Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 437
  • 781
  •   1
Отговори
# 345
 И двете на НВО стоят еднакво.

Е как ще стоят еднакво? Като от 2015 г. насам общият бал по двата предмета е с разлики 8-10 точки. До 2014-та 73-то  е било в петицата, но от тогава много вода е изтекла. Изобщо не стоят еднакво.

# 346

Анди го препоръчва, 'щото е недоразбрала как стои приемът в 73-то, мисли си, че там шанс за влизане няма, а за 1 група (в която е детето на Съни) шансът клони към 100 %. Аз пък го препоръчах, защото така и така хората могат и са решили да дават пари за ЧУ, пък и търсят с английски, защо да не освободят мястото за някое дете без големи материални възможности, но с желание да учи.  И двете на НВО стоят еднакво.
Не че има някакво значение за разговора или за избора между ДУ и ЧУ в начален етап /поне за мен/, но понеже вече за втори път казваш, че и двете училища имат еднакъв резултат на НВО, та ми стана интересно - на кое НВО това? И кога?
За НВО след 7 клас. По спомен, имаш класации из нета и за 2019, и някаква усреднена май, даже скандал някаква майка направи, че Фран е цитирала нейна екселска таблица, не ми се рови, там и двете бяха в първата десятка на НВО. За мен при такава даденост разлика в обучението на практика  няма, все пак това са усреднени резултати за всички явили се ученици за няколко години - отвъд спора кой как ги е постигал тези резултати. Който се интересува, може да порови из нета за точните данни.  ОТ ДУ там бяха СМГ, 107-мо, 73-то, 20-то  и 145-то (май). От ЧУ - Веда, СС, ПЧМГ, ЕСПА, май имаше нещо с броя явили се деца от ЧУ, ама не ми се рови вече по темата.  
Ок, приемам, стоят не еднакво, а подобно, в името на върховната точност Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 16:05 от Анонимен

# 347
Благодаря на всички за информацията и добрите насоки. Замислихте ни с всеки довод, плюс и минус. Явно универсална истина няма и няма най-добро училище и всяко си има цена....

Фенси къде учи вашето дете с тези директорски контроли - Питагор ли?

И имам още един въпрос (пак донякъде свързан с СС) - почти всички деца там имат явно афинитет за АК за след 7 клас и се готвят за него.
АК подготвя за чуждестранни университети нали така - UK и USA?
Има ли смисъл да се бутат децата за там, ако те самите  или родителите им не искат да продължат обучението им  в чужбина?

# 348
  • в страната на чудесата
Според мен не Simple Smile

# 349
  • София
Sunny_83, как би могла да знаеш, ако детето ти е на 5-6 години, че ще иска да учи в България и никъде другаде? Или си привърженик на спартанските ограничения?

# 350
  • София
Съни, не бих използвала този критерий За или Против АК. Не мисля, че чак се скъсва да подготвя за чужбина, децата от НЕГ, СМГ, Испанската, Френската чудесно са си подготвени за чужбина също.
Според мен по други параметри трябва да се преценява АК или друга гимназия след 7 клас.

А и, ако позволиш, това, което имаш сега в главата си за детето ти, ще се промени около сто пъти и около 4ти, и около 7 и в 12 клас. Повярвай ми, далече е да мислиш дори за СМГ в момента, според мен. Нямаш представа дали наистина е за там детето.

# 351
Благодаря на всички за информацията и добрите насоки. Замислихте ни с всеки довод, плюс и минус. Явно универсална истина няма и няма най-добро училище и всяко си има цена....

Фенси къде учи вашето дете с тези директорски контроли - Питагор ли?

И имам още един въпрос (пак донякъде свързан с СС) - почти всички деца там имат явно афинитет за АК за след 7 клас и се готвят за него.
АК подготвя за чуждестранни университети нали така - UK и USA?
Има ли смисъл да се бутат децата за там, ако те самите  или родителите им не искат да продължат обучението им  в чужбина?
Сега ще наскачат гласовитите майки от СС да ти обяснят, че това ама изобщо не е вярно Simple Smile Не знам защо се бавят, обикновено са по-пъргави Laughing
За АК, UК след Брекзит едва ли ще е вече толкова популярна опция, колкото беше до сега, основно заради таксите за нерезиденти, а САЩ стават все по-неотстъпни откъм стипендии. Та децата от АК най-вероятно ще са повечето в Европа, където и колкото има програми на английски, а някои и в България. Те и сега много от тях са в Европа, всъщност. Ама това са моите впечатления от подхвърлени оттук-оттам парченца инфо, събирани от различни дискусии тук, обобщена статистика не съм видяла.
А, вече го направиха Simple Smile
Фенси, да не пиша още - 73-то не е селективно в 1 клас и от него се явяват над 120 деца, СС е селективно и от него се явяват колко, 20-30-50 деца? При такива дадености 73-то е в първата десятка на НВО, където е и СС, което за мен е достатъчна индикация, че е подобно. Така или иначе, от ДУ селективно за този период е само СМГ, която е и преди СС. За мен е много по-ценно, че работят с неподбрани деца и все пак  успяват да постигнат топ 10 ниво на НВО.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 16:29 от Анонимен

# 352

Това не е вярно.
Попеа, понякога се чудя дали можеш да осмисляш текст на български в който отгоре на всичкото се цитира и официална статистика. Почти всички не е вярно твърдение.

Попеа, дори не стоят подобно. 10 точки разлика на НВО са сериозна цифра. Ако погледнеш таблицата три са училищата с малки разлики, а всички след това са с разлика много на брой точки. Разкрача между тези топ три училища и останалите е доста голям.

# 353
  • София
Учениците от АК продължават основно в Холандия и UК, доста по-малко в САЩ, единци има в Германия, Испания, Италия, България. Водещ е езикът - продължават в университети с програми на АЕ, като има много малки изключения от това.

# 354
  • София
Sunny_83, как би могла да знаеш, ако детето ти е на 5-6 години, че ще иска да учи в България и никъде другаде?
Е, тя няма как да знае и дали детето ще е с математически уклон, но е планирала СМГ. Типично е за младия родител да планира от раждането бъдещето на детето, а едва по-късно разбира, че това са сметки без кръчмаря. Simple Smile Съни, съвсем добронамерено го казвам това.

Чак пък "почти всички". Максимум 50% и то в някои години. Simple Smile

# 355
  • София
Обаче доживяхме Анди да препоръчва ЧУ пред добро ДУ - щото 73-то се спряга за едно от най-добрите ДУ и е изключително желано.
Хаха, да - и Анди мина на тъмната страна Wine Glass

# 356
  • София
Според мен пък има смисъл. Но за това по-добре четете темата за АК. Там съм давала и личната си статистика. Може би около 80% отиват в чужбина, голяма част се върнаха.
За мен АК не е вид училище, за мен то е култура, изживяване. Вече може и да се е променило, не знам.

# 357
  • София
Според мен пък има смисъл. Но за това по-добре четете темата за АК. Там съм давала и личната си статистика. Може би около 80% отиват в чужбина, голяма част се върнаха.
За мен АК не е вид училище, за мен то е култура, изживяване. Вече може и да се е променило, не знам.
Извинявай, кое има смисъл? (Последните постове се поомешаха)

# 358
Sunny_83, как би могла да знаеш, ако детето ти е на 5-6 години, че ще иска да учи в България и никъде другаде? Или си привърженик на спартанските ограничения?

Може просто да не й е по джоба издръжка в чужбина.

# 359

Това не е вярно.
Попеа, понякога се чудя дали можеш да осмисляш текст на български в който отгоре на всичкото се цитира и официална статистика. Почти всички не е вярно твърдение.

Попеа, дори не стоят подобно. 10 точки разлика на НВО са сериозна цифра. Ако погледнеш таблицата три са училищата с малки разлики, а всички след това са с разлика много на брой точки. Разкрача между тези топ три училища и останалите е доста голям.
Да, но и трите първи са селективни, а следващите ги ДУ НЕ са селективни. 73-то не е селективно в 1 клас и от него се явяват над 120 деца, СС е селективно и от него се явяват колко, 20-30-50 деца? При такива дадености 73-то е в първата десятка на НВО, където е и СС, което за мен е достатъчна индикация, че е подобно. Така или иначе, от ДУ селективно за този период е само СМГ, която е и преди СС. А, май и 107-мо е селективно след 4 клас.
За мен е много по-ценно, че 73-то работят с неподбрани деца и с много деца, и все пак  успяват да постигнат топ 10 ниво на НВО. Пък който както иска, така да си постъпва Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт