Работа, CV-та, HR-и, съвети - 70

• 29 143
  • 722
  •   1
Отговори
# 510
  • София
По новините казаха нещо, че ще понижат коефициента през 90 те, когато повечето нямаме стаж.
Ако не сме по темата, да се пренесем при Пенсиите....

# 511
  • тук-там
Осигурителен.

# 512
  • София
Аз имам 3-4 г някога 94-99 на ГД, обаче предполагам нищо няма да мога да докажа.

# 513
  • тук-там
97-98 и 99 може и да можеш. Не си спомням откога се водеше електронния архив. Реално са важни подадените с Д 1 данни от възложителя/работодателя.  Питай в НОИ, или виж с ПИК-а ако имаш.
Съветвам всеки да си извади ПИК - бързо и лесно се проследява всичко.

# 514
  • София
Няма нищо в сайта. Имам ПИК отдавна, от първото майчинство. Благодаря за инфото, все пак.

# 515
От 1997 г. съществува Персоналният регистър. А стаж по ГД и ДУК от преди 2004-та се доказва с осигурителна книжка, ако за него няма данни в регистъра.
Осигурителните книжки се попълваха и веднъж годишно се носеха в НОИ за заверка.

# 516
  • тук-там
В такъв случай търсиш осигурителна, заверена обаче книжка.
Варианта с платежните нареждания ще го пропусна....

# 517
  • Велико Търново
За осигуровките на МРЗ, за които ставаше дума на предната страница - не е ли по-коректно да се говори за осигуряване на осигурителен праг? Вярно, че има доста длъжности, при които двете са еднакви, но все пак. Въпреки че като се замисля - работодателите, които не искат да плащат осигуровки на реално възнаграждение, сигурно намират начин да измислят длъжност, чийто ОП е колкото МРЗ.

# 518
Здравейте,
Ще съм много благодарна, ако мога да получа съвет или малко споделен опит.
Преди 6 месеца започнах нова работа след стандартните за индустрията по около три години на последните преди това.
Не се чувствам добре и смятам, че няма смисъл повече да насилвам нещата (не искам да товаря излишно с подробности, но става въпрос основно за управленски решения и практики, с които не съм съгласна, но те ме касаят).
Днес, донякъде спонтанно, изпратих кандидатура за свободна позиция, която изглежда чудесно и е изцяло в експертизата ми.
Та, по същество. Не мога да лъжа. Може би мога - не получавам паник атаки ако се наложи, но просто го правя веднъж на високосна година (pun intended Simple Smile) и нямам тренинг и стратегия.
Възможно е да ме поканят на интервю, на което след този съмнителен шестмесечен стаж неминуемо ще трябва да отговоря защо сега така бягам с писъци. Знам - от всички така популярни ХР съвети и от елементарно усещане - че не е готино да говориш кофти за настоящ или бивш работодател, но не знам как човек обяснява непреодолими различия на потенциалния нов такъв без да звучи като претенциозен гадняр. Защото не съм и определено мисля, че друг човек би се чувствал супер на сегашното ми работно място. Просто не съм сигурна, че така казано, на хр-ски език означава същото.
Ще съм признателна, ако някой, който е бил в подобна ситуация сподели какво е направил.
Много ви благодаря!

# 519
Казваш стандартите клишета: научих достатъчно, Но няма накъде да се развивам. Затова си търсиш място, на което ще се развиваш, научиш нови неща, ще срещнеш нови хора, и това е.

# 520
Селика - по ГД  имаш осигурителен стаж, но не и трудов. Това, ако е над МРЗ и ти се внасят осигуровки.
Ти не беше ли СОЛ по ЕГН?

Не, това беше вариант, но се спряхме на ГД.

# 521
Здравейте,
Ще съм много благодарна, ако мога да получа съвет или малко споделен опит.
Преди 6 месеца започнах нова работа след стандартните за индустрията по около три години на последните преди това.
Не се чувствам добре и смятам, че няма смисъл повече да насилвам нещата (не искам да товаря излишно с подробности, но става въпрос основно за управленски решения и практики, с които не съм съгласна, но те ме касаят).
Днес, донякъде спонтанно, изпратих кандидатура за свободна позиция, която изглежда чудесно и е изцяло в експертизата ми.
Та, по същество. Не мога да лъжа. Може би мога - не получавам паник атаки ако се наложи, но просто го правя веднъж на високосна година (pun intended Simple Smile) и нямам тренинг и стратегия.
Възможно е да ме поканят на интервю, на което след този съмнителен шестмесечен стаж неминуемо ще трябва да отговоря защо сега така бягам с писъци. Знам - от всички така популярни ХР съвети и от елементарно усещане - че не е готино да говориш кофти за настоящ или бивш работодател, но не знам как човек обяснява непреодолими различия на потенциалния нов такъв без да звучи като претенциозен гадняр. Защото не съм и определено мисля, че друг човек би се чувствал супер на сегашното ми работно място. Просто не съм сигурна, че така казано, на хр-ски език означава същото.
Ще съм признателна, ако някой, който е бил в подобна ситуация сподели какво е направил.
Много ви благодаря!

Съсредоточи се върху практическата страна. В изпитателен срок ли си още, какви са ти условията в договора и т.н. Няма нищо ненормално да решиш, че не ти се остава на тази работа след изпитателния срок. Гледай да си спокойна и наистина това за непреодолимите различия го забрави, ако не си от висшия мениджмънт, а някакъв служител на ниско до средно ниво.

Селика, претенциите ти за редови позиции с добри условия и пр. са малко без покритие, като говорим за фиктивно майчинство, граждански договори, заплащане в сиво сектор и пр.

# 522

Селика, претенциите ти за редови позиции с добри условия и пр. са малко без покритие, като говорим за фиктивно майчинство, граждански договори, заплащане в сиво сектор и пр.

Не разбирам за какви претенции говориш, но чакай да ти кажа... Фиктивно майчинство, защото аз 18 години съм се осигурявала на пълна работна заплата и нямам нито ден без трудов стаж, като изключим едни 7 месеца берзработица, в които получавах обезщетение, и накрая някакъв си да ме излъже, че закриват офиса и да ме освободи беременна, без да му мигне окото... И трябваше аз при тези условия да си стоя без майчинство само и само да не съм в сивия сектор ли?
 Пък гражданския договор си е съвсем нещо редовно. Не разбирам какъв ти е проблемът? Ще започна да се осигурявам на пълна заплата, когато започнат да ми стигат парите. Не бих лишила децата си от нещо, заради държавата. А и в интерес на истината, случаят ми е много специфичен и не мисля, че нарушавам закон, но не ми се влиза в лични подробности.

# 523
Така че, по отношение на правото на Пенсия, разлика дали договорът е трудов или граждански, няма.

Сигурна ли си в това?
Защото аз знам, че при граждански договор не се трупа трудов стаж, което се отразява на правото на пенсия.
Т.е. без трудов стаж няма пенсия, грубо казано.
Това за случаите, когато човекът работи само на граждански договор. Ако си има и трудов, и граждански – вече е друг въпрос.

# 524
  • София
Да, има осигуровки за пенсия, снощи погледнах - имам 5 месеца 2014 на ГД.

Обаче следващата фирма ме метнаха - дадоха ми парите, дадоха ми ГД, но се оказа, че никъде не са го завели. А бяха над МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт