ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 15

• 46 568
  • 769
  •   1
Отговори
# 540
Рая, аз съм пациент на Калчев.

# 541
Мони, ти имаше ли оплаквания? Колко беше голяма? Колко време отлага?

# 542
Минала е дъщеря ми при д-р Налбански. Трябва са се оперира. С каква упойка се прави? Разкажете ми повече. Пият ли после хапчетата, които споменавате? Това ли е най-добрия избор, да търсим ли второ мнение?

За киста 2-3 см ще приложат лапароскопия, ако искате отидете и на роботизирана хирургия в Токуда, която е съвсем минимално инвазивна...
С пълна упойка са, но не е нещо кой знае какво.

Ако не се оперирате, кистата може да нарастне и да 'изконсумира' още по-голяма част от яйчника.

По отношение на лекарите, които оперират - те са няколко известни - Попов от Вита, Стаменов-Надежда, Налбански- МД, Ковачев- ВМА, Танчев- Токуда ( за роботизирана хирургия).

Успех !

# 543
Мони, ти имаше ли оплаквания? Колко беше голяма? Колко време отлага?
писах ви на лично

# 544
Момичета, някоя от вас оперирала ли се е в чужбина, да разкаже?
Аз се оперирах във Германия. Мина всичко нормално, нямам никакви оплаквания след операцията. Обаче не съм доволна изобщо от сестрите.
На прясно опериран корем искаха да бият Фраксипарина точно там, а на възражението ми и това, че им казах да ми слагат инжекцията в кракът чух възможно най— малоумното нещо. Красотата изисквала жертви( буквалния превод звучи нелепо на български). Все едно веднага след лапароскопия на някои му пука за някоя друга синина по корема. Има и още но това ми остана като виц.
Във болницата бях 4 дни, като на 3тия вече си ходех нормално. Трябваше да остана 5 дни но понеже предстоеше почивен ден на другия ден ни изписаха по— рано, за щастие. Друго, което не ми хареса е напъването да станеш възможно най—скоро след операцията. Аз успях със зверски усилия да се изправя първия път, но съседката по легло не успя, е развикаха ѝ се, че не се страраяла достатъчно, а тя 40 килограма азиатка с ниско кръвно. Ясно, че и трябваше още време.
Иначе като дойде лекаря на визитация изведнъж ми смигнаха да не се правя на геройня да ставам от леглото.
 До сутринта мога да ги оплювам тук но на никой не е полезно. Ако те интересува нещо конкретно за това как протича лечението тук, питай.
След отворена операция в клиника Щерев, излязох от упойката към 20ч, нощта  беше кошмарна, а на сутринта като се събуди сестрата която трябваше да ни наглежда в реанимацията веднага ме подкара да ставам. Не ми оставиха вариант да избирам. Така трябвало за да няма сраствания и ме караха да се разхождам, като торбата с кръв си я носех, но и със стойката се движех, но не помня какво беше закачено на нея че я разнасях. Така че явно при отворена операция това експресно изритване от леглото си е някаква норма.

# 545
# 546
Това е той да, клиниката е Адела Фертилити.

# 547
Popi72, мен повече крещенето и вменяването на вина ме подразни, ако случайно не успее човек веднага да стане. И да и аз си носих и дренажа и катетъра първия ден.
Лапароскопията не е толкова тежка операция колкото отворената, но при мен имаше много сраствания както и махане на части от червото със шев. Както и и освобождаване на двата уретера отсрастванията, та не ми беше много забавно. Месец и половина преди това ми беше диагностичната лапароскопия, ами няма никаква база за сравнение.
Хората сме с различна поносимост, няма нужда да се изтъкваме кой е по по най и кога е успял да стане след операция.
Лапароскопията може да мине много леко, но може и да не, зависи какво има да се прави.

# 548
Пускали ли ли са ви туморни маркери?

# 549
Да, СА125 е маркерът.

# 550
Нищо не изтъквам. Казвам само, че и тук е така. Да не си помисли някой, че в БГ е различно.

# 551
Аз като цяло избягвам да пиша за мойте лапароскопии и лечение, понеже протичат в чужбина, но момичето конкретно за чужбина попита.

