Работа, CV-та, HR-и, съвети - 70

• 29 083
  • 722
  •   1
Отговори
# 495
Ако е само граждански и е над МРЗ - осигуряват, ако е под -не. На месечна база е. Дори срокът на ГД да е по-голям -и заплащането да е накрая на цялата сума по него -  тя пак се разхвърля по месеците назад.

Т.е. на месец трябва сумата да ти е над МРЗ, за да те осигуряват на МРЗ, така ли?  И за всички рискове ли е? Безработица, бременност, болничен можеш ли да ползваш нормално? Възможно ли е да получаваш много над МРЗ, пък да те осигуряват на МРЗ?

# 496
  • тук-там
Осигуровките при ГД са само за пенсия и здравно. Няма майчинство,  безработица и болнични. Има здравно осигуряване, обаче.
Осигуровките са върху брутната сума, намалена с признатите разходи - но до  3000 лв макс осигурителен доход на месец.  Не може брутна 1000 ,осигуровки на 610 . Е, врътки и варианти бол.... нали.
Дано не те подведа - отдавна не се занимавам с тях.

Редактирах, с любезното съдействие на Нищо лично, да не подведа някой. Благодаря.

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 17:30 от Wild_rabbit

# 497
Чудя се селика как хем е на граждански договор, хем се осигурява на МРЗ, ама получава повече. Един вид, и при гражданския ли "под масата" плащат?

# 498
  • тук-там
Явно има и трудов договор някъде. Защото  условието за НЕосигуряване по ГД е - да е единствен доход и да е = или < 610 лв., след приспадане на НПР. Т.е и 610 лв да е не се дължат осигуровки. 610,01лв - вече да. Ако имаш и ТД вече осигуровки се дължат независимо каква е сумата по ГД - може и 5 лв да е.
Но под масата - да.... не намирам причина да не се прави.

# 499
За осигуровките на МРЗ е много относително. Зависи и от другите условия. Мен също ме осигуряват на МРЗ, но аз строго работно време нямам и работя от вкъщи. Ако не са тези условия, не бих работила за осигуровки на МРЗ.

На трудов или граждански договор си? Защото има голямо значение...

# 500
За осигуровките на МРЗ е много относително. Зависи и от другите условия. Мен също ме осигуряват на МРЗ, но аз строго работно време нямам и работя от вкъщи. Ако не са тези условия, не бих работила за осигуровки на МРЗ.

На трудов или граждански договор си? Защото има голямо значение...

На граждански съм, защото така е по-лесно.

# 501
Лесно е, да.
Всъщност, от полза са ти само здравните осигуровки, без значение на каква сума ги изчисляват.
Останалите не са ти от голяма полза, защото трудов стаж така или иначе не ти върви...
И нито болнични, нито майчинство ти се полагат. То и отпускът е нещо съвсем условно...

# 502
То аз така и не разбрах (или не помня) каква е разликата между трудов стаж и какъв_беше_другия. Каква е ползата от този, дето не "ми върви"?

# 503
И защо се осигурявам за пенсия, след като няма да имам право на пенсия?

# 504
Ти осигуряваш ли се?
Аз разбрах, че само здравни внасяш.

# 505
Разликата между трудов и осигурителен стаж не е в правата, а в продължителността. Осигурителен стаж се трупа и по трудов договор. Просто, ако трудовият договор е за 4, а не за 8 часов работен ден, ще се зачете пълен ден трудов стаж, но половин ден осигурителен.
Във всяка трудова книжка, при прекратяване на правоотношението, се записва дали трудовият стаж е равен на осигурителния. Ако не е равен, се издава УП-3.
Та това, че осигурителният стаж не дава право на майчинство и пенсия  не е вярно. Точно осигурителният стаж дава тези права.
В случая с ГД не това, че стажът не е трудов е проблемът. Проблемът е, че по сумите, изплатени по ГД не се внасят осигуровки за фондовете ОЗМ и Безработица. Съответно лицата, осигурени по ГД, нямат право на плащания за болнични и безработица (защото не внасят осигуровки в тези фондове, а не защото стажът им е осигурителен.)
Осигуровка във фонд пенсии се внася при всяко изплащане на доход, в това число и при изплащане на доходи по ГД. Така че, по отношение на правото на Пенсия, разлика дали договорът е трудов или граждански, няма.

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 22:47 от Нищо лично

# 506
  • тук-там
Селика - по ГД  имаш осигурителен стаж, но не и трудов. Това, ако е над МРЗ и ти се внасят осигуровки.
Ти не беше ли СОЛ по ЕГН?

# 507
Да, аз като лаик, обърках понятията. Точно, че не внася осигуровки за общо заболяване, бременност и майчинство е причината да не ползва такива обезщетения, а не , че стажът не е трудов.

# 508
  • София
Аха, значи имам още към една година стаж. Ама май го нямаше в сайта на НОИ. Ще ходя да видя...

# 509
  • Бургас
Когато се изчисляват годините стаж, необходими за да излезеш в пенсия трудовия стаж ли се взима или осигурителния.

Общи условия

Активация на акаунт