ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 15

• 46 577
  • 769
  •   1
Отговори
# 495
Привет, бременна съм в 7г.с. при прегледа се видя, че имам киста с големина 6см. Кистата е твърда и на ехографа се вижда, че има нещо в нея. Правих си изследване СА125 с резултат 99, но Roma-индекът е в норма. Вчера бях отново на преглед и докторката ми обясни, че може би е ендометриозна киста, но вижда и вода в малкия таз. За това ме изпраща на преглед в клиника Наджеда, при специалист занимаващ се с инвитро процедури. Някоя мама имала ли е сходен проблем, за да каже при нея как е минало и да сподели опит.

Мога да споделя опит на моя близка приятелка, не личен, поради и което малко по-оскъдна информация. Приятелката ми имаше киста, наблюдаваха я и чакаха да видят дали расте, за да я махат. Междувременно обаче тя забременя. Продължиха да наблюдават кистата през бременността. Тя леко нарасна (мисля, че първоначално беше около 2 см), но не плашещо много. Планираха секцио, протече перфектно. На по-късен етап махнаха и кистата. И всичко е наред.

# 496
Момичета,преди лапарото чувствахте ли постоянна умора,леко гадене,виене на свят,главоболие?
Това на ендометриозата ли се дължи и дали след лапарото и отстраняването на кистите ще мине?

Не знам дали се дължи на ендометриозата. Аз и преди, и след операцията имам такива моменти. Ето сега 2 дни ми се вие свят и не знам защо. Умора също чувствам много често.

# 497
Това не е от ендометриозата, аз съм така, защото имам дископатия във врата. По-вероятно е неврологичен проблем, но може и друго.
Имам ендометриоза, но без кисти, след лапарото нищо не се е променило.

# 498
Имате ли проблем с кг ?
Аз качих 10 кг и сега съм на протеинова диета, но не мога да сваля нищо Sad
Сигурно е от хормоните.

# 499
Аз не съм имала проблем с килограмите. При престоя в болницата свалих 3-4кг и сега съм около 5кг над тези, с които излязох от болницата.

# 500
Аз също не съм имала проблем с кг. Протеиновата диета е добра за сваляне. Изчакай, може да трябва повече време при теб.

# 501
Аз съм с поднормено тегло и не мога да кача (и не искам, разбира се, просто плюскам доста, а не качвам). Мисля, че е именно, заради хормоните ми и ендометриозата. А качване на теглото има при СПКЯ.
Ако си била на Золадекс може от него, аз не съм минавала хормонално лечение и не знам там как стоят нещата.

Ако искаш да забремееш, не прави диети и не гладувай в никакъв случай, а просто промени менюто. Аз не ям месо от много години и мисля, че има пръст (заедно с хормоните) за поддържането на ниско тегло. В месото има хормони на растежа (за да напомпат животните да растат по-бързо). В диетите за ендометриоза се препоръчва точно да се намалят месото и млечните максимално, също захарта и хляба, в полза на зеленчуци, гъби, плодове, бобови, ядки и семена с фибри.
На мен ми е много трудно с млечните, просто невъзможно е да ги откажа, но поне ги намалих в полза на зеленчуците и проядох гъби. Прясното мляко е най-вредно, най-полезно е козе кисело мляко. За джънк не си и помислям.

# 502
На мен, преди да ми дойде запопчва да ми се гади сутрин, да ми се вие свят, да се уморявам бързо. Като невменяема съм 1 седмица преди цикъл. Като бях бременна, не ми беше толкова зле. Имам чувството, че може да има връзка с хормоните и ЕМ, защото преди ЕМ, като момиче, дори не разбирах кога ми е дошло, нито болка, нито нищо.

# 503
  • София
Аз винаги съм била с много болезнен цикъл,от малка(течен аналгин,аулин),но преди поне нямах тежък ПМС.Не знаех какво е това.
От няколко години имам и то доста тежък.
10 дни преди цикъла аз вече не знам къде се намирам.
Дано след лапарото това се промени както и другите ми оплаквания.🙏

# 504
Даяна, мен след лапарото спря да ме боли при цикъл, а преди беше все едно раждам в първите 2 дни. А дори нямам кисти. ПМС обаче си имам, но е доста по-леко.

# 505
  • София
Даяна, мен след лапарото спря да ме боли при цикъл, а преди беше все едно раждам в първите 2 дни. А дори нямам кисти. ПМС обаче си имам, но е доста по-леко.
А как откриха,че имаш ендо?

# 506
  • София
Момичета,преди лапарото чувствахте ли постоянна умора,леко гадене,виене на свят,главоболие?
Това на ендометриозата ли се дължи и дали след лапарото и отстраняването на кистите ще мине?

Не знам дали се дължи на ендометриозата. Аз и преди, и след операцията имам такива моменти. Ето сега 2 дни ми се вие свят и не знам защо. Умора също чувствам много често.
Изследвайте си витамин Д и В12.

# 507
Изследвала съм ги. Витамин Д ми е дефицит, В12 е по-добре. Пила съм витамини и не съм се чувствала по-енергична. Grinning

# 508
Виенето на свят+ гадене много ме мъчеше повреме на лечението със Золадекс, даже се бях стреснала кога ще мине...Оправи 4 месеца след като го спрях. Мисля че е от ниските нива на естроген.
Умората може да е както от естроген, така и от проблеми с щитовидната жлеза. За всеки случай може да се изследваш.

# 509
А как откриха,че имаш ендо?

С лапароскопия като при всички останали момичета, просто лапарото беше за друго, а се оказа ендометтриоза

Общи условия

Активация на акаунт