Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 26 073
  • 768
  •   1
Отговори
# 375
Също смятам, че твърдението за много жилища под наем на пазара и наемотаели, избиращи и налагащи се е леко в сферата на мечтите.....
Не за друго, а понеже моя колежка търси вече половин година...но там я лъже нейн приятел - брокер, който я убеждава, че има супер-дупер готини /кокетни според него/ имоти за нисък наем и в централен район.

# 376
Надявам се да реша проблема с теча възможно най-бързо. Благодаря на всички отзовали се. Мненията Ви ми бяха полезни.

# 377
По договор депозита се връща в цял размер ако напуснат след 6тия месец. При следващият наемател ако е дошъл с агенция смятам да взема също 1 1/2 - до 2 наема. Много често брокерите не казват че хората са краткосрочно за да си вземат пълния комисион, убеждавайки наемателите да си мълчат. Не ми е толкова проблема с това че се изнасят, защото дупки м/у наематели почти нямам, давам го много бързо отново, но парите за комисионната и това че трябва да се разхождам до друг град ....

По моя договор депозитът се губи, ако наемателите се изнесат по-рано от 12 месеца от сключване на договора. Тези, които възнамеряват да останат краткосрочно и да замълчат и не споделят намеренията си, дълбоко ще се замислят дали да подпишат такъв договор. Съгласна съм с частта, че депозитът трябва да е 1 1/2 до 2 месечни наема.

# 378
  • София
Ако решат да ви завлекат, никой не може да ги спре. И ако си мислите, че като имате железен договор, това ще ви помогне, много се лъжете. Нямам познат или познат на познат, който са го завлекли, да ги е осъдил и да си е взел парите...

# 379
И няма никаква опция да не се изгуби депозита? Това е бг практика изобщо, взаимствана от чужд имотен пазар, конкретно от Вас измислена, или нещо съвсем различно?

По моя договор депозитът се губи, ако наемателите се изнесат по-рано от 12 месеца от сключване на договора.

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 21:42 от "Ти нормална ли си?!?"

# 380
Може би ще се замислят, но всички изхождате от идеята за дългосрочност, тук проблемът именно е, че никой с всичкия си няма да остане в апартамент с як теч, независимо под какво се е подписал. А усещането, че си се подписал под нещо, което яко те връзва, смуче ти парите, нищо не можеш да направиш, а проблемът явно е стар - естествено води до извода, че са те прее*али съвсем умишлено и може да накара човек да направи доста неприятни неща.
И накрая, да се правят постъпки за удължаване на престоя в негодно жилище, вместо да се обърне вниманието изцяло в посока истинския проблем, не е ок.

# 381
Ако решат да ви завлекат, никой не може да ги спре. И ако си мислите, че като имате железен договор, това ще ви помогне, много се лъжете. Нямам познат или познат на познат, който са го завлекли, да ги е осъдил и да си е взел парите...
Най-малкото може да изнесе техниката и да си "възстанови" парите. Сигурна съм, че има много точни наемодатели, просто засега не съм попадала, винаги се появяват умишлено скрити дефекти или все горките нямат пари за ремонт, за покриване на стари сметки и пр. А отстъпка от наема - йок, аз си плащам фул и си търпя мизериите, защото ще си видя иначе депозита през крив макарон. Нито време, нито пари, нито желание имам за дълги съдебни битки, в които да доказвам, че мухлясало жилище не е годно за живеене, за един наем пари.

# 382
  • София
Също смятам, че твърдението за много жилища под наем на пазара и наемотаели, избиращи и налагащи се е леко в сферата на мечтите.....

Май не е само мечта.
Вчера се виждах с приятелка-брокерка, по друг повод и тя ми каза същото. Наемите спрели да се повишават, търсенето зимата не било голямо, имало и спад. Няма сметка да ме баламосва - имам си наематели на имотите.

# 383
Последните 2 изречения са валидни винаги, по това време на годината;)
След два месеца ще е друго Wink

# 384
Аз лично нито търся, нито предлагам, но твърдението за това, че наемателите избират и едва ли не диктуват пазара на наемни жилища, ми се струва пресилено.

# 385
Понеже отдавам жилище в столицата и в голям провинциален град та да си кажа. Вече месец и половина желаещи за наемане на жилището ми в провинцията –йок.А е в център, тухла, слънчево и комфортно.Тоест там пазара се диктува от наемателите. В София обратно - направих глупостта да не си взема импулсна карта и брокери трета година ми звънят дали жилището не се е освободило– тук наемодателите могат да избират бъдещите си квартиранти и да бъдат с изискване за наем и половина депозит.

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 11:19 от kriakla

# 386
И няма никаква опция да не се изгуби депозита? Това е бг практика изобщо, взаимствана от чужд имотен пазар, конкретно от Вас измислена, или нещо съвсем различно?

По моя договор депозитът се губи, ако наемателите се изнесат по-рано от 12 месеца от сключване на договора.
Има, разбира се, 12 месеца след подписването на договора. Аз не управлявам хотел, а отдавам дългосрочно.

# 387
Крякла,
И ние затова когато бяхме пред дилема дали гарсониера в София, или 100 кв. Стара тухла в топ център и на втори етаж, хубави общи части в нашия град....все пак избрахме гарсониерата.
Като търсихме за да отдаваме под наем.

# 388
:::, попитах, защото има в други държави подобна практика, но ако текущия наемател инвестира време и енергия да намери наемател, който да хареса жилището и наемодателя го одобри и сключи договор с него, то първия си получава парите. Така наемодателя не губи дни без наемател. Та ми стана някак странно казаното с тази категоричност. Но пък явно 100% знаете какво се случва утре с Вашия живот, работа, семейно положение и тн. В написаното от Вас аз поне усещам чувство на някакъв вид злорадство и потриване на ръчички в стил... паднахте ми и живи, умрели ще плащате... Явно за Вас описаната от мен по-горе практика няма да Ви позволи да се наслаждавате на човешко притеснение и за Вас няма вариант на връщане,както сам/а потвърдихте.

# 389
Брокерите винаги разпространяват идеи, които са им удобни на тях самите - така се спасяват от отговорност и повече работа, а получават сговорчиви и съгласни на всичко клиенти. Сприятеляването с бизес - партньора винаги вреди.

Общи условия

Активация на акаунт