджета без да бъде подкрепен с някакви конкретни предложения. Естествено е, че всеки иска по-голямо жилище, всеки иска в хубав квартал, но преди няколко страници бистрихме, че представата за хубав квартал за всеки е различна.

Изток е прекрасен квартал, или е бил хубав квартал. Ходила съм по работа и е толкова тясно и набутано, че не бих го определила като хубав, нищо по-различно от останалите квартали. И в Надежда живеят хора, не съм стъпвала там, но имам познати, ми не изглеждат травмирани от това. Понятието "хубав квартал" според мен е с много широк обхват. То е нещо като да купиш апартамент с "гледка към Витоша" или "гледка към морето", за която си се изръсил жестоко и след 2-3 години я няма и гледката от апартамента ти е като гледка към вътрешен двор. Не всичко извън Изток, Лозенец, Яворов и Стрелбище, не става, така отчайвате хората, които наистина търсят и наистина се надяват на полезни мнения в подобни теми и форуми.

# 362
  • София
Ами тя обявата си стои.
https://bg-mam.ma/p/1280261/42099661
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b160975202122975
Може и наистина да им хареса.

# 363
Не всичко извън Изток, Лозенец, Яворов и Стрелбище, не става, така отчайвате хората, които наистина търсят и наистина се надяват на полезни мнения в подобни теми и форуми.

Никой не е казал такова нещо. Коментираме казусите - хората искат в Изток, свекървата иска другаде.

Аз не убеждавам никого да купува на скъпото, реагирах на постове с невярна информация за детските градини, за новото строителство и подобни.

Моята лична непредставителна статистика сочи като най-вероятен изход от ситуацията да изберат по-евтин квартал. Рядко наематели остават в скъпия квартал, а още по-рядко купуват в по-скъп - сещам се само за два-три такива случая, и то хората вече бяха с деца, т.е. бяха наясно какво означава градина\училище\парк на пешеходно разстояние, среда, близост до това и онова.

# 364
ЕммаТ, не визирах твоето мнение, а цитираното, защото ти когато го коментираш се обосноваваш и даваш разяснения, а следващото мнение е коментар най-общо казано "удвоете бюджета и купувайте в хубав квартал", това всеки го знае, с пари всеки може. Хората, които имат опит и наблюдения изказаха според мен полезни впечатления и мнения, но цитираното мнение ме накара да реагирам. Извинявай, ако си се почувствала засегната, съвсем не съм имала това предвид Hug

# 365
Само да вметна, че не се чувствам лично засегната на тема Изток. Пиша по принцип не само за този квартал, а и за останалите няколко, които познавам.

# 366
Нали не очаквате някой да си удвои бюджета, само защото го е прочел в бг мама. Просто го добавям като вариант. Не знаем какви са доходите на младите, в какви сфери работят, защо за избрали 120к за бюджет. Няма как да преценим дали могат или не могат да си позволят 240к.

Не знам каква би била вноската, но предполагам, че за по-дълъг срок ще е под 2000 лева. За някой това е много, за други не. Точната сметка ще си направят те.

# 367
Коментирах изказването ти за това, че всички там били кутийки, което не е вярно. А иначе въпросът на питащата е принципен, а не за конкретна обява.

# 368
  • София
Объркал съм се. Не е толкова малък.

# 369
Няма нищо по-хубаво от това да си с малки деца и да живееш до парк. Всеки, който е мъкнал количка, колела, тротинетки и един куп други играчки в колата до някой от парковете ще се съгласи. Колело в кварталните улички и градинки няма как да се кара. А 10 годишните спокойно карат САМИ колело в парка с телефонче или часовник с gps. Децата излизат сами и се прибират сами. От друга страна на училище освен ако не е много близо трябва да ходят или с кола или поне родителите да ги оставят.
А в двустаен, т.е хол спална и малка кухня спокойно се събира семейство с две малки деца. Ако са от различен пол трябва да се мисли за една стая още, ако не, обща детска върши идеална работа. Да, не се ширят, но мястото е достатъчно. Може би най-големият недостатък е липсата на втора баня и тоалетна.

