ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 15

• 46 544
  • 769
  •   1
Отговори
# 570
За съжаление, съм чувала, че има много случаи, при които болковият симптом не отшумява след операцията, въпреки че се твърди, че би трябвало да изчезне.
Аз не мога да споделя опит, тъй като и преди лапарото не съм имала тази типична за ендометриозата болка.
Пожелавам ти при теб да изчезнат. Heart

# 571
При мен болките не са били никога много силни, но и сега си ги имам.  (почти 1 година след лапарото)
При теб мисля, че още е много рано, нека да мине поне седмица, да ти махат конците и тн. Много е прясно още. И се пази!

# 572
Преди операцията имах много силни болки в началото на менструацията. Имаше случаи, в които ми причерняваше от болка и дори повръщах, ако не пия Нурофен 400 mg.
Сега почти 1 година след операцията въобще не пия обезболяващи, има осезаема разлика.
Но все пак възстановяването след операция отнема време, може при теб също да отшуми.

# 573
  • София
Благодаря ви!❤
Рано е да,но болките от лапарото почти не ги усещам вече.Те ще минат.
Другата болка от преди......Как може грам да не се повлияе?
Тя не е само преди цикъл.Тези болки изобщо не ги броя.
Тя е постоянна болка около левия яйчник.

# 574
А има ли такива от вас които преди да направят лапаро са имали болки в яйчниците и ПМС болки и след лапарото да не са им изчезнали или пък да са изчезнали след време?
Все се надявам да отшумят.
Много съм отчаяна.....
Не допусках да не се повлияят от лапаро.
Моите не се повлияваха от лапароскопийте.Затова имам 7 операции,но аз съм тежък случай.Досега не съм чувала за такъв случай като моя.Но при мен проблема беше в самата матка, отделно и всичко наоколо беше в огнища.Но освен ендометриозата аз имах и аденомиоза.Едната болка ми беше все едно някой ми е бръкнал с крик навътре във влагалището и го върти.Болката беше зверска и надълбоко.След втория опит инвитро се появи още една болка в дебелото черво.Тя също беше много дълбока.Та се сдобих по една време с две болки.Само като се сетя още се чудя как съм жива и как остисках.Но на мен самият организъм не ми се повлиява от нищо.Много съм чувствителна на всичко.Ако едно най елементарното нещо ми кажат лекарите,че ще ми мине за 10 дена при мен всички странични и допълнителни усложнения ще се случат и ме брой поне 40 дена да минат.

# 575
Здравейте, предварително се извинявам, ако е писано по-рано в темата, но възможно ли е установяване на ендометриоза чрез скенер на коремни органи и малък таз? Изобщо какви са начините за диагностициране?

# 576
Явно не, без лапаро, това поне разбрах от всичкото четене. А иначе всички питат откъде знаете, че е такава кистата, ами не знаем...

# 577
Здравейте момичета Simple Smile има ли сред вас с предписан Золадекс и намира ли се лесно в България? Имам предписан, но от аптечната мрежа ми казаха, че бил спрян от производство, няма го по складовете и от чужбина ако намеря са единични дози.

# 578
Здравейте момичета Simple Smile има ли сред вас с предписан Золадекс и намира ли се лесно в България? Имам предписан, но от аптечната мрежа ми казаха, че бил спрян от производство, няма го по складовете и от чужбина ако намеря са единични дози.

Много лекари отричат Золадекса вече. Има бая години, в които се е видяло, че терапията дава много отклонения. Консултирайте се поне с още един специалист преди да почнете прием на Золадеск.

# 579
Със скенер или ямр може да се насочи къде са лезиите и да ориентира лекарите за операцията. Но няма как с тези изследвания да се докаже наличие или липса на ендометриоза. При лапароскопията се взима материал за хистология, която доказва дали има ендо.

# 580
Здравейте, предварително се извинявам, ако е писано по-рано в темата, но възможно ли е установяване на ендометриоза чрез скенер на коремни органи и малък таз? Изобщо какви са начините за диагностициране?

Най-сигурният начин е лапароскопия, така може да се огледа и види. Всичко друго е с голям процент възможност за грешка. Диагностичната лапароскопия не е боилензнена, лека операция се води.

# 581
Аз до януари тази година съм купувала Золадекс и не съм имала проблеми с намирането му, но сега нещата може да са се променили. Бях чела, че преди време май пак е изчезнал и не се е отпускал от Здравната каса.

# 582
Аз последно си купих Золадекс този април.

Според мен всички тези странични ефекти идват от самия подход за лечение на ендометриоза.
Золадекс въздейства на хипофизата, чрез която се блокират яйчниците и се понижават нивата на естроген и прогестерон.  И тъй като ендометриозата е естрогензависимо заболяване, се спира нейното развитие за определен период от време.
От една страна се постига този ефект, но от друга- ниските нива на естроген пречат на нормалното функциониране на останалите системи и затова се получават всички тези оплаквания.
Също така ако при менопаузата има постепенно затихване на функцията на яйчниците и организмът има възможност да се адаптира, при лечението със Золадекс яйчниците се блокират след 2-3 инжекции и това е стрес за цялото тяло.

За съжаление обаче не е измислен друг подход за лечение.

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 21:59 от FBID1440662339

# 583
Золадексът не се ли отрича вече като медикамент за лечение на ендометриоза? Има натрупани данни за негативни последици?

# 584
Золадекса преди години не беше по здравна каса, но беше много по-скъп от сега. И много жени, които имаха възможност го купуваха от Гърция или Турция, тъй като там беше по-евтин, но не помня коя точно е страната. Золадекса се използва за лечение на онкологично болни жени и в случай, че го взимат по каса безплатно, но от аптечната мрежа ще могат да ви ориентират къде може да се намери. Но защо направо не отидете в аптечния склад във вашия град. А и аптеките сега са с възможност по интернет да проверят това което търсите има ли го на склад някъде. Помолете в някоя аптека да проверят.
Иначе дали е полезно или вредно лечението със Золадекс нямам впечатления.

Общи условия

Активация на акаунт