Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отопление на газ - едноконтури или двуконтурни котли?

  • 442
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 50
Здравейте,
Предстои ми газифициране на апартамент, чиста площ 80кв. Бях се насочила към двуконтурно котле, но ми казаха, че те са едноточкови, т.е. когато ползваш топлата вода в банята, няма топла вода в кухнята. Съответно се пренасочих към еднокунтурно на Витоденс и бойлер. Майсорът ми препоръча котле с максимална мощност 19, но не знам достатъчно ли е за 80 кв. Все пак съм жена и обичам да ми е топло (25-26C).
Освен това ме съветва, че стоманните радиатори са 30% по- икономични.
От една страна, алуминиевите са някак по- красиви, също не знам колко бързо загряват стоманените. Знам че по_дълго задържат топлината след като ги спреш. От друга страна, той е човека който знае повеч по въпроса.
В крайна сметка ще се доверя, но бих се радвала да чуя мнения на хора с опит.
Благодаря!

# 1
  • София
  • Мнения: 2 424
Всичко написано, меко казано, не отговаря на истината. Двуконтурните котлета имат само един недостатък, който може да се усети при много студено време и ред други "съвпадения" - когато работи кръгът за гореща вода, не работи отоплителния кръг. При посочената квадратура на апартамента едноконтурно котле плюс бойлер е по-скоро каприз. От 10-тина години наглеждам 7-8 апартамента с газови котлета и от натрупания опит мога да кажа, че за комфорта е по-важно точното оразмеряване на инсталацията относно бройката на глидерите във всяко помещение. Винаги е по-добре да има 5-6 глидера повече, отколкото по-малко. Бройката на глидерите или по-точно казано тяхната мощност, определя и мощността на котлето, чиято долна граница на мощността трябва да е малко по-ниска или равна на нея. В противен случай котлето ще работи в неблагоприятен режим, което се отразява на сметката. Вече навсякъде се предлагат само кондензни котлета, което допълнително вдига бройката на глидерите ако се гони абсолютно пълното използване на техните характеристики. Те работят при по-ниска температура на водата в отолителния кръг. Добре е да се монтират допълнителни термосонди в най-ползваните помещения, за да се поддържа комфортна температура, особено ако апартамента е вътрешен и с хубаво изложение. При слънчево греене дори и през зимата, котлето може да не се включи и няколко часа, особено през деня, когато температурата се вдигне повечко.

П.П. Каква марка котле ви предлагат? Не, не съм рекламен агент, просто от четирите марки, които наблюдавам, нито една не издържа повече от 7-8 години безпроблемна експлоатация преди да си покаже рогата Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 06:25 от Mунчо

# 2
  • Мнения: 50
Здравейте, благодаря за изчерпателният коментар.
Всичко вече е поръчано и инсталирано Simple Smile
Котлето е Висман /или Вайсман /

Общи условия

Активация на акаунт