Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 543
  • 781
  •   1
Отговори
# 165
Фенси ,а имаш ли идея какво става с децата , които напускат?  Отиват в ДУ ли  ? Понеже повечето частни вече са пълни от ПУК ? Наистина не се заяждам , просто ми е интересно.
Ясно е, че няма как цял клас да отиде в СС в първи клас. В Питагор също трудно ще се получи.
Другото , което ме впечатли ,e темата с храната. Интересно ми е какво правят родителите в този случай. Да кажеш , че е еднократно , ще замълчат примерно, ама ако е постоянно...Не си ли говорят с децата тези родители или не им пука , че го карат на сух хляб децата им ? Или почват да си носят обяд от вкъщи. Аз съм чувала за такива случаи при злояди деца да речем. На мен тази тема ми е болна. Не само количеството, ами и качеството, как и къде се готви. Но ми е странно да е имало проблем цяла учебна година и родителите да не са направили нещо. Гладни деца в ЧУ ,това е повече от нелепо.
 Посещението в Лондон на детето ти беше организирано от СС ли? Браво на детето , че се е представило на ниво. 
Знам , че станаха много въпроси , но мисля ,че и на четящите ще им е интересно .

# 166
Колибри, питай познатата си какво направиха родителите. Нали имаш инфо. Голяма част напуснаха. Статистика нямам къде са отишли децата. Знам за ТЕ, за СС, за Фюжън, за ДУ. И сега видях познати физиономии в Изи.

И не, посещението в Лондон беше семейно пътуване, а учителката е сестра на наша роднина. Детето ми абсолютно никога не е имало задръжки да употребява английския говоримо.

# 167
  • София
Може би в Британика, ако им говорят и в стола и по коридорите предимно на английски, би имало ефект за по-добър говорим английски. Не зная как е в СГ. Тук няма отзиви.

Например в Увекинд в детската си има няколко учителки, които говорят на немски с децата постоянно. Коледната пиеса също беше на немски (моят се обясняваше на Шнеевитхен колко е красива - горе-долу толкова разбрах Blush) - - така де, ако се говори повече в извънучебния формат, сигурно повече се отпускат децата да приказват. В СС си говорят на български, но програмата по английски напредва с много добро темпо. Например във втори клас четем книги вкъщи, комикси и др. и разбираме писмения език, правилата и т.н. Но моето дете не се отпуска да говори на английски и туй то Unamused

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 08:07 от Аш

# 168
  • София
Малкият ми син проговори английски някъде във втори клас в детския клуб на круизен кораб - велико нещо е неволята Simple Smile.

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 11:05 от Sharky*

# 169
  • София
Аш, то си е и до дете, до характер. Ще се отпусне в един момент. Най-вече когато му се наложи Simple Smile Наученото си е в него. А и е често срещана ситуация при децата. Колко пъти в темата са се споделяли подобни впечатления- притеснявали са се, че детето им не говори, питали са се знае ли нещо изобщо, а в един момент детето се е отприщило Simple Smile А и ако детето си е в България, какво значение има дали ще се отпусне в 1-ви, в 3-ти или 5-ти клас, при положение, че си учи, чете книжки на английски и няма проблеми с другото?
А, с Шарки сме писали едновременно Simple Smile

# 170
Моята и тя във втори клас в хотела в Тайланд: “С кого да си играя, с кого да си играя....”,  след малко я гледам с две англичанчета😀 Деца. Не че кой знае какво си говореха.

И, да допълня, може да говори детето чудесен английски и пак да го мързи и да гледа да се скатава. Имам си такова.

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 13:29 от Notaris

# 171
Мисля, че е до дете. Моето няма абсолютно никакви притеснения, макар че далеч няма така богат набор от знания, че да говори свободно. Аз мога от гимназията, но ВСЕ ОЩЕ се притеснявам. А и, наистина, като ти се наложи и някак много бързо става.

По повод на директорските джипове, имам подобни сведения от хора, работили в Светлина за сходна ситуация там (с храната, примерно), но това е от преди години, не зная сега как е. За тази на Британика знам, че доста средства хвърля в материалната база (то се вижда), но не си пази много кадрите (това от бивш такъв от школата).

