МНОГОДЕТНИ МАМИ № 71

• 55 668
  • 751
  •   2
Отговори
# 585
Е това всеки си преценява и действа.

# 586
Ами има си статистика в световен мащаб за социалната мобилност. Каквото е било преди 50 години, го няма вече тук,а по развитите държави в момента съвсем

# 587
  • Sofia
О, и такъв коментар съм срещала. Чичо ми от Ирландия каза пред нас ( четвъртото беше родено), че в развитите държави е нормално едно, максимум две деца. Всичко нагоре е проява на ниска култура и безотговорност явно.

# 588
те имат висок стандарт и ако решат да гледат 4, единият няма да може да работи, тогава няма да могат да си позволят скъпи училища с възможност за по-високо кариерно развитие в условия на висока конкуренция. Ако могат да си позволят 4 защо пък не,  на ЕУ председателката била с 7
Бях чела едно интервю с една британска лекарка професорка, която беше с 4 и когато я попитаха как се е развила и кариера и децата да си ги изучи и да започнат престижни професии, тя сподели, че са наемали доста гледачки и мъжът и и е бил голяма подкрепа и той виден лекар.

# 589
  • София
Аз пък имам приятелско семейство в Северна Ирландия и те точно са ми казвали, че е нормално там хората да раждат по 3 и нагоре деца. Те самите са с 2 и не искат повече, но имат приятели там (местни, а не чужденци) с по повече деца, с престижни професии и образовани хора. Явно и там има различни виждания за тези неща.
Иначе финансово е вярно - с повече деца или единия родител там не работи, или трябва да са на доста високи заплати и двамата родители, тъй като детската градина като сума годишно за 3 деца излизала колкото да си купиш нова кола.
Никъде не е лесно, но хората правят своя избор и преценяват своите възможности. Обидни са такива коментари от хората по отношение на многодетните родители, като това, че многодетието е проява на ниска култура. Жанинче, ти как реагира на това?
Аз не съдя приятелите и познатите си, които са без деца или с по едно дете, а имам много такива. Не ги разбирам, както те не разбират мен, но не си позволявам да коментирам или съдя техния избор, както и всъщност до момента те не съдят моя, а дори ми се радват (като изключим глупавите коментари от някои познати относно пола на децата и това, че вероятно третото било грешка Joy)

# 590
Да, и аз имам такива наблюдения, че с повече от 3 деца са по-заможни семейства, собствени бизнеси или онези, чиито мъже изкарват доста пари. Иначе просто е невъзможно на една заплата, все пак жената е често бременна, ражда, с малко бебе и деца и ако няма баби или бавачки, няма как да изкарва пари.

# 591
  • Sofia
Ами как да реагирам. Все ми е едно какво мисли. Нито ни знае доходите, нито желанието.. Той самия има едно дете от късен брак след един развод..Уважавам потребностите на другите - едни искат кариера, други семейство. Но аз не съм седнала да съдя никого 🤔
Иначе да, в Ирландия са католици , мисля, че и абортите са или бяха до скоро забранени и хората имат по повече деца. В Израел съм живяла, там е същото и не говоря за ортодоксалните . Просто това е култура и няма нищо общо с успеха.

# 592
Аз имах шеф австриец произлязъл от бедно католическо семейство с 5 деца (слава богу имал богат чичо, та той помогнал за образованието му) и самият той не можеше да си представи да има повече от едно дете. Казваше, че не може да причини това на детето си, да има братя и сестри, което ми струваше доста егоистично тогава, но може да си е имал основания.
Също забелязвам по мои приятели емигранти първо поколение, че в чужбина не правят повече от 1 дете ако са средна класа, по-висока с по 2. Явно стресът, че си емигрант те ограничава.

# 593
  • София
По-полека с обобщенията само, че малко ми загорча точно тук да ги прочета
Съвсем не е нужно да си милионер, за да имаш три деца
А парите никога и на никого не стигат, просто по различен начин
На един не му стига за хляб, а на друг - за яхта

# 594
  • София
Не съм обиколила целия свят, в някой само EU държави съм била и туристически дестинации. Социален статус и брой деца не са с равенство.
В туристическата Венеция имаше много туристи семейства с по три деца, италианците масово бяха с по две, рядко с едно. В Ирландия също често децата бяха по три. В Германия също съм засичала семейства с по три и не бяха от малцинствата, емигранти или изключения. В Гърция също доста често има семейства с по три деца. Сега в Сърбия не съм видяла нито едно семейство с три и забелязвам, че нашето буди интерес.
Далеч съм от мисълта, че парите не са важни, но не са критерия за брой деца, нито за образованост на децата.

# 595
Определено броя на децата  няма връзка само от парите. Има семейства около нас, които са по-заможни (съдейки по работата им, начина им на живот и споделена от тях самите информация), но са с по 1 или 2 деца и отказват да помислят за второ/трето. Всеки си има своите причини. Твърде индивидуално е наистина. Не трябва да се съдим взаимно. Вбесяващо е отношението на най-близките роднини, когато ги поставиш пред свършен факт, а те реагират толкова неадекватно. Не им искаме мнението, нали? Само искаме да споделим радостната за нас вест. Но пъстър свят, какво да се прави! Добре, че се подкрепяме тук в такива моменти!

# 596
Не съм обиколила целия свят, в някой само EU държави съм била и туристически дестинации. Социален статус и брой деца не са с равенство.
В туристическата Венеция имаше много туристи семейства с по три деца, италианците масово бяха с по две, рядко с едно. В Ирландия също често децата бяха по три. В Германия също съм засичала семейства с по три и не бяха от малцинствата, емигранти или изключения. В Гърция също доста често има семейства с по три деца. Сега в Сърбия не съм видяла нито едно семейство с три и забелязвам, че нашето буди интерес.
Далеч съм от мисълта, че парите не са важни, но не са критерия за брой деца, нито за образованост на децата.
не са критерий за брой деца, но са критерий за възможност за добро образование
Не говорим за редките изключения на невероятни гении-късметлии Grinning , а за деца в стандартно многодетно семейство.

# 597
В моят не толкова кратък вече живот стигнах до извода, че ако не се налага няма да казвам, че съм с 3 деца. Да не говорим, че като работиш с млади хора, които се готвят на 40 да им е първото дете,защото животът е кратък и трябва да се живее, няма как да очакваш някакво рабзиране.
Не мога да се съглася, че няма връзка между образованието и социалното положение. Проста математика, като си с 3 деца всичко умножаваме по 3. Разбира се, има някакви самородни таланти гении, на които също им трябва среда, за да развият гениалността си и тази среда отново струва средства.

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 12:17 от malinkap

# 598
На мен не ми пука от нищо, Наскоро една жена в магазин за сладки говореше на продавчката: "Аз съм с три деца, сина ми иска пак бебе и аз му викам - Аааа, не, да не съм свиня - майка" Simple Smile И нещо се майтапеха, че с 4 вече гарантирано ще станела свиня Simple Smile А жената беше по-пълна от мене и аз й казвам: "Няма такова нещо, след 4-то ще отслабнете, личен опит" и доста се посмяхме всички накрая.

# 599
Grinning да и за мен вече многодетно семейство е 4+ деца. Три отдавна не са рядкост у нас. Имаме вече 2 приятелски семейства с по 4, едни съседи с повече, ама там е друга работа (майката ражда от различни, не работи, нещо май наистина не е много добре, децата мърляви, а не са роми Sad)

Общи условия

Активация на акаунт