Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 15

 • 34 983
 • 769
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 853

Темата е подготвена от Киа!


Какво е ендометриозата?

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 8 - 10% от жените в репродуктивна възраст (според НЗОК) се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.Какви са симптомите на ендометриозата?

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най - честите симптоми са болка, инфертилитет и смущения в менструалния цикъл. Болката е типична като при менструация или дисменорея (болезнена менструация). Обикновено започва няколко дни преди или с настъпването на менструацията и продължава два или повече дни след началото на менструацията. Болка може да се появи също и по време на овулацията или по средата на цикъла. Такъв тип болка настъпва изведнъж около 12-14 ден преди менструация. Доколкото овулационния цикъл е скъсен при пациенти с ендометриоза, болката от средата на цикъла може да продължи и да премине в предменструалната и менструална фаза. Жените с ендометриоза също могат да изпитват болка и при полов акт, наречена диспареуния. Това конкретно се проявява при дълбоко проникване. Диспареунията има тенденция да се засилва към времето на менструация. По интересното е, че болка може да се появи с уриниране и дефекация, въпреки че такъв тип болка се наблюдава по рядко. Също е възможно при наличието на ендометриоза да има кръв в урината и/или газове в червата, обаче това може да не причинява болка. Запекът също е един от симптомите на болестта.

Друг симптом на ендометриозата е инфертилитета. В действителност, това е относително общо явление при жени с ендометриоза.

В заключение, жените които считат, че може би имат ендометриоза, може би нямат, а само имат смущения в месечния цикъл, включително тежка менструация преминаваща с големи и/или много съсиреци кръв, които са сравнително общ симптом.От какво се причинява ендометриозата?

Причините за появата на ендометриозата не са известни. В медицината има 6 теории за произхода на тази болест. Затова то се нарича и заболяване на теориите. Най-вероятните теории са три.Теория на имплантирането

През 1922 г. американския гинеколог Сампсън , предполага че доколкото менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки лесно се прилепват към перитониалната повърхност (гладката мембрана която покрива коремната кухина) и расте там. Такива клетъчни струпвания вероятно биха могли да реагират по същия начин к към цикличните хормонални промени, които са причина за нормално разположения ендометриум да нараства и след това да кърви с менструацията на база на хормоналните промени. Фактът че фалопиевите тръби са засегнати при повечето пациенти с ендометриоза, прави правдоподобна теорията на Сампсън.Теория на преобразуването

Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, което дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени.Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток)

Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).Как мога да разбера ако имам ендометриоза?

Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза.
Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия или лапаротомия. По време на операцията се взима материал от самата киста, който се изследва, т.е. прави се хистологично изследване. Опитните лекари дори без да са готови резултатите от това изследване могат да кажат дали кистата е ендометриозна или не. Има случаи, в които кистата не е еднородна и тогава се изчакват резултатите от хистологичното изследване.
Как ендометриозата влияе на фертилността?

Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система, докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.

Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.

При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите с всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.Какво е лечението на ендометриозата?

Ендометриозата може да бъде лекувана хирургически или медикаментозно.
Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Вариантите за това са два - с лапароскопия - изгаряне на кистите с ток или лапаротомия - класическата операция, при която кистите се отстраняват с част от яйчника. При операция обикновено се премахват и срастванията в областта на таза, ако има такива разбира се.
Важно е да се знае, че при операцията се отстраняват кистите, срастванията, но има и ендометриални клетки, които не могат да се видят. Най-късно до месец след операцията трябва да започне прилагане на хормонално лечение - в България с Диферелин или Золадекс, като срокът за него е между 3 и 6 месеца. Целта на това лечение е точно тези клетки, които не са били видими да изчезнат, а и да се спре менструалният цикъл, за да не се захранват чрез него.  Другият вариант след операцията е ин витро.  Към него трябва да пристъпят пациенти с напреднала форма на заболяването с изразени тазови сраствания и ендометриоза трябва сериозно да обмислят прилагането на IVF, особено за пациенти над 35 години. Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?

Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща - болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път.


Превод: StefiZ
Източник: Sher Institute for Reproductive Medicine
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=248
Допълнила съм материала, а на места съм му направила леки редакции.

Тук можете да видите и разположението на ендометриозните огнища, както и да прочетете някои алтернативни методи за лечение на болестта.
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html

Линк към тема за медикаментите, които се използват за лечение на ендометриоза в чужбина. За съжаление няма лекарство - чудо!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224681.0


Момичета, моля тези от вас, които минават или вече са минали по трудния път на Ендомериозата, споделят своя опит, като отговорят на въпросника! Нека този въпросник послужи за кураж и надежда на момичетата, които за първи път чуват думата  " Ендометриоза".

ЕНДОМЕТРИОЗА/ Въпросник - 1 Най-голямото ми пожелание е да няма новозаписали се!

Успех на всички!!!

# 1
 • Мнения: 1 037
Аз съм първа и пожелавам все по-малко моничета да пишат тук.

След като дълго време твърдях колко против съм лапароскопските операции, ето че утре влизам в болница точно за такава и понеделник ми предстои махане на пет сантиметрова киста, която трима доктори независимо ми казаха, че много прилича на ендометриозна.
Ужасно съм изплашена и не преставам да плача, представям си най-апокалиптичните възможни картини как ще остана без яйчници, тръби и без рожба в крайна сметка. Притеснявам се и да не се окаже нещо злокачествено, лекото ми успокоение идва от това, че все пак не ме насочиха към онкология, а към оперативна гинекология, туморния маркер са125 веднъж показа 54, вторият път около 10. Кръвните изследвания също бяха горе долу наред.

 Паралелно с това ми откриха и проблем в матката, за който на следващ етап ще се налага хистероскопия за да се освободи кухината или нещо подобно, не разбрах съвсем точно, защото бях в пълен шок.

Искам да попитам тези, които са минали през лапароскопия заради ендометриоза, задължително ли се слагат инжекции в месеците след интервенцията или ако се планира бременност, се работи в тази посока без инжекции. И принципно, освен кистата, която се вижда на ехограф, може ли да се видят и повърхностни сраствания или те са забележими в момента на операцията едва?
Единият от лекарите при който ходих и на когото имам голямо доверие ми каза, че най-вероятно се касае за съвсем обикновена киста, която след като се махне на следващия месец вероятно ще забременея. А лекарят, който ще ме оперира, при прегледа, когато попитах, след това ще си имам ли всички възможности за забременяване, без много подробности, ми каза "да".

# 2
 • Мнения: 5 141
Здравейте!

Моята киста беше 7см с отворена операция. По принцип трябваше да слагам Золадекс, но по онова време бяха много скъпи, а касата плащаше само на 100 жени годишно. Казаха ми, че съм 101-та. Не ми оставаше нищо друго освен да продължа с АРТ опитите за забременяване. Инсеминация и инвитро неуспешни. Точно 9м след операцията забременях спонтанно с един яйчник и една тръба. Месеците бременност заместиха лечението със Золадекс. Но сега доколкото знам няма ограничения с финансирането от касата и ако хистологията покаже ендометриоза вероятно ще ви назначат Золадекс. Вероятно зависи и от степента на ендо метриозата. Това ще каже лекарят ви. Вече почти 14г след операцията не съм се сблъсквала с ендометриоза повторно.
По отношение на туморните маркери не се притеснявайте предварително. Майка ми е оперирана от рак на гърдата и нито преди, нито след операцията е имала увеличен туморен маркер. Познавам и други жени с онко заболяване при които туморният маркер винаги е бил в норма. Моят навремето беше леко завишен и лекарката каза, че това показва че кистата е ендометриозна, но не е рак. Хистологията ще излезе до 7-10 дни. Желая ви да не е нищо страшно и бързо да се възстановите.
След като се възстановите можете да си направите контролен преглед в репродуктивна клиника, за да сте спокойна, че всичко е наред и ще си имате детенце въпреки това преживяване. Успех!

# 3
 • Мнения: 29
Здравейте, кльопвам се тук да ви следя Hug
Преди няколко дни по време на пункция на Я откриха, че съм имала срастване на единия яйчник с матката... Казаха, че вероятно е ендометриоза. Имах ужасни болки след процедурата, което се дължеше на разкъсвания на срастването по време на процедурата и изтичане на кръв в корема.
Вече 4 лекаря сменям и година и половина постоянно се мъкна по прегледи и изследвания.. Почти всеки път регистрираха наличие на киста (имах редки месеци без киста отляво или дясно)... Не си обяснявам как така никой не видя тези сраствания или поне да се усъмни и да ми назначат допълни изследвания, за да констарират диагноза като "ендометриоза"... дори не е било споменавано...
Моля ви тези от вас, които са минали по този път, да ме посъветват за добър специалист... Нямам идея какво да правя и с какво да започна...

# 4
 • Мнения: 3 853
Кристалина, като човек успял по този трънлив път, с ЕМ, инвитро и безброй други съпътстващи проблеми мога да препоръчам Калчев. Просто репродуктивната хирургия е неговата стихия и ако има проблем ще го види и ще те насочи как да го оправите.

Късмет пожелавам и скорошен успех!

