Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 443
  • 781
  •   1
Отговори
# 315
Дъждец, всички решават, но не всички влизат. И влезлите не са решили най-много задачи, повярвай ми. И това, че са ходили на курс по математика и са се готвили за състезания, не означава че са с изградени училищни навици. Например да учат уроци по разказвателните предмети или са на ниво по БЕЛ.
Нали дискусията тръгна от успеха на НВО след седми клас? Каква връзка имат разказвателните?
Каква толкова система на учене мислиш има при деца, които са целодневно на училище? Запомнят главно в час, за да не си хабят съботата и неделята вкъщи, което ще видим после дали няма да изиграе лоша шега. Разказвателните пък са най-лошият пример за системна подготовка.

Освен това никъде не съм твърдяла, че е нужно да се изрешават купища задачи, а че се работи редовно от малка възраст. И сори, ама не вярвам, че болшинството от влизащите деца са имали/имат тройки и четворки по български за годината до четвърти клас и след това.

Също така съм съгласна, че може без нечовешки усилия, ако на детето му се отдава математиката и ако ходи по състезания от малко или съответно на курс от 3-4 клас, но това не противоречи на тезата, че тези деца са готвени по един или друг начин системно.

# 316
Сега ми стана ясно защо от години СС диша във врата на СМГ по резултати на НВО - отървават се по трасето от слабите ученици и финишират в 7 клас само с отличници. Харесвам това училище, но не знаех за тази му рекламна стратегия. Не че и от СМГ не гонят, но не заради слаб успех.

Те си го и казаха на отворените врати - индикации за проблеми обикновено се появавали още в началото. Твърдят, че се правят опити да се решат тези проблеми и в рамките на година (май) става ясно ще го бъде ли или не. Колко точно и как се работи с тези деца, не зная, но явно отличен резултатет от НВО е топ приоритет и ученици, които не могат да го осигурят, просто не са за там. Което е ОК, щом родителите са наясно с това от началото.
В ПБ също казаха, че държат много на успеха, но не влязоха в подробности, може би нещо като в СС, но наистина нямам никакво вътрешно инфо оттам, както стана ясно.
В КО казаха, че много държат на основните предмети - математика, БЕЛ и АЕ, в този ред и часовете са два пъти повече от тези по програма. Доколкото ми е известно (няколко деца от градината на дъщеря ми, все с амбициозни родители, продължиха там), учи се наистина сериозно. Но - там не гонят (хайде, не подновяват договор) за успех. Разделят децата на 2 групи от по 10, като в едната група отиват деца, които  дават заявка за математически наклонности, като тези деца още след 4-ти, отивали в СМГ. При тях подготовката е от състезателен характер, имат и по-голяма натоварване. Другата група са тези, които не са изявени математици или имат трудности - при тя целта е подготовка за НВО, като се елиминират пропуски по пътя. По английски е сходно, само че там разделят групите по ниво - някои деца са с английски от ДГ, други с нулев, като целта е да се приравни нивото, доколкото е възможно, т.е. повече се работи с вторите, предполагам.

Хубаво е тези неща да се имат предвид от родителите при избор на училище. Аз нямам нито намерение, нито желание да подготвям олимпийски състезател по математика (освен ако тя не покаже такъв интерес), но ми е много важно да разбира математиката достатъчно добре и да няма проблеми с материала. Тя е важна за каквото и да избере по-натам.
За езика нямам притеснения, ще го научи по един или друг начин, няма избор. Минала съм оттам вече.

# 317
  • София
FBID, може да са го казали, но не е вярно твърдението "отървават се по трасето от слабите ученици и финишират в 7 клас само с отличници" - защото, ако това е вярно - в 7 клас трябва да финишират с 30% подменен състав поради несправяне (поне). Или с 40%. Или с 50% подменен състав. А то по едно дете на два-три випуска от 80 деца всеки, което трайно отказва да учи, я има, я няма. Ние сме втори клас - за първи и втори клас поради нежелание да учи си отиде едно дете от ПУК. Няколко ги изключиха заради дисциплина.

Сборник може да се издаде с нелепите изказвания за СС - от това за погубените часове в учене на английски, до отърваването от слабите ученици по трасето, обезумелите родители, които от ПУК готвят децата за АК и др. такива Thinking

# 318
Добре, ти знаеш. Щото ние не сме се готвили за СМГ, не сме били 5 клас там, не сме се готвили за НВО, не сме влезли в 8 клас пак... От твоята камбанария може по друг начин да се случват нещата, при нас се случват по много естествен, без нечовешки напъни.

Моите впечатления са от заобикалящи ме четвъртокласници вече поне 3-4 години. И на роднини, и на колеги, и в старото училище... напъна е жесток, домашните от курса може би не е лошо да ги споменем, че не падат под 30 задачи като минимум. Отделно се изрешават всички стари състезания. Твоето дете е очевидно от десетте таланта.
СМГ получава и подбира деца, които са свикнали на натоварвания, при това трайни. Едва ли са им толкова зле и останалите предмети както твърдиш. Дете издържало на напъна в 4 клас за СМГ, е малко вероятно да не подържа висок успех по принцип.
А разликата при подбора на 5 г. и в 5 клас е че първото е в голяма степен предполагане за бъдещо развитие на качества, а във второто децата вече пристигат с готови умения и качества.
Да ти кажа, перфектно според мен се справят СС с развитието на качествата и обучението, щом всъщност толкова малко деца отпадат поради нисък успех за тези години. Доста малък процент на грешна преценка на входа и неуспех в обучението нагоре. Мисля, че това е най-положителното от всичко, което може да се каже за училището.

