Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 437
  • 781
  •   1
Отговори
# 330
Още съм на 20та страница, та ще се дописвам ако трябва...

Правите си сметките без кръчмаря. А ако детето ви не понася математика и има афинитет към друго? Предначертали сте пътя му до пълнолетие, без да има думата. А на него кое училище повече му харесва? Иска да учи далеч или близо, но с допълнителни уроци?

Ако послушам детето си, къде най-много й е харесало, трябва да я запиша в ПБ, а ако се осланям на афинитет и таланти, то тогава цялата тая гимнастика мога да си я спестя, да я пратя в кварталното, което по резултати дори не е в топ 100 и да почна с подготовката за НУТИ след 3-ти. Обаче, ако в 5-ти клас реши, че иска да прави роботи (интересни са й), какво правим?
Аз не понасях математиката, но не за друго, а защото много от материала не разбирах и никой не си беше направил труда да ми я обясни адекватно, с някои изключения, когато обаче вече имах фундаментални пропуски. Аз нямам афинитет към нея, ясно е, но като разбирах какво правя, си решавах задачите без проблем, че даже и с удоволствие.
Иначе, съм съгласна, общо взето, че децата са още малки за категорични насоки, но е хубаво да има някаква мисъл в перспектива. Без крайности, разбира се. Ярко изявените таланти излизат наяве рано или късно, освен ако не ги подтискаш системно и умишлино, което знаем до какво води...За тези, които нямат такива е по-трудно, според мен, защото в тази система, където всичко е по калъп, в един момент, дори да си имал афинитет към нещо, ако не е наистина силен, го губиш и не си сигурен какво точно искаш да правиш. Сложно е, децата не са машини, не са еднакви, но не бива и да са свободни електрони - някакъв баланс, доколкото е възможно, е най-удачен вариант за мен.

Аш, аз не казвам, че е така, само преразказах това, което разбрах при срещите:)

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 12:32 от FBID1264533900

# 331
Правите си сметките без кръчмаря. А ако детето ви не понася математика и има афинитет към друго? Предначертали сте пътя му до пълнолетие, без да има думата. А на него кое училище повече му харесва? Иска да учи далеч или близо, но с допълнителни уроци?
Напомняте ми на мен. Планирах и аз училища, езици, гимназии, броях на ум медалите от състезанията, частни уроци по математика от първи клас... Четири години по-късно съм доволна, ако се справи с домашното 🤦 и на седмото небе ако попита нещо допълнително.

и аз подозирам, че това пренавиване дългосрочно не е много ясно до какво ще доведе, но тогава каква е алтернативата? Ако си от ДУ и не започнеш от 1-2 клас да готвиш детето, какви са му шансовете да се пребори 4ти клас за училищата с прием? А нивото на кваталните в 5-7 клас съвсем не е цветущо. Тези с високите резултати от ЧУ също се готвят и извън ЧУ, кой за СМГ, кой за колежа, кой НВО, като много и от детската са започнали. Колко са децата с ранно изявени интереси? Не трябва ли родителите на останалите да им дадем някаква насока, всеки според разбиранията/възможностите си?
Но напоследък се замислям, дали това наливане на знания и гонене на резултатност от малки не води до осакатяване на децата откъм въображение, любопитство, самоинициативност.

# 332
А какво прави една майка, която до скоро беше много куул и дзен, детето й е прието в Света София, Питагор и Иззи за ПУК, много устата понякога, много знаеща уж какво й харесва и в един момент всичко се обърква и не може да избере? Моите предпочитания може би някои са ги усетил, но в момента честно да си кажа нямам никакви! Не знам какво да избера, не знам колко още чаши вино ми се полагат за да мога да избера Simple Smile и да кажа, за мен всички са на еднакво разстояние, локация не ме притеснява, не мисля че само по резултати на НВО бих избрала училище за детето, искам да е стимулирано да се развива, да учи с интерес, да му остава време и за глупости... Не вярвах, че ще напиша този пост някога. Иска ми се изборът да не е само по класации и резултати... А това къде ще е стимулирано детето... За последния час се поставих в обувките на доста от пишештите тук и май научих повече от писането и споренето през последната година....

И аз се интересувам от Иззи, но мислех, че приемният ден за ПУК там е през февруари?

# 333
  • София
Именно заради потенциалните завои като интереси съ за универсална подготовка по бел и мат. До седми клас. Нататък кеф му езикова, кеф му математика, кеф му изкуство и наука.

# 334
Запис, че тази тема върви като изтребител Simple Smile

# 335
Обаче доживяхме Анди да препоръчва ЧУ пред добро ДУ - щото 73-то се спряга за едно от най-добрите ДУ и е изключително желано.

# 336
Но напоследък се замислям, дали това наливане на знания и гонене на резултатност от малки не води до осакатяване на децата откъм въображение, любопитство, самоинициативност.

Това е мисъл само на хора които нямат желанието и волята да се занимават малко повече с децата си.
За какво осакатяване на талант и креативност говорим? Нима дете на което му се отдава ученето няма да има
време да развие своята креативност или да развие талант в дадена област? Еле пък да убиеш любопитството му.
На всяка площадка има по една тумба оставени на свобода деца, креативни, любопитни, НЕОСЪКАТЕНИ, развивайки таланта си в НИЩОПРАВЕНЕ.
Всяко дете като малко е като гъба. Попива всичко което му покажеш и на което искаш да го научиш.Остава ние като родители да запалим  пламъчето  и желанието за знание и да поддържаме огъня да тлее, докато не се вземат сами в ръце Simple Smile

# 337
Май не беше точно идеята да ги хвърлим на площадката.

# 338

Това е мисъл само на хора които нямат желанието и волята да се занимават малко повече с децата си.

Точно пък на Дореамон да кажеш това, която също е голям привърженик на това родителите да се занимават много с децата си. Даже стихотворно съм я критикувал за това:)

На всяка площадка има по една тумба оставени на свобода деца, креативни, любопитни, НЕОСЪКАТЕНИ, развивайки таланта си в НИЩОПРАВЕНЕ.
И откъде знаеш, че доста от тези деца няма после да бъдат по-успешни в живота от децата, които са учили до откат и са завършили елитни ЧУ? Поне няма да пишат "неосЪкатени".

Нима дете на което му се отдава ученето няма да има
време да развие своята креативност или да развие талант в дадена област? Еле пък да убиеш любопитството му.
Ами няма да има. Кога да го има това време? Като непрекъснато трябва да си учи уроците, огромна част от които са скучни, неинтересни, некреативни. Като се поощрява възпроизвеждането. Като огромна част от учебниците са ужасно написани, и по-голямата част от тези знания после или нямат практическо приложение, или детето не е научено как да ги приложи.

Нали си спомням как учехме в гимназията. Всеки ден с часове. Какво време да развиваш креативност и талант, като трябва да зубкаш по цял ден. Ние поне в гимназията чак станахме така, а сегашните деца горките - още от ПУК.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 15:21 от Татко Мецан

# 339
Скрит текст:

Точно пък на Дореамон да кажеш това, която също е привърженик на това родителите да се занимават много с децата си.

И откъде знаеш, че доста от тези деца няма после да бъдат по-успешни в живота от децата, които са учили до откат и са завършили елитни ЧУ? Поне няма да пишат "неосЪкатени".

Скрит текст:
Нима дете на което му се отдава ученето няма да има
Ами няма да има. Кога да го има това време? Като непрекъснато трябва да си учи уроците, огромна част от които са скучни, неинтересни, некреативни. Като се поощрява възпроизвеждането. Като огромна част от учебниците са ужасно написани, и по-голямата част от тези знания после или нямат практическо приложение, или детето не е научено как да ги приложи.

Нали си спомням как учехме в гимназията. Всеки ден с часове. Какво време да развиваш креативност и талант, като трябва да зубкаш по цял ден. Ние поне в гимназията чак станахме така, а сегашните деца горките - още от ПУК.
И аз това си помислих Simple Smile Какво й е на площадката всъщност, за мен е много по-добре от таблет, компютър или електронни игри, да не говорим за телевизор.
Обаче доживяхме Анди да препоръчва ЧУ пред добро ДУ - щото 73-то се спряга за едно от най-добрите ДУ и е изключително желано.
Анди го препоръчва, 'щото е недоразбрала как стои приемът в 73-то, мисли си, че там шанс за влизане няма, а за 1 група (в която е детето на Съни) шансът клони към 100 %. Аз пък го препоръчах, защото така и така хората могат и са решили да дават пари за ЧУ, пък и търсят с английски, защо да не освободят мястото за някое дете без големи материални възможности, но с желание да учи.  И двете на НВО стоят еднакво.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 15:31 от Анонимен

# 340
  • София

Играя честно. Ако беше за моите или за приятел в тази ситуация, ми изглежда с по-малко рискове. Важното е детето да е добре и родителите да са спокойни.

# 341

Играя честно. Ако беше за моите или за приятел в тази ситуация, ми изглежда с по-малко рискове. Важното е детето да е добре и родителите да са спокойни.
Абе жена, хем не си разбрала, хем продължаваш. За 1-ва група, в която попада детето на Съни (според самата нея, написа го назад), шансът за прием в 73-то е 99,99 %, там драма няма. Вече те ако искат английски или засилена мат, не знам как е, но детето  ще го вземат, ако наистина е 1-ва група.
Дописвам се - Анди, разбрах, Мецан само ръчка …. Laughing

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 15:43 от Анонимен

# 342
  • София
Да, разбрах. Обосновах първия си пост.

# 343
Мецане, те и Багряна учат по БЕЛ, моля ви се.

# 344
  • София

Анди го препоръчва, 'щото е недоразбрала как стои приемът в 73-то, мисли си, че там шанс за влизане няма, а за 1 група (в която е детето на Съни) шансът клони към 100 %. Аз пък го препоръчах, защото така и така хората могат и са решили да дават пари за ЧУ, пък и търсят с английски, защо да не освободят мястото за някое дете без големи материални възможности, но с желание да учи.  И двете на НВО стоят еднакво.
Не че има някакво значение за разговора или за избора между ДУ и ЧУ в начален етап /поне за мен/, но понеже вече за втори път казваш, че и двете училища имат еднакъв резултат на НВО, та ми стана интересно - на кое НВО това? И кога?

Общи условия

Активация на акаунт