Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 15

 • 24 450
 • 746
 •   3
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 420
Петя, не се плаши толкова, няма фатални неща в твоята ситуация. Но все пак това, че е малка кистата не бива да те успокоява, защото може да имаш сраствания, които се виждат само на операцията. И аз съм с 3см киста, но реших да се оперирам, защото само с лапарото могат да огледат всичко - тръби, черва дори и т.н. Защото може да има огнища и на други места. И аз съм супер страхлива и сама си измислям сценарии, но по-добре преди да стане късно.
За да не се филмираш, пусни си туморни маркери. При ендометриоза Са 125 е повишен, другите трябва да са в норма.
И аз съм била и в Щерев, и във Вита и в общи линии разбрах, че ако кистата е ЕМ няма да се махне сама. И хапчета пих, но си стои. То самата операция е щадяща, плюс това се ползва и за диагностика.
А, и да кажа, че аз съм от случаите без оплаквания. Нямам нито един симптом, освен кистата и маркерът. Но явно е в по-напреднала степен щом имам вече киста.
Най-реално ще знаеш нещата след лапаро. Има жени, които чакат с години да се махне кистата, а през това време се запушват тръбите примерно. И като решиш да имаш деца става трудно. Тук има различни случаи във форума, аз четох много откакто разбрах.. Но всеки си носи отговорност за здравето.ПС- според мен по-добре кистата да се махне докато е малка, защото има по-голям шанс да се запази яйчника. Както и Попов ми каза, той яйчника вече е засегнат, щом има такава киста, но може да бъде спасен.

# 31
 • Мнения: 1 766
Момичета, аз, преди операцията, бях с доста обилен цикъл. Болезнен не мога да кажа, че е бил, много рядко съм усещала болки, но не мога да ги определя като кой знае колко силни. Минах 6м лечение със Золадекс и сега очаквам да ми дойде. Въпросът ми е към тези, които също са били с обилен цикъл и са минали операция и лечение, след това промени ли се цикълът?

# 32
 • София
 • Мнения: 350
Безплатни прегледи за ендометриоза през март

https://duma.bg/bezplatni-pregledi-za-endometrioza-prez-mart-n210275

# 33
 • Мнения: 1 766
Аз имам час за безплатен преглед в клиника Надежда. От Фондацията за ендометриоза и репродуктивно здраве съобщиха, че някои болници отменят тези прегледи заради вируса, очакваме допълнително информация дали са отменени и кога и дали ще се състоят.

# 34
 • Мнения: 3 135
В Адела фертилити са отложени. Клиниката затвори за всички, освен текущите в инвитро процедури.

# 35
 • Мнения: 1 766
Сега и от Надежда пуснаха съобщение, че са отложени. Пише, че всички, които имат записани часове, ще получат обаждане с предложение за друго записване, но не знам дали важи за прегледите за ендометриоза или за други прегледи.

# 36
 • Мнения: 52
Здравейте,
След четвърта инжекция золадекс имам леко замайване.
Случвало ли ви се е и на вас и дали е сериозно, за да уведомя гинеколога си ?

# 37
 • Мнения: 1 766
Здравей, нормално е. Аз първите 3 ги преживях доста тежко. Много силни замайвания получавах, ставаше ми много лошо, болеше ме глава. Казаха ми, че било нормално. Всеки по различен начин ги понася.

# 38
 • Мнения: 169
Здравейте, дами. Пиша тук просто, за да си споделя разочарованието, тъй като в това извънредно положение друго май не мога да направя. Знам, че няма как да ми дадете съвет или насоки, тъй като се убедих, че решенията при еднометриоза са индивидуални, нито пък търся препоръки за лекар, тъй като съм била на достатъчно много, че даа почна да се побърквам. Та накратко-отдавна следя и участам в темата, може би отпреди 4 год, когато ме диагностицираха с по всичко излгеждаща ендометриоза киста 3см. След ходене по гинеколози и в същто време просвещаване за заболяването, реших, че няма да се оперирам, докато не изчерпам други алтернативи за лечение. Следях  се стриктно при минимум двама лекари за паралелни мнения, единият пт който си избрах за постоянен. В един момент гадината се сви до степен, че не се установяваше. Нооо, както повечето от пострадалите тук знаят това не трая дълго. В момента е 4 см. Когато отидах при репордуктивен специалист с идеята да го проуча за лапароскопия той ме посъветва, да не се подлагам на операция, тъй като това ще бъде фатално за яйчника ми,въпреки всички мнения, които ще чуя. Още повече, че се съмнява за ендометриозно възелче и в другия ми яйчник и каза, че ако и там чистят, съвсем ще остана без шанс за забременяване. На почти 35 год съм, без деца и без изглед за такива скоро и това на този етап ме вълнува единствено тази смотана киста да не се окаже нещо лошо. Не искам да се съветвам с онкогинеколог, защото те са малко ...на живот и смърт, такава им е професията, разбираемо, всичко чуждо за тялото да се маха. В същото време се притеснявам, че напътствията от  репродуктивен специалист са само с оглед някога да мога да имам деца. Та в този и вид кистата ми си седи от една година, нямам болки, само понякога си я усещам, но не ми пречи на ежедневието, но цикълтът ми малко се разстрои. Това не би ми притеснило, но при последното ми изследване на туморни маркери (и тях следя ежегодно) за пръв път единият, показен за ендометриоза Ca 125 излезе висок. И тия дни съм се спихнала, макар че лекарят ми каза да не се тревожа и това е нормално да даде отклонения при доброкачествена киста. Да, ама аз имам предистория с член на семейството ми и веднага ме стегна гушата. И сега ми е криво- ще повторя изследването в друга лаборатория, но се съмнявам да има разлика. Вероятно част от вас ще ме обвинят, че толкова време не съм се подложила на лапароскопия, но ....наистина може би засега избирам по-комфортното решение. А и предвид верятностите за рецидив и золадекса след това, наистина исках да стигам до там в краен случай. Ами май дойде и сега ми е криво....не ме е страх от операцията, а от цялата галимация около нея, тъй като съм си казала, че няма да е в моя град.
Съжалявам за дългия пост, приемете го просто като изповед, ако не беше извънредното сигурно щях да хукна към столицата за поредната консултация с величие в гинекологията ...Ама поне вие сте тук...и бутилка вино Simple Smile

# 39
 • Мнения: 1 420
Може да си замразиш яйцеклетки, ако засегнат сериозно яйчника. Това ако ще се оперираш де. Лошото е, че може да станат сраствания, нищо че кистата не ти пречи. Както и репродуктивни проблеми.
Аз пък съм обратния случай. Реших да се оперирам още веднага щом чух ендометриоза.

# 40
 • Мнения: 1 766
Аз също се опирирах няколко месеца след като разбрах за ендометриозата. На единия яйчник имах киста около 2см, а на другия така и не разбрах дали беше една двукамерна 5см или 2 по около 2,5см. В епикризата пише, че съм имала множество огнища. Минах си и лечението със Золадекс. Преди 10 дни ми дойде за пръв път след всичко това. Моята операция също беше в друг град, бях сама там 3 дни, не е толкова страшно. Дори на фона на всичко, което преживях от инжекциите, смея да твърдя, че операцията си беше приятна и като на шега. Simple Smile Всичко се изтърпява, щом знаеш, че го правиш в името на дете. Моят СА 125 също беше завишен, но не кой знае колко много, по спомен беше около 81-83, нещо такова. Тогава жената в лабораторията ми каза, че можело да се направи и друго изследване, което по-точно показвало дали се касае за нещо злокачествено, но аз не го направих. Изследването е CA 125, HE4, ROMA.

# 41
 • Мнения: 52
Здравейте,
Аз също се оперирах от ендометриозни кисти и на двата яйчника с множество сраствания.
Сега съм на терапията със Золадекс, предстои ми 5та инжекция и се чувствам ужасно изморена, имам често замайване, понякога и гадене, нощно изпотяване...
Стискам зъби да издържа и последните 2 инжекции, защото наистина не мога повече.
Как мина при вас терапията, само при мен ли е толкова зле Sad

# 42
 • Мнения: 1 766
И при мен беше тежко. Имах много силни горещи вълни денонощно. Често ме болеше глава, особено в началото беше почти ежедневно. След първите 3 инжекции получавах силни световъртежи и ми беше много лошо по 1-2 дни някъде. Имах много силна вагинална сухота - сексът беше невъзможен, болката беше много силна. Като цяло мисля, че колкото бързо се появиха всички симптоми, толкова бързо и изчезнаха. Последната ми инжекция беше на 14.01 тази година, изчаках да минат 28 дни от нея (нали действието ѝ е толкова) и след това всичко започна да си идва на мястото. Имах само един ден, но не помня колко време след последната инжекция. Смятах, че вече не би трябвало да се чувствам зле, но ми се случи такъв силен световъртеж и ми стана много лошо точно както след първите инжекции, но след това отново всичко беше наред. Simple Smile

# 43
 • Мнения: 14
Здравейте, момичета! Моя въпрос е малко по-странен, прочетох всичко, което намерих, но така и не си отговорих на въпросите..
Моята история на кратко, откриха ми септември ендометриоза, на 25 октомври ме оперираха. Бях на Золадекс 3 месеца. Първата менструация ми дойде на 16ти март, продължи до 21ви. След това няколко пъти правихме опити за бебче, като не успях да си проследя овулацията, тъй като според календара на 29ти беше тя, но на 28ми и 29ти бях болна с температура. Преди тези дати и след тях правихме опити. Трябва да ми дойде на 13ти, но... имам болки в яйчниците, като срязване. Кръста също ме наболява. Разбира се имам и други симптоми като гадене, умора и т.н, но за тях ми е ясно, че е дело на психиката ми и не се впрягам за тях. Интересно ми е, ако някоя от вас има ендометриоза, дали след евентуално забременяване е усещала болки в яйчниците.Или като цяло нещо усетили ли сте в началото?  Тези четири дена , които остават имам чувство, че минават адски бавно, защото хем искам да е станало бебчето, хем ме е страх да не е нова киста... Ако някоя би могла да изкаже мнение, ще съм адски щастлива. Благодаря предварително и успех на всички!

# 44
 • Мнения: 162
Аз съм след първа инжекция золадекс. Днес ми е седми ден. Цикълът ми спря от веднъж веднага след инжекцията, но от вчера имам кървене, различно от менструалното, много по-леко е и без никакви болки. Дали е нормално?

Общи условия

Активация на акаунт