Сега, за храната и отзивите като цяло. За градината на дъщеря ми също съм срещала много неприятни неща във форума, които изобщо не отговарят на истината. А има го и субективния фактор - имаше едни родители, които направиха голям проблем за грамажа (той беше стандартен). При положение, че детето им изяждаше 1/3 макс. Моето е като прахосмукачка от бебе, а на нея й стигаше, та аз не съм имала драми там, а те - да. Сега, в ПБ при толкова много сходни мнения от различни хора, явно вече става дума за факти. Но иначе, има го и тоя момент, че на инфо от типа ЕЖК (като това, дета съм изсипала и аз:))) не може са се разчита на 100%

П.п. Попрочетох отзиви във ФБ за ПБ...стеснява се избора, благодаря на Фенси и Аш за обобщението

# 172
  • София
FBID1264533900, може да разгледате и Дорис Тенеди в Бели Брези - лесно се стига от Околовръстното, ако е преди 8:00. За там няма такива лоши отзиви и си е едно прилично училище до 7 клас. Имат тяхна сграда - строена за тях, малък но достатъчен двор за игра и доста допълнителни дейности след редовните часове.

# 173
  • София
Англичаните винаги ще ви похвалят, че говорите перфектен английски. Такова им е възпитанието. За разлика от нас, дето все ще се подхилнем на някой чужденец,  който се опитва да говори български.

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 13:52 от bazel

# 174
  • София
А, то и обратни случаи има. На децата на две мои познати в Англия са им правили забележки, че говорят със засукани фрази, все едно са извадени от пиеса на Шекспир Joy

# 175
В това отношение немците са най-толерантни. Винаги са във възторг, ако някой се опитва да им говори езика, колкото и грешно да го прави, му казват, че е перфектно. И в тази връзка, за да се върнем на темата, и навремето, и сега, никой не коментира немските училища, а те не са качили толкова и таксите, и не са и толкова лоши в сравнение с втория ешелон от спряганите училища, и дават опция да се научи езикът на страните с най-висок стандарт в Европа все пак (не Германия, а примерно Австрия, няколко австрийски града са в топ10 в света, а също и Швейцария). Като се изключи ДШ, другите три са си български, по МОН, а нивото на езика поне в ЕК е добро. Доста деца вземат Шпрахдиплом - което, разбира се, и в НЕГ става, но в НЕГ е много по-трудно първо влизането, а после и излизането, има яко учене, дето не е за всеки. А частните сигурно бръчкането е по-малко от НЕГ все пак. И от АК. И таксата не е висока колкото в АК. Пък накрая - отиваш да учиш в германски университет, което е (почти) безплатно. Не е ли много интересна опция?

Доп. Дописвам се обаче, защото току-що кликнах на сайта на ЕК. Е не, тези хора напълно са се оляли с таксите също. Пише такса за начално училище 5350 евро без транспорта и още 2500лв. за транспорт. Ами това става 6630 евро, по-високо от таксите на СС и Питагор, и то с над 200 евро, тия хора се чудя на какво разчитат? Ами че нерде СС, нерде ЕК. Не би трябвало дори приблизително да са им еднакви таксите, а второто да е по-скъпо от първото е направо абсурдно. Аз като писах наскоро хвалебствия за ЕК, в главата ми беше такса от 8500лв., каквато последно бях гледал преди около 2 години, това е съвсем друго нещо....Чай да скивам и Веда.
Ахам, 4980 евро, но без транспорт (за транспорта няма инфо на сайта). И това е много. Ако добавим примерно 1100 за транспорт, става над 6000 евро. Тия хора са луди.
Айде за СС и Питагор има кой да плаща такива суми, макар че даже и за тях аз лично вече се съмнявам, че чак толкова пари си струват. Но за Ерих Кестнер и Веда - абсурд. Кой ли се навива да плаща такива кинти, просто не мога да си представя.

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 14:28 от Татко Мецан

# 176
  • София
А на Веда къде ги четете тези лоши отзиви? Аз мислех, че е добро училище?

Мецане, дай ми Идна добра причина таксата на ЕК да не е като на СС? Thinking

# 177
Причината е, че разликата в нивата е огромна. И като обучение, и като резултати на НВО, а и като база, защото аз писах, че базата на ЕК е съвсем прилична, но едно е "съвсем прилична", а друго е базата на СС. Не може да иде и реч за сравняване между двете училища по който и да било показател. Така че в таксата трябва да има над 1000 евро разлика поне, за да бъде адекватна. А може би и повече.

Колкото до отзивите, то за Веда поначало не е имало никога никакви, но имаше едни много лоши от една майка, ако мога да изровя темата, ще сложа линк.

Ето, Аш:
https://www.bg-mamma.com/?topic=758384

# 178
Ами в нашият клас дойде дете от Веда тази година. Освен,  че се справя чудесно с математиката е на челните места по БЕЛ и английски в училището.
Та не знам Мецане от къде направи тези изводи.

# 179
  • София
Мецане, мерси - ще погледна линка, но за причините не съм съгласна. Не може разлика в НВО да е причина за разлика в таксите. И ЕК имат сграда, учители, административна дейност, охрана и т.н. Разбирам да е ново училище или нещо такова, но не е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт