Работа, CV-та, HR-и, съвети - 70

• 29 118
  • 722
  •   2
Отговори
# 480
Ако те осигуряват на минималната заплата, всичко останало, което се дава извън нея не се пише в трудовия договор и зависи само от добрата воля на работодателя ти. Ако е решил да ти плаща отпуск, болничен и т.н. върху официалната ниска заплата, нищо не можеш да направиш. Може да реши и тези 1200 да не ти ги даде някой месец (примерно да те “глоби” за нещо). Пак нищо не можеш да направиш. И обезщетения при уволнение също ще са ти на минимум, абе всичко.
Най-добре говори с него и го питай как ще ти изплаща тази договорена заплата и какво ще получаваш при болничен и отпуск.

А, изпревариха ме.

# 481
Заплатата ти няма общо с осигуровките в случая.

# 482
Както вече и другите са писали, каквото и да ви е казал собственикът, всичко, което не е вписано официално в договора, е по негово усмотрение и не можете да претендирате за него законово. Обикновено при такива  схеми за болничен и отпуск ще сте на това, което е вписано в договора. Другото е под масата. Осигуровките за безработица и пенсия също са на минимума.

# 483
"Много хубава позиция" и "осигуряване на минималната" са взаимноизключващи се. Докато има шарани, ще има и престъпници.

# 484
Wild rabbit, мацката не се срамува, че е била чистачка. Аз останах с впечатлението, че има някакво добро образование и затова се чуди защо не успява да си намери работа. Ако няма образование, опит или умения обаче наистина тук няма да си намери човек работа и за 1/4 от заплатата там като чистачка. То и синът ми лекар само с 2 години стаж ще взима много много по-малко тук от чистачка там.

Съгласихте ме! Прибързах с хейта, за което - моите извинения. Стана ми гузно и реших да прочета назад.
"Мацката" от 10 г е в Гърция - със супер-дупер висше.  Съпругът и е местен. Та, за 10 г - е успяла да стигне само до чистачка!
За директор в БГ ще и трябват поне 50. Сори.
Брей ти пък голямо инфо изкара за мен - много се интересуваш кой какво. Да в Гърция живях, гръцкия език ми е майчин вече, имах и добра работа, в момента съм в Кипър, работя за една Форекс фирма, ама ще се прибирам. Иначе в България работих в банка, пък и за Мерцедес даже Simple Smile))))) още нещо искаш ли да ти кажа.
Чистачка още не съм била, ама ако се наложи ще чистя, какво да правя, ще го приема като бизнес.

# 485
Презентираха се, очаквам предложения Simple Smile

# 486
Търси си работа, където изрично искат гръцки. Ако знаеш и английски, още по-добре. Каквото и образование да имаш, не си работила в България, трудно ще намериш хубава позиция.
Не мисля, че има нещо срамно в това да си чистачка, просто не е добре платена работа, но за сметка на това не е лека....

# 487
вие правите ли сухи тренировки за интервютата? Сега това ми е хрумнало, ама то трябва с другарче да го разиграя... никак не ми е присъщо да се хваля, а това май е най-доброто за интервютата
Разбира се, че правя тренировки.  Чета по интернет въпроси, които задават  HR, и даже съм си сложила в една папчица отговорите. Не съм HR, но ако искаш мога да вляза в ролята на задаващия въпроси, а  ти да отговаряш. Ще тринираме, докато престанеш да се притесняваш и 'заекваш'. Simple Smile (пиши на лични, ако желаеш)
----------------
По въпроса за рецепционистките:
Мисля, че наистина трябва да са млади и  хубави. Рецепционистът е лицето на фирмата.  Не, че някой ще си избере болницата по тези мацки, но шефът на болницата трябва да е заинтересован да сложи именно мацка на тази позиция. И също рецепционистът трябва да има перфектно облекло. Може да е с него всеки ден
И как да назначиш лаборант на позиция рецепционист? 
Аз съм в чужбина, ако тук висшист подадете молба за чистач, няма да го одобрят. Защото е под вашия ценз. И  им е ясно, че няма да се задържите дълго на позицията.
Значи, ако искате да ви вземат за рецепционист в болница, не пишете, че сте лаборант, лекар, мед. сестра, а пишете, че имате медицински познания, примерно курс, мед. образование.

