Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 558
  • 781
  •   1
Отговори
# 135
  • Отвъд алеята зад шкафа
Имаше едно дете - блогърка, Ерика Думбова, която някъде точно към 7 клас, напусна бг училището си и си остана вкъщи, където учи дистанционно "и по българската, и по американската система". Не казваше повече информация във видеото, само обясняваше какви учебници си е купила и по колко време на ден учи сама от вкъщи.  Скоро не съм се интересувала как й върви обучението.

# 136
Все пак нека добавим съкращенията в първи пост.
Ето някои за които се сещам на първо четете.

АК- американски колеж
ААУ- англо-американско училище
СС- Света София
СГ-Свети Георги
ПБ- Петър Берон
ОТ-Образователни технологии
ТЕ- Томас Едисон
КО- Климент Охридски
БШ- Българско школо
Изи- Izzi Science for Kids
Уве- Увекинд

ПУК- предучилищен клас
ЧУ-частно училище
ЧГ-частна гимназия

Дорис Тенеди е споменавано, но не помня някой да ползва съкращения. Или?

Моля, допълнете, ако съм пропуснала някое ЧУ.

Последна редакция: сб, 18 яну 2020, 13:54 от Фран

# 137
  • В офиса
е_то, честито!
Все пак, кое ви е най-удобно за пътуване? Иззи и СС са на двата края на София, най-грубо казано.
Ако аз, без бекграуда, който имам, трябваше да вземам това решение сега, нямаше да знам какво да реша.
Сега знам, но това съм аз и след години наблюдения, както върху училището, така и върху децата.
От моя опит, колкото и таблички с + и - напишеш, интуицията е по-верен съветник. Да не се робува на мнения, а да се доверяваш на себе си също. Освен това разбрах, че няма единствено вярно решение.
То навремето, когато номер 1 кандидатства, подозирам че съм била същата като Пипи. Какво колебание беше. Включително и въпреки че детето беше прието в ПУК в СС, не го записах, сакън да не преучи! ПУК в ДУ. И в 1-ви клас щяхме да ходим в Уве, или СГ (на първите продължавам да симпатизирам, въпреки всичко, но щеше да е голяма грешка, вторите добре че ни отказаха с такси, че щеше да е още по-голяма грешка) Избрахме СС заради локацията! (няма майтап) Е, толкова ни пасна, че 4 деца ще минат от там и отдавна си мечтая да имат и гимназия.
После пък минах през другия "катарзис" - ДУ са неорганизирани, децата там са враждебни, не се учи по нищо освен специализираните предмети, учителите са демотивирани, разкъсвани от интриги. И к'во, отново предразсъдъци (е, май в последното има зрънце истина). Вярно, може да не си предадеш нещото навреме, без да те санкционират, което не ми харесва, може би има малко повече преписване (но пък за някой, който е свикнал да не преписва, не е проблем, още повече, че никой не твърди как изобщо не се преписва, което после да се окаже неистина) И т.н.
Сега уж си мисля, че съм видяла много, но кой знае още колко имам да уча.

# 138
Аш, благодаря. На същото мнение съм.

# 139
При хоумскулинга, поне това което знам аз от разговорите с родители, децата два дни в седмицата посещават нормално държавно училище. Там определени учители работят с тях. Целта е децата да получат държавно призната диплома. А и при все образованието е задължително.
Другото, което съм забелязала, че ако повтарят деца в горен клас, прекъсват училище и тези предмети, по които са ги скъсали, ги вземат като онлайн класове. На следващата година се връщат в нормални класове.

# 140
  • Отвъд алеята зад шкафа
Намерих едно клипче от първия учебен ден в БШ, ако някой се интересува, може да го види:
https://www.youtube.com/watch?v=v7zSY1CPXsg

и за homescholling - https://www.youtube.com/watch?v=jWqQziZM1cA

# 141
Тинки, ти мъ уби. Избрала си СС заради локацията! Верно си Пипи, и то не номер 2, а Пипи номер 1, защото си избирала много преди нея.
Все пак преди около 10 години нещата са били много различни, ЧУ не са били толкова популярни и е нямало толкова информация, колкото сега, та при теб е разбираемо.

# 142
  • София
Тинки, ти мъ уби. Избрала си СС заради локацията! Верно си Пипи, и то не номер 2, а Пипи номер 1, защото си избирала много преди нея.
Все пак преди около 10 години нещата са били много различни...
И много по-добри. Хеле пък преди 15 години, когато аз избирах училище. Нито голямо мислене съм му хвърлила, нито колебания съм имала, нито драми.

# 143
Еми добре дошли в 2020! 😀 Така е, при повече информация и по-голям избор и по-голяма конкуренция нещата са много по-трудни. Сега разбирам, че ще има външно оценяване и в първи клас. Явно и МОН вече откачат както сме откачили родителите в ЧУ, верно скоро и интеграли ще въведат за 1 клас.

# 144
Може ли някой да сподели с няколко изречения в какво точно се изразяват проблемите в ПБ?

П.П. Може и просто да ме насочите в коя от темите е разисквано това обстойно. Ще бъда благодарна! Явно това ни остана единствения сигурен вариант, различен от ДУ.

# 145
  • София
Еми добре дошли в 2020! 😀 Така е, при повече информация и по-голям избор и по-голяма конкуренция нещата са много по-трудни. Сега разбирам, че ще има външно оценяване и в първи клас.
Това пък откъде го разбра? Наредба № 11 за оценяването не е променяна - НВО има в края на 4-ти, 7-ми и 10-ти клас. Нали за НВО говориш, че има и други видове външни оценявания?

# 146
Във всички теми Фенси, а и други, са писали толкова, че цял наръчник може да се сглоби за ПБ. Ако напишеш ПБ може би в търсачката, не знам...без да сме имали допир до училището, ми се струва, че знам всичко за него, което си струва да се знае. Ми четете бе, търсете, не е ядрена физика все пак.

# 147
  • София
Абе и аз доста четене в темата и чудене минах, затова я разбирам Пипи.

Мецане, аз не знам как още ги търпим тези от МОН след като научих за новостите на НВО за четвъртокласниците. Имам чувството, че ако просто си седят, вземат си заплатите и нищо не вършат, по-добре ще се отрази на образованието Joy

# 148
  • София
Demi, аз бих прегледала публикациите на Fancy.

# 149
Еми добре дошли в 2020! 😀 Така е, при повече информация и по-голям избор и по-голяма конкуренция нещата са много по-трудни. Сега разбирам, че ще има външно оценяване и в първи клас.
Това пък откъде го разбра? Наредба № 11 за оценяването не е променяна - НВО има в края на 4-ти, 7-ми и 10-ти клас. Нали за НВО говориш, че има и други видове външни оценявания?

Отговорих на ЛС.

Общи условия

Активация на акаунт