Защо е важно да се споделя и разпространява информация за
КЪРМЕНЕТО
(УНИЦЕФ)

Кърмените бебета боледуват по-рядко и са по-добре хранени от тези, хранени с други напитки и храни. Ако всички бебета бъдат хранени само с кърма през първите шест месеца от живота си, всяка година ще бъде спасяван животът на приблизително 1,5 милиона бебета, а здравето и развитието на милиони други ще бъдат подобрени значително.
Използването на заместители на кърмата като адаптирано или животинско мляко може да бъде заплаха за живота на бебето. Това важи особено в случаите, когато родителите не могат да си позволят достатъчно такива заместители, които са доста скъпи, или не винаги разполагат с чиста вода, с която да ги смесят.
Почти всяка майка може да кърми успешно. Тези, на които им липсва увереност, имат нужда от окуражаване и практическа подкрепа от бащата на бебето и от своите семейство, приятели и роднини. Здравните работници, женските организации, масмедиите и работодателите също могат да дадат своята подкрепа.
Всеки трябва да има достъп до информация за предимствата от кърменето и задължение на всяко правителство е да осигури тази информация.

1. Само кърмата е единствената храна или напитка, от която се нуждае бебето през първите шест месеца. През този период обикновено не е необходима никаква друга храна или напитка, дори вода.
Кърмата е най-добрата храна за малкото дете. Животинското мляко, адаптираните млека, млякото на прах, чайовете, напитките със захар, водата и зърнените храни са по-малко хранителни в сравнение с кърмата.
Кърмата се смила лесно от бебето. Тя подпомага най-добрият растеж и развитие и защитава от болести.
Дори при горещ, сух климат, кърмата задоволява нуждите на бебето от течности. През първите шест месеца не са необходими вода или други напитки. Даването на бебето на каквито и да било храни или напитки, освен кърмата, увеличава риска от диария и други заболявания.
Заместителите на кърмата, които по хранителната си стойност я заместват адекватно, са скъпи. Например, за изхранването на едно бебе за една година се необходими 40 килограма (около 80 бр.) адаптирано мляко. Здравните работници трябва да информират всички майки, които смятат да използват заместители на кърмата, за тяхната цена.

2. Ако редовното претегляне установи, че кърмено бебе под шестмесечна възраст не расте добре, тогава:
* Детето може да се нуждае от по-често кърмене. Може да са необходими поне 12 хранения за 24 часа. Бебето трябва да суче поне по 15 минути.
* Детето може да се нуждае от помощ да поеме по-голяма част от гърдата в уста.
* Детето може да е болно и трябва да бъде заведено при квалифициран здравен работник.
* Приемането на вода или други течности може да е причина за намален прием на кърма. Майката не трябва да дава на бебето други течности и само да го кърми.
Всяко бебе над шест месеца се нуждае от други храни и напитки. Кърменето трябва също да продължи, докато детето навърши две години и след това. ...

3. Новородените бебета трябва да бъдат близо до майките си и да започнат да сучат до един час след раждането.
Новороденото бебе трябва да остане в контакт “кожа-до-кожа” с майка си колкото е вазможно по-дълго. За майката и новороденото е най-добре да останат заедно в една стая или едно легло. На бебето трябва да е позволено да суче толкова често, колкото иска.
Ако бебето започне да суче скоро след раждането, това стимулира производството на кърма. Това също помага за свиване на матката, което намалява риска от сериозен кръвоизлив или инфекция.
Коластрата, гъстото жълтеникаво мляко, произвеждано от майката през първите няколко дни след раждането, е идеалната храна за новородените. Тя е много хранителна и защитава бебето от инфекции. Понякога майките са съветвани да не дават на бебетата си коластра. Този съвет е погрешен.
Бебето не се нуждае от други храни или напитки, докато чака да се увеличи кърмата, отделяна от майка му.
Ако майката ражда в болница или клиника, тя има право да очаква, че бебето й ще бъде близо до нея в същата стая, 24 часа на ден, както и че на бебето й няма да бъде давано адаптирано мляко, ако тя го кърми.