# 5
 • Мнения: 29
Много благодаря за супер полезната информация, ^SunLight^
Разцъках набързо в нета, виждам, че работи в Клиника Адела и има супер отзиви - явно наистина си разбира от работата, пък и апаратурата им е добра. Определено ще звънна тази седмица, макар че едва ли ще ме приеме скоро.. виждам, че май доста се чака.
Благодаря още веднъж за съдействието Simple Smile

# 6
 • Мнения: 437
При мен проф. Тимева беше единствената, която е имала съмнения за ендометриоза. Оказала се е права, но не ми беше казвала предварително и не ме е стресирала, защото и без това трябваше да правя лапаро с цел да види тръбите. След операцията направо ме информира, че са изгорили ендометриозните огнища. В Надежда си имат отделен кабинет по ендометриоза. Ходих дори миналата година на една лекция при Стаменов по темата и след това го попитах дали ако имам съмнения трябва да запазя час отделно в този кабинет, или имат предвид симптомите още при първичния преглед. Той ми каза, че щом чакам за първичен преглед нямам нужда от допълнителен час. Ами, паднах се при Персенска, от която вече съм казвала, че не бях изобщо доволна - само за инцеминации ми говореше, а тръбите ми не бяха ок. Затова се преместих при Тимева. За инжекции след лапарото не ми е споменавано, но при мен не е имало киста.

# 7
 • София
 • Мнения: 8 129
8-сантиметрова киста ми е премахната лапароскопски в далечната 2010, от д-р Ненов тогава...
Аз си изкарах лечението с инжекции, но тогава се знаеше още по-малко за нашето заболяване. Не мислех и да имам деца все още, бях едва на 23. Той обаче вярваше, че ще мога да забременея естествено, така и стана.

# 8
 • Мнения: 806
И аз минах под ножа, на здравият яйчник не му пропуска тръбата изобщо, този с кистата едва едва капки, изрязали са кистата и са зашили остатъците от яйчника. Би трябвало да тръне да работи пак. На някой шили ли са му яйчник? Функционира ли нормално след това?

# 9
 • Мнения: 121
Здравейте, откриха ми ендометриозна киста 6 см и ми казаха, че трябва да се оперирам.
Един от вариантите е проф. Стефан Ковачев и д-р Гановска от ВМА. Оперирали ли сте при тях и доволни ли сте ?

# 10
 • Мнения: 37
Здравейте,
Гинеколожката ми има съмнения за ендометриозна киста в десния яйчник, която на шести ден от цикъла е с размери 25/30мм. Следим я и в средата на цикъла намалява малко, а в началото на следващия се увеличава до тези размери. Лекарката ме насочва към лапароскопия, но аз настоях за медикаментозно лечение, каквото вече съм започнала с противозачатъчни Жанги 0.03. Имам една неуспешна бременност през декември след инвитро - загубих плода в пета седмица. Има ли някоя от вас, която да е успяла да се справи с този проблем с медикаменти? Страхувам се от операция.

# 11
 • София
 • Мнения: 8 129
Ако кистата е ендометриозна, шансът да се повлияе от противозачатъчни клони към нула...

# 12
 • Мнения: 6
Реших и аз да споделя моя опит. Откриха ми ендометриоза случайно. Винаги съм имала обилен цикъл с много съсиреци и болки, но никога не съм се съмнявала, че ми има нещо, дори не знаех какво е ендо. 2007г ме оперираха по спешност, имах локален перитонит. При лапароскопията се установи причината - пукане на шоколадова киста, един яйчник срастнал с дебелото черво. И така разбрах за еднометриозата. След това не съм имала лечени, цикълът ми не се промени -- болки, гадене, съсиреци... 2016г решихме да правим бебе и стана в третия цикъл. След раждането цикълът ми все още е много болезнен и обилен с кръвоизливи. Сега правим опити за второ бебе (на 35г съм). Успех на всички!

# 13
 • София
 • Мнения: 156
neila84, тук четох за момиче с ендометриоза и М. с много съсиреци. Според нея й е помогнал NAC. https://endo-culture.com/have-you-considered-nac-to-manage-endometriosis/
Някой пробвал ли е 3х600 мг NAC (Н-ацетил цистеин) в три последователни дни от седмицата за 3 месеца за намаляване/стопяване на киста?
В линка горе има препратка към това проучване, проведено в Италия.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 648
Здравейте!
Според вас възможно ли е да имам ендометриоза,при положение,че съм била скоро при 2ма АГ на преглед и не установиха наличие на никакви кисти?
Имам оплаквания,които съвпадат с тези типични за Ендометриоза,но така и не се установява от какво са породени.
Бях при гинеколог,уролог,коремен хирург и нищо нередно не откриват.
Ще посетя и гастроентеролог,защото имам проблем с червата.Имам много газове в тях ми каза АГ,но пък тази болка да е от тях?🤔
Ниско долу в ляво е,където е яйчника.
При натиск и сексуален контакт има болка,а и по принцип си ме боли точно там.
Освен това от 1 год усещам дискомфорт,точно какъвто е при ПМС,само че преди беше 3-4 дни преди цикъл,а сега е нон стоп,като 10 дни преди цикъл е кошмарен.

Общи условия

Активация на акаунт