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 14:04 от Tatul

# 370
Няма нищо по-хубаво от това да си с малки деца и да живееш до парк. Всеки, който е мъкнал количка, колела, тротинетки и един куп други играчки в колата до някой от парковете ще се съгласи. ...........
В същност има - къща с огромен ограден двор, НО проблема с децата идва после .Даже след като сте намерили вариантите за училища и частните школи.
Проблемите идват, когато децата ви настигнат на ръст, но са си още хлапета. Нито е да им дадете колата да идат на дискотека с гаджето, нито е да  си причините ужаса да се чудите цяла вечер на какво такси ще попаднат , нито е да се хванете вие да ги прибирате... Вече сте съгласен на какво да е в града, но диването не ще и да чуе да живее в апартамент след като си го научил да живее с двор.
Има да си мечтаете да сте в обувките на някой , чиито най-страшни житейски несгоди са свързани с мъкненето на тротинетка  до парка.

# 371
Няма нищо по-хубаво от това да си с малки деца и да живееш до парк. Всеки, който е мъкнал количка, колела, тротинетки и един куп други играчки в колата до някой от парковете ще се съгласи. ...........
В същност има - къща с огромен ограден двор, НО проблема с децата идва после .Даже след като сте намерили вариантите за училища и частните школи.
Проблемите идват, когато децата ви настигнат на ръст, но са си още хлапета. Нито е да им дадете колата да идат на дискотека с гаджето, нито е да  си причините ужаса да се чудите цяла вечер на какво такси ще попаднат , нито е да се хванете вие да ги прибирате... Вече сте съгласен на какво да е в града, но диването не ще и да чуе да живее в апартамент след като си го научил да живее с двор.
Има да си мечтаете да сте в обувките на някой , чиито най-страшни житейски несгоди са свързани с мъкненето на тротинетка  до парка.
Всъщност, има и къщи с дворове на 5 мин пеш от парк. И проблеми с децата няма. Проблемът са парите.  За мен добър компромис е ап. в малка кооперация със заключващ се двор близо до парк.

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 15:09 от Анонимен

# 372
Докато са малки трябва парка да е в съседство, в ученическа възраст най-добрите училища и школи , а после желания университет и най-актуалните дискотеки.
Ако я има тази златна локация, бих искала и аз да знам за нея.

# 373
Няма нищо по-хубаво от това да си с малки деца и да живееш до парк. Всеки, който е мъкнал количка, колела, тротинетки и един куп други играчки в колата до някой от парковете ще се съгласи. Колело в кварталните улички и градинки няма как да се кара. А 10 годишните спокойно карат САМИ колело в парка с телефонче или часовник с gps. Децата излизат сами и се прибират сами. От друга страна на училище освен ако не е много близо трябва да ходят или с кола или поне родителите да ги оставят.
А в двустаен, т.е хол спална и малка кухня спокойно се събира семейство с две малки деца. Ако са от различен пол трябва да се мисли за една стая още, ако не, обща детска върши идеална работа. Да, не се ширят, но мястото е достатъчно. Може би най-големият недостатък е липсата на втора баня и тоалетна.

До вкъщи няма парк, но живеем точо до училище. В двора на училището децата карат колела, уейвборд, ролери и всичко, което се сетите. Квартала е строен по времето на соц-а и има детски площадки оборудвани пак от това време. Не съм усетила липсата на паркове. 
Даже не разбирам какво толкова харесват в "Южния парк".

Иначе за протокола да кажа, че ако двама човека са решили да си купуват дом не мисля, че е редно който и да е да им дава акъли какво да правят Simple Smile.  Ако са си харесали "Изток" и им допада цената е по-добре да си купят там. Иначе цял живот ще съжаляват.
Ние се отказахме от "Изток", защото преценихме, че цената не си заслужава и локацията не ни хареса - трудно се влиза и излиза от квартала. До този извод обаче стигнахме сами и сега сме много доволни от сегашния ни избор.

# 374
  • София
Има доста квартали, в които има така - училищен двор и малък парк/градина. Голям зор за голям парк...
Младите да си преценят добре собствените възможности и перспективи.

Общи условия

Активация на акаунт