Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ян. 2020, 10:56 ч.

"западна" диплома

 • 3 554
 • 55
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 12 392
Класациите по рейтинг не са също съвсем обективни, но поради липса на друг показател се гледат те.  В други теми сме коментирали например, че в тези класации огромен процент се отдава на рисърча, а в редица немски /австрийски ВУЗ той е изнесен извън университета, в отделни изследователски институти като Макс Планк. Отделно не следва да се гледа обща класация, а таква по специалности. Университетът Х може да е супер за   специалност "Машиностроене" примерно и да не е  въобще толкова добър  за специалност " Медийна информатика". Съвсем условно написах тези две специалности, някой сега да не се залови за тях като конкретика..Ако ги прехвърлим тези размисли върху нашите ширини, нима  СУ е еднакво поставен в световен машаб при специалност " Софтуерно инженерство" и при "Културология"?

Дидичка,  знаейки колко е тежко следването на медицина,  неведнъж съм се чудила дали  дъщеря  ми няма да съжалява за избора да я учи навън. И няма как да знае/м, понеже е още в началото, но  въпреки това и само за един семестър се вижда  доста голяма разлика в базата. Университетът разполага със SkillsLab,  в която студентите още на старта влязоха, за да обдишват манекени, да им взимат кръв.. Намерих в момента в нета снимка от денталната част на тази лаборатория. предполагам всеки ще види някои разлики..

https://www.medizin.rwth-aachen.de/global/show_picture.asp?id=aaaaaaaaaadcdus
 При медиците се е имитирала още  на старта истинска кръв, системата моментално индикира, че си допуснал грешка при интубацията или че не си нацелил вената, че не е успешен опитът и т.н. Не съм медик и не знам наименованието на инструмента , с който се интубира. Но студентите са предупредени да се оглеждат за подвижни елементи в устата преди процедурата, протези примерно. И някой като забрави тази насока, почват да падат зъби от манекена. Ако не нацели примерно трахеята, а стомаха, последният почва  да се издува и алармата ти е готова..На всеки студент се раздава комплект преди занятието,  сред който освен спринцовки, инструменти и сие  има и  индивидулана силиконова маска, която се слага на лицето на  манекена, за да не ближе  все пак студентът лигите на предходния. Маските се хвърлят в края на заниманието за стерилизация. Има ги и тези маси  като в сериалите с touch screen,  на които като в медицински атлас, но с опция за зумване ти излизат органи, кости и сие.. Още в началото са се качвали на летателната площадка на медицинския хеликоптер и в самия него, за да се запознаят с работата и там. В университетската клиника  е пълно със специални помещения, предназаначени за учене, гарантиращи тишина, спокойствие, добър нет  и сие. Та като качество на обучение не бих могла да споря, но като база несъмнено нашите медицински ВУЗ отстъпват. А в една специалност като медицината това не е никак маловажно. Иначе си мисля, че следването навсякъде е тежко.

PS Младата дама  със завършения тук университет - съвсем добронамерно ще Ви кажа, че правите това, от което се оплаквате. Някой Ви имал за втора категория..  Дали е така е спорно, хора има всякакви. Това, че някой мисли така, не е повод да вменявате това на всички. Но Вие не закъсняхте  да наречете  връстниците си навън  на ангро с нарицателното Бай Ганьо.. Сякаш там всички до един са  концентрирани в това да провлачват семестри, да си живеят живота и да неглижират ученето, да харчат със замах  на мама и тате парите, да ядат  с или без професори и не знам още какво в някой деветоразряден университет.. Хора на място има и тук, и там.  Такива, на които мястото им не е в университета обаче, има повече тук и лошото е, че често завършват някак.. Докато поне бонус навън е това, че фунията на входа е широка, да, ама после  е силно стеснена , в течение на следването огромен процент от започналите падат като  обрулени круши и до  финала издържат само наистина учещите. Нашите университети по обективни причини  с оглед финансирането им не могат да си позволят подобна схема - ще им отпаднат приходи от подготивтелни курсове, ще  загубят и таксите на  студенти, които като знания иначе са си за гонене.. Някой назад попита за конкретни разлики. В този момент ми хрумва  една във връзка с горенаписаното. Скъсват те  2 пъти на конкретен изпит  в някоя специалност в Германия и ако на третия път не се справиш (на много места и веднага след втория), не само изхвърчаш автоматично, а  нямаш право да учиш същата специалност в нито един друг университет на територията на страната. Счита се явно, че нямаш потенциала да се справиш с  това. Хубаво ли е  или не като практика, не знам, но определено ограничава потока от пишман висшисти без реални знания и умения, но пък с тапия....

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 01:14 от пенсионирана русалка

# 46
 • Мнения: 46
Каква материална база? Специално медицината не се учи само в една сграда, а кандидат лекарите обикалят из болнични заведения, за да добият практиката си. Затова не е необходима само една сграда. До колкото знам, в България имаме много добро медицинско образование и не съм видял някой да следва медицина в чужбина, а пък после да става лекар и нас. Всички лекари, които практикуват в България са си българско образование.


В България бъдещите лекари нямат никакъв достъп до реални пациенти и никаква възможност да учат в реални условия и да добият практика. Дори специализантите основно се ползват за писарушки и не могат да се вредят до истински случаи. Образованието може да е на много високо ниво, но то е чисто теоретично.
Това е основната разлика с обучението по медицина в Германия, например.

Чета с интерес.Но тук не мога да се съглася.Половината ми семейство са лекари завършили тук. Брат ми беше вкаран още първият ден от следването си в Медицинска академия в моргата.
Практиката с реални казуси и пациенти е от ден първи и доста богата.
Голяма част от състудентите му заминаха в чужбина, почти веднага след дипломирането си и се реализираха страхотно.

# 47
 • Мнения: 11
Моргата на  Медицинска академия  за база ли минава?Astonished

# 48
 • Мнения: 46
Моргата на  Медицинска академия  за база ли минава?Astonished

До колкото помня, разполагаха с трупове със специален статут, върху които се упражняваха. Да, в моргата.
Образованието им не е чисто теоретично, определено.Следването им е по болници и с доста пациенти.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 16:17 от ana80

# 49
 • Мнения: 8 035
Подкрепям напълно поста на Русалка. Отвъд класациите, да оставяш студентите с невзети изпити да продължават  да учат нагоре и да ги влачат до безкрай определено сваля имиджа на който и да е университет.
За моргата - за мен лично това е голям плюс на обучението, отвъд морално-етичната страна (надявам се, че са спазени нормите).

# 50
 • Мнения: 11
Разбира се,  че обучението в моргите е голям плюс, но те така или иначе съществуват, труповете също. Не са някаква специална материална база или специална лаборатория и няма нищо новаторско и невиждано в тях. Морги има и в Германия.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 12:18 от Slav76

# 51
 • София
 • Мнения: 12 392
Морги има навсякъде. Съответно и възможност да се работи с трупове. Въпросът е как изглеждат нещата с практическата страна на обучението извън моргата и извън визитациите (като в сериалите) редом с лекуващите лекари, които вероятно навсякъде са еднакви. Показах нагоре снимка на учебна дентална лаборатория в немски университет, такава има естествено и за медиците. Всичко е  оборудвано с нова медицинска техника, с манекени, в чиито вени тече "кръв",  които могата да бъдат обдишвани, шити и сие, с екрани, със софтуер, индикиращ грешки, и се симулира максимално близка  до реалността ситуация, което прави обучението от самото начало обединяващо теория и практика.

# 52
 • Мнения: 46
Морги има навсякъде. Съответно и възможност да се работи с трупове. Въпросът е как изглеждат нещата с практическата страна на обучението извън моргата и извън визитациите (като в сериалите) редом с лекуващите лекари, които вероятно навсякъде са еднакви. Показах нагоре снимка на учебна дентална лаборатория в немски университет, такава има естествено и за медиците. Всичко е  оборудвано с нова медицинска техника, с манекени, в чиито вени тече "кръв",  които могата да бъдат обдишвани, шити и сие, с екрани, със софтуер, индикиращ грешки, и се симулира максимално близка  до реалността ситуация, което прави обучението от самото начало обединяващо теория и практика.

Напълно вярно.В чужбина е в пъти по-добра базата.Изразих несъгласие с твърдението:
"В България бъдещите лекари нямат никакъв достъп до реални пациенти и никаква възможност да учат в реални условия и да добият практика"
Чак такъв жив зян не сме.

# 53
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 730
Да не започваме с техническите науки и базата им. Само един пример ще дам, с fusion реактора на ТУ Мюнхен. Някой интересувал ли се е на колко места в света изобщо има реактор от такъв вид и с такава мощност? А колко от тях са в университети? А до колко от тях се допускат студенти? Ще се въздържа от повече примери, защото е излишно.

# 54
 • Мнения: 1 574
Имам опит с кандидат, завършил Харвард. Кандидатстваше човекът за счетоводител, преди десетина години. Не го наеха. Първо подходиха с недоверие към дипломата - как така завършил Харвард, пък в нашата позападнала фирмичка кандидатства. И после - ех, ама с такава диплома кой знае каква заплата ще иска. Не зная как се е представил на интервюто, но наеха друг човек, с опит по специалността.
Имах още съученичка, която завърши в САЩ, не зная кой университет, но беше нещо с бизнес насоченост и когато се прибра в България каза, че дори не си търси работа по специалността, защото спецификата на това, което е учила в САЩ, е неприложима към българската действителност.
Здравейте, а каква е причината да влагат толкова пари в образование в чужбина и после да се връщат тук? Лично аз не бих се върнала...

# 55
 • Мнения: 4 043
Здравейте, а каква е причината да влагат толкова пари в образование в чужбина и после да се връщат тук? Лично аз не бих се върнала...
Парите за образование в чужбина се дават за да се получи прилично, съвременно образование, понеже университетско такова тук почти не е останало.
Въпросът, къде това образование ще намери достатъчно добра реализация, за да обезпечи търсеният стандат на живот е отделен. И има различни решения през различните етапи от живота на човек.
Ако дам пример с мен и съпругата, имахме много по-добра реализация в чужбина, но когато поизраснаха децата, сметките се промениха. В България получиха най-доброто образование, което можехме да си позволим, на значително по-ниска цена от останалите сравними алтернативи. Което компенсира (заедно с по-ниските разходи за сравними условия на живот) понижението в доходите ни.

Общи условия

Активация на акаунт