# 552
Аз също съм пускала СА125, всички пъти ми беше много над нормата. Аз лично бих избрала операция и лечение след това. Бях на 20г., когато ми откриха 5 - сантиметрова киста и вместо да се поинтересувам повече от заболяването,аз се уплаших страшно много и започнах да обикалям лекарите из София. Така си избрах най - угодното за мен мнение, а именно лечение с противозачатъчни. Около 2г. кистата си седеше без да нараства и изведнъж изчезна, аз се успокоих и си мислех, че всичко е наред, а гадната ендометриоза си е действала и ми е причинила огромни щети. Лошото е, че може и да няма кой знае какви симптоми, а да има заболяване. Много коварна болест, която според моят опит, колкото по - рано се стопира,толкова по - добре. Аз без да знам съм я оставила да се развие до степен,в която дори след инжекции и бременност си остава активна. Само докато нямам цикъл, всичко е наред. А иначе лапароскопията е изключително лека операция, ако е извършена както трябва. Аз съм имала сраствания и огнища в целият таз и черва, всичко е било "на топка". Боля ме около час след събуждането, след това ми беше дискомфортно още няколко дни. Станах и се раздвижих много бързо, даже аз настоявах, защото много исках да ми махнат катетъра.

# 553
Леле, момичета, какви неща сте преживели... Моята операция беше в Света Марина в Плевен. Аз съм много доволна от грижите и вниманието, които получих, никой не се е отнасял зле с мен. В деня на операцията лекарят ми дойде и ми обясни, че самата операция ще е малко по-късно и ще дойдат да ме извикат. След това дойде една сестра и ме съпроводи до операционната, там имаше една сестра и анестезиолог, бяха много усмихнати и ме разведряваха, но и много бързо ме приспаха. След това се събудих вече в реанимация. Когато видях часовника, беше към 14ч, а мама каза, че е имала информация още към 12 и нещо, че вече съм в реанимация и се разбуждам. За самата операция ме извикаха към 10 и нещо и беше лапароскопска. В реанимация стояхме 24 часа като аз през цялото време се чувствах много изморена и почти постоянно спях. Помня, че още в началото една сестра дойде, за да ми вземе кръв за изследвания и в просъница помня, че ми обясни, че ще усетя нещо като ухапване от комар. Малко по-късно през деня, когато се разбудих повече, усетих, че съм доста жадна и попитах дали мога да пия вода, тогава, съвсем спокойно, ми обясниха, че умишлено изчакват и не ни дават още вода, за да не ни стане лошо, но скоро ще ни дадат. Мина известно време, но и аз не съм настоявала. Вечерта минаха и на всички ни направиха тоалет като ни освежиха и почистиха. Пропуснах да кажа, че още като се събудих от упойката и ми стана много лошо и дори не успях хубаво да кажа, че ми се повръща, а директно се изправих и тръгнах да повръщам, тогава една сестра веднага дотича до мен и се погрижи. През нощта също се събудих и пак усетих, че ми е лошо, тогава повиках сестрите и помолих да ми оставят едно легенче до мен и също веднага се порижиха. Може би след около 30 мин вече много ми прилоша и пак тръгнах да повръщам, но нямах и време да ги повикам, те обаче явно чуват и веднага дотичаха и ми помогнаха, а друга сестра ми би деган и ме успокои, че всичко това е нормално и е от упойката и сега ще се почувствам по-добре и ще поспя, така и стана. На сутринта ни слагаха няколко системи, след което започнаха един по един да ни вдигат и раздвижват. Всички бяхме с катетри, аз не съм имала дренаж, но някои имаха. Когато трябваше да ме раздвижат, също бяха много внимателни, помогнаха ми бавно да се изправя и ме оставиха малко да постоя седнала като същевременно ме питаха дали ми се вие свят, как се чувствам и дали ще мога да стана и да се раздвижа. След като станах, имаше едно момче, може би е бил станажт, което държеше торбичката с катетъра и ме придържаше и мен, докато си правя крачките из стаята. След това ми махнаха катетъра, сложиха ме в количка и ме качиха в стаята като там вече сами си ставахме и се разхождахме из коридора.
Като цяло се чувствах така, че все едно за мен се грижат близки мои хора, докато съм болна. Дори в реанимацията една сестра дойде по едно време, аз бях в унес някакъв, зави ме по-добре и ме погали по лицето.

# 554
Винаги след лапаро ли има и медикаменозно лечение?

Общи условия

Активация на акаунт