Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 465
  • 781
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Хубаво за 73-то, но там е чудо да се дореди детето по точки. Ако чака класирането за него, вероятно ще изпусне сроковете за СС, а може ли да е сигурна, че ще стане? Аз бих заложила на сигурното частно училище, а и тя сигурно го има предвид, иначе нямаше да кандидатстват в ЧУ.  Според мен въпросът е влизане в добро училище и ако шансовете за държавното са клонящи към огромна несигурност, то остава частното.

# 241
Благодаря Деми, май натам клоня.

# 242
  • Пловдив/София
За каква несигурност говорите постоянно, ако училището е районно? Нали по новия закон приема всички деца в района- изчислени са по брой- няма вариант според мен дете да не е прието в начисленото му по район училище. Спорни и неясни са от друг/граничен район. Или?

# 243
  • София
Относно дилемата 73-то и СС, мисля че 73-то е добър вариант. За доста по-малко от 6400 евро на година ще могат да се надграждат знанията с уроци /ако е необходимо, както разбираме и деца в СС ходят на такива/, включително и пари за жена за няколко часа, която да взима детето от училище и да го води на език, математика и/или спорт. И, ако детето все още има засилен интерес към математиката, кандидатстване след 4-ти клас. Ние, за съжаление, нямаме толкова добро квартално, иначе с удоволствие.

Shilentze82, пробвайте догодина за Питагор с подготовка. Имате достатъчно време, а и детето ще има бонус една година игра и следобеден сън. Simple Smile
Преживяването “ДУ + уроци” съвсем не е същото като ЧУ - излишно натоварване с развозване в ДУ (основно извън училището), възможна загуба на концентрация, а от там и на знания.

А относно парите - ако се наеме човек, който да развежда детето и да му помага с домашните, на каква цена мислите, че би работил този човек от 12:00 до 18:00, 18:30 например, като дефакто това му ангажира целия ден?

Затова таксите на ЧУ растат Simple Smile. Сравнено с цената на курсовете, храната, допълнителните дейности и да наемеш човек, който да върти цялата логистика, таксата на ЧУ си е съвсем на място вече.

# 244
Относно дилемата 73-то и СС, мисля че 73-то е добър вариант. За доста по-малко от 6400 евро на година ще могат да се надграждат знанията с уроци /ако е необходимо, както разбираме и деца в СС ходят на такива/, включително и пари за жена за няколко часа, която да взима детето от училище и да го води на език, математика и/или спорт. И, ако детето все още има засилен интерес към математиката, кандидатстване след 4-ти клас. Ние, за съжаление, нямаме толкова добро квартално, иначе с удоволствие.

Shilentze82, пробвайте догодина за Питагор с подготовка. Имате достатъчно време, а и детето ще има бонус една година игра и следобеден сън. Simple Smile

Не знам доколко е правена сметката, но ако са нужни уроци по трите основни предмета, то това са минимум 2 пъти на седмица по 2 учебни часа по три предмета. Плюс домашните от училище, плюс домашните от уроците...и остана ли време за тренировки или други занимания? А и финансово не знам доколко е по- изгодно, ако се предвиди и един човек постоянен шофьор и развозвач.
Аз лично това не бих си го причинила при условие, че алтернатива ми е едно от най-добрите ЧУ.

А и как знаете от ПУК, че цел е НПМГ? Къде е онова изцъкленото човече? Децата толкова се променят дори за година. В нашия клас имаме дете, което е превъзходен математик с медали от международни състезания, и въпреки това смята да остава в училището.

# 245
  • София
За каква несигурност говорите постоянно, ако училището е районно? Нали по новия закон приема всички деца в района- изчислени са по брой- няма вариант според мен дете да не е прието в начисленото му по район училище. Спорни и неясни са от друг/граничен район. Или?

Доколкото зная това е най-доброто училище в един огромен район с много деца и също така много деца са на списъка, а те са повече от местата. Какво като е районно, дори на теория да има места за всички, то на практика тези "всички" ще бъдат малко в доброто и останалите в неособено предпочитаните, да не кажа хич непредпочитани училища. То е същото като с обясненията на Кастрева, че родителите не трябвало да се притесняват за седмокласниците - имало места за всички деца, дори паралелките били повече от броя на седмокласниците. На теория да, за всички има места, а на практика местата в най-добрите гимназии са около десет процента и всички отличници искат да са там.

# 246
Чел съм тук, че НПМГ вече не било като едно време и сега е само СМГ вече. От държавните. А както преди години прогнозирах, ПЧМГ вече като ниво не отстъпва на СМГ и засега само липсата на такса е в полза на второто, като ако тенденцията се запази, скоро и това няма да бъде фактор.

# 247
  • София
НПМГ не е само математика, все пак е природо-математическа. Мисля, че промениха вече и условията на прием в НПМГ и става още по-трудно, докато в СМГ е само с изпитите от НВО. Едното няма общо с другото.

# 248
Според мен НПМГ в грешка, изписано е вместо ПЧМГ.

За какви уроци по 3те предмета става дума за периода до 4ти клас? При добро ДУ е нужно допълване само по чужд език. Просто хорариумът е малък.
Някой беше споменал за драма с езика в ПЧМГ за деца идващи от ДУ. На две колеги децата отидоха там от различни ДУ след 4ти клас. Грам драма нямаха с езика.

# 249
  • София
Не е грешно изписано, той говори за НПМГ и СМГ за държавни.

# 250
  • София
Напротив, има драма в ПЧМГ за дете, което не е учило английски никога дотогава. Все пак 73-то е с немски.

# 251

За какви уроци по 3те предмета става дума за периода до 4ти клас? При добро ДУ е нужно допълване само по чужд език. Просто хорариумът е малък.
Някой беше споменал за драма с езика в ПЧМГ за деца идващи от ДУ. На две колеги децата отидоха там от различни ДУ след 4ти клас. Грам драма нямаха с езика.

Дали? Божа работа е това дали ще се падне добър учител. И на мен така ми обясняваха, че то няма нужда от наваксване, щото учим в ЧУ и после като сравних нивото - разлика от земята до небето.

# 252
  • София

Дали? Божа работа е това дали ще се падне добър учител.
Не се хаби въобще, няма смисъл.

# 253
  • София
В държавните, колкото и да не ви се вярва, има немалко деца с отличен английски.  Да, не са продукт повечето на обучението в  кварталното, факт. Родителите, макар и с възможности, са избрали обаче ДУ за периода 1-4 клас заради примерно по-малко време в училище в малките класове, заради наличие на активна, надеждна, амбициозна баба,  но инвестират достатъчно средства в занимания по английски през учебната година, в езикови лагери, в летни академии. И такива деца няма да имат никакъв проблем с английския в 5 клас в ПЧМГ или където и да било другаде.

# 254
Още Код навремето беше казал - в ДУ забравете за език, и часовете по език там са пълно губене на време. Съгласен съм с него. Става въпрос за до 7 клас, а не за държавните езикови гимназии, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт