Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 508
  • 781
  •   1
Отговори
# 225
  • София
И аз "гласувам" за СС! Честито!

# 226
  • София
Явно си в друга възрастова група, Попея. Соцът е широко времево понятие все пак.. Моя съученичка от 120-то НЕ влезе в НЕГ с две оценки -  съвсем малко над 5 по БЕЛ и съвсем малко под 5  по мат, тоест го сложи с петици и по двете,  и завърши 7-мо с разширено изучаване на езика.. Че не й стигна и за двете паралелки с разширено в самата НЕГ и после  я завърши като частна ученичка с приравнителни. Та недей да обобщаваш с какво се е влизало, в различни години е било различно..

# 227
Съни, и аз гласувам за СС Simple Smile Предвид факта, че в 73-то всяка година настава бой за влизане, изберете СС и така ще дадете възможност на някое друго дете без средства за ЧУ да учи в добро училище.
Русалка, балът за различните години е варирал, разбира се, но няма година, в която в 114-та момиче да е влязло с оценка под 5,50 и на двете, момчетата влизаха и с 5,25 по едното, те винаги са били с по-нисък бал, имаше квоти за
 момчета и момичета. Просто там беше убийствено трудно, най-трудно от навсякъде в София. Знам, защото съм минала през тази мелачка. Какъв е смисълът от този спор, всъщност? Ако се чувстваш обидена от това, ок, нека си права - и НЕГ беше също толкова трудно, както и АЕГ. На кого вече му пука...

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 20:24 от Анонимен

# 228
Само да допълня в подкрепа на това, че немският е модерен, че през 2014-та в СМГ нямаше немска паралелка от 5 клас. Сега не знам дали е един или вече са 2 немски класа.

# 229
  • София
Обидена ли... За какво да съм обидена, боже.. Аз тогава  бях примерно детенце  и слушах мама и татко. Исках   СМГ или испанската, която вече я имаше, макар и все още в сградата на ФЕГ, но те ме "посъветваха" за немски.  Не съм искала нито НЕГ, нито АЕГ..Никой не може да каже сгрешила ли съм или не, дори самата аз от позицията на времето. За испанската нямаше как да стане, понеже не можеше паралелно за две ЕГ, ама  след приема и в СМГ успяха все пак да ме разколебаят. Та за какво да се обиждам...Казвам само, че генерализации са излишни, особено пък сравнения с АЕГ, където картинката беше доста по-различна от тази в другите ЕГ, не непременно защото там бяха по-по-най децата, а и по други причини..  Та не аз се обиждам,а  сякаш ти си тази, която се засяга заради недооценяване според теб на усилията и успеха ти за влизане и изкласяване  в мелачката на АЕГ.. Не че ще признаеш или приемеш, но звучиш като тези, които преди време,  около дискусията за "Вчера", защитаваха с  небивал плам пловдивската английска като най-доброто училище някога...  Ежковци от старо време...

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 21:09 от пенсионирана русалка

# 230
  • Пловдив/София
Съни, 73то пешеходно ли ви е? Има ли кой да взима детето на обяд? Държите ли на английския?
Чувала съм много добри неща за училището, но си има редовните минуси на ДУ- големи класове, занималня следобед, не много високо ниво на чужд език. Ако сте склонни да ги преглътнете за сметка например на ходенето пеша- защо не. Тук това се отрича, но за мен е рай като возеща дете четвърта година с кола и с наличие на второ дете.

# 231
  • София
Имам познати с деца в малките класове на 73-то. Недоволстват от темповете на учене на езика (твърде бавно се напредва), от необходимостта от доп. занимания навън, ако искаш да дръпнеш..

# 232
  • София
За 73-то е голяма опашката, трудно се влиза там. Поне СС им е сигурно в момента.

# 233
  • София
Пипи, ако изберат СС, те вероятно ще ползват училищния бус. Детето ще тръгва в 8.10 и ще е у дома в 17:10.

# 234
Имам познати с деца в малките класове на 73-то. Недоволстват от темповете на учене на езика (твърде бавно се напредва), от необходимостта от доп. занимания навън, ако искаш да дръпнеш..

За какви допълнителни занимания става въпрос? (Не се заяждам)
Щом искат в НПМГ според мен без кръжок по математика няма да минат така или иначе (обсъждаме без Питагор, нали). Остават уроците по английски, които ще излязат според мен по-малко от 6 500 евро.

# 235
  • София
Bebolilina, родителите знаят немски, решили са, че напредъкът е незадоволителен и са включили доп. занимания навън по немски. Мога да разпитам при възможност и да споделя, знам, че преди това детето посещаваше нещо организирано от училището, май платено, ама после се ориентираха към работа с външен учител. А съм доста склонна да се доверя на хора, които могат да преценят нивото на обучение по език, който знаят добре. Но все пак държа да подчертая, че само препредавам чутото, нямам/нямала съм деца там.

# 236
  • София
Ако финансите са от съществено значение-то 73-то. Предвид тенденцията с таксите всеки да се опита да си прецени. Ако обаче, няма финансов фактор, то СС. Още повече, ако 73-то е под въпрос, предвид критериите за прием. Аз бих записала детето в СС, за да има нещо добро и сигурно. А ако с времето реша и ни приемат в 73-то все пак, бих прежалила една такса. Ако пък е сигурен приема в 73-то, то не е лошо да се вземат предвид и другите специфики на ДУ, както каза Пипи- занималня, допълнителни занимания с английски и т.н. Всеки си знае за себе си. Аз лично бих заложила на СС.
Пък и както някой каза-може и в Питагор да се случат нещата  Simple Smile

# 237
Съни, кога получихте отговор от СС, и аз се надявам от резерва в Питагор да се класира и се чудя има ли смисъл да я местя от градината в ПУК или да пробваме догодина пак за Питагор, след подготовка този път.

# 238
Относно дилемата 73-то и СС, мисля че 73-то е добър вариант. За доста по-малко от 6400 евро на година ще могат да се надграждат знанията с уроци /ако е необходимо, както разбираме и деца в СС ходят на такива/, включително и пари за жена за няколко часа, която да взима детето от училище и да го води на език, математика и/или спорт. И, ако детето все още има засилен интерес към математиката, кандидатстване след 4-ти клас. Ние, за съжаление, нямаме толкова добро квартално, иначе с удоволствие.

Shilentze82, пробвайте догодина за Питагор с подготовка. Имате достатъчно време, а и детето ще има бонус една година игра и следобеден сън. Simple Smile

# 239
Скрит текст:
Bebolilina, родителите знаят немски, решили са, че напредъкът е незадоволителен и са включили доп. занимания навън по немски. Мога да разпитам при възможност и да споделя, знам, че преди това детето посещаваше нещо организирано от училището, май платено, ама после се ориентираха към работа с външен учител. А съм доста склонна да се доверя на хора, които могат да преценят нивото на обучение по език, който знаят добре. Но все пак държа да подчертая, че само препредавам чутото, нямам/нямала съм деца там.

Да, разбирам. Идеята ми беше, че ако само езикът е проблемен, а останалата подготовка е на ниво, т.е. ще се наваксва с уроци само 1 предмет (освен математиката, която според мен е неизбежна с цел НПМГ) е по-изгодният вариант от цяла такса за ЧУ.

Допис: още един опит в Питагор също си е добра идея, ако не ви приемат сега.

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 21:57 от bebolilina

Общи условия

Активация на акаунт