4. Честото кърмене води до производство на повече кърма. Почти всяка майка може да кърми успешно.
...Почти всяка майка може да произвежда достатъчно кърма, ако:

* изключително (само) кърми детето си
* бебето е в правилна позиция и е поело добре гърдата в уста
* бебето се храни толкова често и толкова дълго, колкото иска, включително през нощта
От раждането, бебето трябва да суче, когато пожелае. Ако новороденото спи повече от три часа след кърмене, може внимателно да бъде събудено и накърмено.
Плачът не е сигнал, че бебето се нуждае от други храни или напитки. Обикновено той означава, че бебето има нужда да бъде държано и прегръщано повече. Някои бебета имат нужда да сучат за успокоение. Повече сукане ще води до производството на повече кърма.
Майки, които се притесняват, че нямат достатъчно кърма, често дават на бебетата си други храни или напитки през първите месеци от живота им. Но това води до по-рядко сукане, следователно до производството на по-малко кърма. Майката ще има повече кърма, ако не дава на бебето други храни или напитки и го кърми често.
На кърмените бебета не трябва да се дават биберони или течности от бутилка, защото при тях сукането е много по-различно от сукането от гърдата. Използването им може да доведе до производството на по-малко кърма и до намаляване или спиране на кърменето.
Майките трябва да бъдат сигурни, че могат да хранят правилно бебетата си само с кърма. Те се нуждят от окуражаване и подкрепа от бащата на детето, от техните семейства, съседи, приятели, здравни работници, работодатели и женски организации. ...

5. Кърменето помага за защита на бебетата и малките деца от опасни болести. То също така създава специална връзка между майката и детето.
Кърмата е “първта имунизация” на бебето. Тя го защитава от диария, възпаления на ухото и гърдите и други здравни проблеми. Тази защита е най-голяма, когато през първите шест месеца на детето ся дава само кърма и кърменето продължи през втората година от живота на детето и след това. Никоя друга храна или напитка не може да осигури тази защита.
Кърмените бебета обикновено получават повече внимание от хранените от шише. Вниманието помага на бебето да расте и да се развива, както и да се чувства по-сигурно.

6. Храненето от шише може да доведе до болести и смърт. Ако жената не може да кърми бебето си, бебето трябва да бъде хранено с кърма или заместител на кърмата от обикновена, чиста чаша.
Мръсните бутилки и биберони могат да причинят болести като диария и инфекции на ухото. Диарията може да бъде смъртоносна за бебетата. Вероятността от заболяване е по-малка, когато бутилките и бибероните се стерилизират преди всяко хранене във вряща вода, но въпреки това бебетата, хранени от шише, са много по-податливи на диария и други често срещани инфекции от кърмените бебета. ...
Храненето на бебето с адаптирано мляко може да доведе до проблеми с растежа или болести, ако се добави прекалено много или прекалено малко вода, или ако водата не е чиста. Важно е да се преварява водата, след това да се охлажда и внимателно да се следват инструкциите за приготвяне на адаптираното мляко.
Животинското мляко или адаптираното мляко се развалят, ако бъдат оставени на стайна температура за няколко часа. Кърмата може да бъде съхранявана до осем часа на стайна температура, без да се развали. Съхранявайте я в чист, покрит съд.

7. От шестмесечна възраст бебетата се нуждаят от разнообразни други храни, но кърменето трябва да продължи през втората година на детето и след това.
Въпреки че децата се нуждаят от друга храна, след като навършат шест месеца, кърмата все още е важен източник на енергия, протеини и други хранителни вещества като витамин А и желязо. Кърмата защитава детето от болести през цялото време, през което то е кърмено. От шест месеца до една година, кърменето трябва да бъде предлагано преди другите храни, за да е сигурно, че бебето поема достатъчно кърма всеки ден. Менюто на детето трябва да включва обелени, сварени и пюрирани зеленчуци, зърнени храни (каши и др.), бобови растения и плодове, малко мазнини, както и риба, яйца, пилешко, месни или млечни продукти за набавяне на витамини и минерали. През втората година, кърменето трябва да бъде осъществявано след другите храни и когато детето не поема друга храна. Майката може да продължи да кърми детето си толкова дълго, колкото тя и детето желаят.

Общите насоки за допълващото хранене (към кърменето) са:
От 6 до 12 месеца: Кърмете често и давайте други храни три до пет пъти дневно.
От 12 до 24 месеца: Кърмете често и давайте на детето от храната на възрастните пет пъти на ден.
След 24 месеца: Продължете кърменето, ако и майката, и детето желаят това, и давайте на детето от храната на възрастните пет пъти на ден.
Бебетата се разболяват често, когато започнат да пълзят, ходят, играят, да пият и ядат други храни, освен кърма. Кърмата е хранителна, лесно смилаема храна, когато детето не желае друга храна. Кърменето успокоява детето, когато е разстроено. ...

8. Изключителното кърмене (без да се дават други храни и напитки) може да осигури повече от 98 процента сигурна защита от забременяване през първите шест месеца след раждането – но само ако жената няма цикъл, бебето суче често през деня и нощта и ако на бебето не се дават други храни и напитки, както и биберони.