# 488
  • Другата България
Здравейте, надявам се, че ще задам въпроса си на правилното място.
Предложиха ми работа на много хубава позиция, само че преди да приема, имам някакви неясноти и притеснения. Шефа на фирмата ми каза, че ще ме осигуряват на минималната, но нетно ще получавам ВСЕКИ месец 1200 лв. Въпроса ми е наистина ли би могло да е ВСЕКИ месец твърдата сума от 1200, или например когато съм ползвала болничен или отпуска, осигуровката един месец може да ми е 610, друг месец да е 590, друг месец примерно 600 и така.. дали ВСЕКИ месец ще взимам твърдо 1200, или когато примерно брутното е 600, автоматично и нейното ще намалее? Надявам се да съм обяснила правилно, просто тези неща никак не са ми ясни. Благодаря предварително  Simple Smile
След злополучния ми опит с даване на пари "под масата", за да се допълни нетното възнаграждение, а всъщност осигуровки на минималната никога повече не бих се съгласила на подобна оферта, пък ако ще позицията да е супер дупер мега яка и мечтана за мен. Вече са ти казали момичетата, написали са го - за осигуровки за пенсия, общо заболяване, майчинство, безработица и т.н., и т.н., ощетената в един такъв момент ще си ти, с това официално възнаграждение на МРЗ. Всеки шеф обещава прекрасни условия и обстановка, но всъщност само от неговото благоволение зависи кога какво ще даде, а знаем шефовете колко обичат да дават. Винаги може да се намери нещо, някаква причина, поради която доплащането да е в намален размер, и ти не можеш да направиш нищо. Винаги може да ти се дават още, и още, и още задачи, които изобщо не са включени в длъжностната характеристика и съответстващи на характеристиките на извършваната работа, но за сметка на това пък щефа да изисква от теб да ги вършиш с мотива "аз нали затова ти давам толкова отгоре". И отново не можеш да направиш нищо, защото ако откажеш, ще намали обещаните 1200 веднагически. Била съм свидетел как за абсолютни глупости, ама наистина глупости на хора не им се дава обещаното "отгоре", дори напротив-удържа им се от даваното официално, а именно-МРЗ. На мен самата за последните 20 дни не ми дадоха една стотинка от това същото обещано "отгоре" /то си е направо отдолу всъщност/, защото имах нахалството да напусна, и то с предизвестие, както си му е реда. Има го и другия момент - дори и да е коректен въпросния шеф, и наистина да си държи на думата за доплащането на ръка, то това доплащане е възможно да го дава когато на него му е удобно и когато във фирмата има пари. Което значи, че на датата на заплата ти ще получаваш само и единствено МРЗ, никога няма да можеш да си направиш точна сметка на парите защото няма да знаеш кога ще ги получиш.
Изобщо ако не е станало ясно - бягай далече от такава фирма, това е моя съвет, породен от горчив опит с такъв работодател.

# 489
  • София
По въпроса за мотивацията, да си кажа, че до сега парите никога не са били главната ми мотивация. Да, всички работим за пари, но това е нещо, което навсякъде ще получаваш (демек гониш някакво задоволително ниво така или иначе). Аз кандидатствам много обрано, гледам наистина да ми се задоволи минимума на изисквания, затова и аз не получавам много обаждания, но пък обадят ли ми се в повечето случаи е с предложение. Сега започнах да се оглеждам, но честно казано съм озадачена, напоследък навсякъде в по-големи фирми, искат да се регистрираш в техен сайт, да си качваш там информацията наново и да кандидатстваш през тяхната платформа. Което честно казано ме ядоса, 100 пъти качвай и регистрирай. Накрая вече не знаеш къде какво и пускал, кому е нужно? Да фигурирам в база данни, която очевидно не ме искат, и след 5 години едва ли ще ме поискат пак (пък след 5 години едва ли аз ще ги искам вече)... нещо ми се губи смисъла, дано се усетят, че е безумно и да спрат това. Да си пускам автобиографията през сайта им е едно, ама навсякъде регистрации, качване на файлове наново... WTF?

# 490
  • София
Ох, това със сайтовете за кандидатстване след обявата и на мен ми е много неприятно. Разнасям си лична информация из целия интернет!

# 491
За осигуровките на МРЗ е много относително. Зависи и от другите условия. Мен също ме осигуряват на МРЗ, но аз строго работно време нямам и работя от вкъщи. Ако не са тези условия, не бих работила за осигуровки на МРЗ.

# 492
  • София
Живият пример - мм.
Махна се от старата фирма заради осигуровките /е бяха последна капка де/.
От 2 г е в новата. Сега е в дълъг болничен, това е физически труд, отразява се. С парите сме добре.
В старата един колега също е болничен. На малките осигуровки и малки пари.
Ами - това е.

# 493
А ако си само на граждански договор, възможно ли е да те осигуряват за всичко, че и на месечна база, та макар и МРЗ? Защото аз имам други спомени.

# 494
  • тук-там
Ако е само граждански и е над МРЗ - осигуряват, ако е под -не. На месечна база е. Дори срокът на ГД да е по-голям -и заплащането да е накрая на цялата сума по него -  тя пак се разхвърля по месеците назад.

Общи условия

Активация на акаунт