И отпадането е за две оценки под 4,5, не за една. Нагоре имаше неточна информация. Няма подарени оценки както се говори за някои предмети в СМГ и неглижиране. Грешка - 25 стотни минус, дори проста запетая.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 11:54 от Fancy

# 319
  • София
Напълно възможно е при някои деца да има пропуски и навици за учене, особено по български, защото се влагат всички усилия в математиката. После се хвърлят и усилия в бел, за да се навакса.

# 320
Това, че едно дете е било в квартално училище в първи клас, изобщо не означава, че едва ли не пътят му е предначертан към неуспех.
Алелуя!

Не ви разбирам спора, честно!
Резултатите и на СМГ, и на СС са страхотни! Радвайте им се, какво чоплите!?

# 321
  • София
Още съм на 20та страница, та ще се дописвам ако трябва...

Правите си сметките без кръчмаря. А ако детето ви не понася математика и има афинитет към друго? Предначертали сте пътя му до пълнолетие, без да има думата. А на него кое училище повече му харесва? Иска да учи далеч или близо, но с допълнителни уроци?
Напомняте ми на мен. Планирах и аз училища, езици, гимназии, броях на ум медалите от състезанията, частни уроци по математика от първи клас... Четири години по-късно съм доволна, ако се справи с домашното 🤦 и на седмото небе ако попита нещо допълнително.

Аз съм учила английски като втори език в ДУ от втори клас. При разпределението в 8ми клас според нивото в АК бях на 2ро от 4те тогава нива. Не съм имала никакви проблеми. Вината е изцяло на г-н Паунов, който, освен че беше много стриктен с граматиката, ни сипваше по няколко стотин нови думи на месец. Дали в ЧУ учат "юница"? 😁

# 322

И отпадането е за две оценки под 4,5, не за една.
Това съм го забравила.

Още съм на 20та страница, та ще се дописвам ако трябва...

Правите си сметките без кръчмаря. А ако детето ви не понася математика и има афинитет към друго? Предначертали сте пътя му до пълнолетие, без да има думата. А на него кое училище повече му харесва? Иска да учи далеч или близо, но с допълнителни уроци?
Така е! За съжаление или за радост Simple Smile
Особено пък в седми клас не се знае какъв пубертет ще ги тресне.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 11:45 от Дъждец

# 323
Фенси, а защо се случва отпадане в СС или понижен успех? След като цялата подготовка е в самото училище и домашни за вкъщи няма? Не се заяждам, просто наистина ми стана любопитно?

# 324
  • София
Svee, децата не понасят учители (и обикновено заслужено), не предмети.

# 325
Фенси, а защо се случва отпадане в СС или понижен успех? След като цялата подготовка е в самото училище и домашни за вкъщи няма? Не се заяждам, просто наистина ми стана любопитно?

Защото подбор на 5 години не гарантира 100% успех, защото както навсякъде 100% успех е нереално очакване. Не всички СМГ-ейци са с успех над 4,5, нали? Нереалистично е да очакваш, че децата са еднакви и извадени под калъп. Винаги и в най-точната саттистика има някакъв процент на отклонение. Обучението винаги е в самото училище, а домашни има за уикенда.

Единици деца на випуск с нисък успех всъщност са изключително успешно справяне от страна на СС с обучението на деца подбрани на 5 години. И наличието на такива отпаднали деца всъщност доказва, че оценките в училището не са фалшиви, и че успехът е реален.

# 326
Както казах, не се заяждам, а питам за конкретен отговор . Несправяне с материала, липса на внимание през уикендите или нещо друго?

# 327
  • Пловдив/София
Мен изключването за успех е сред нещата,които ме притесняват в едно ЧУ. Не мога да преценя на 5г (когато избираме) дали ще е отличник по всички важни предмети, а целият стрес за оценки ми се вижда напълно излишен. Имам познато изключено детенце за успех, ами не е лесно, вече са големи и го приемат като провал и стрес (плюс местенето в друго у-ще). За по-амбициозни родители може да си е ок, разбира се.

# 328
Както казах, не се заяждам, а питам за конкретен отговор . Несправяне с материала, липса на внимание през уикендите или нещо друго?
А аз мисля, че отговарям ясно. Общ успех по два премета под 4,5 - от трите мат, бел и английски. Мисля, че го написах ясно. Този общ успех се формира от всички оценки през годината. До момента дъщеря ми има над 50 оценки, освен оценките на домашно и проекти. По Бел, Мат, и английски са средно 10-15 оценки. На срок имат по едно директорско контролно, което обобщава всичко взето. Общо взето до март са поприключили с годишния материал за годината. След което упражняват сериозно и надграждат. Надграждане има и през цялата година преди това. На думи звучи много сложно, много учене и тормоз. Всъщност не е нищо особено, освен система, яснота на целите за целия випуск, график, подготвени материали, отлични учители. И повечето деца влизат в час много бързо. И свикват с истинската стойност на оценките. Знаят, че 6-ца е само за без грешка. Знаят, че 5-ца е добра оценка, но може и повече. Знаят, че всяка седмица има "листчета" за проверка на наученото от предходните. Няма драми, няма стрес, няма напрежение. Моето дете дори вече забравя да ми съобщава, че е правило тест. Такава е рутината.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 12:12 от Fancy

# 329
Специални извинения за Аш и Фенси. Никой не се мести от СС, разбрах най накрая. И спорен ден на всички.

Преди 4 години синът на приятел много драпаше да се премести от СС в СМГ и успя. Изкара в СМГ точно една година и не му пасна нито обстановката, нито учителите. Според тях - от математиците има много качествени учители, но по другите предмети - старата школа, с която детето не можа да свикне. 1 година по-късно се върна в CC и си завърши там.

Общи условия

Активация на акаунт