Обсъждане на имотни обяви-14

• 23 929
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
Е, има и обратната логика - Каква ми е ползвата от повечето стаи, в които нищо не мога да си побера?

И това е така.

# 496
  • София, Bulgaria
Преустроения 2ст. СС , дали няма да е по-малък от маломерния 3ст НС. Такива преустроени виняги са ми били по тесни, от който е да е маломерен 3ст НС. И примерът ми беше с 85 кв. ЗП за НС, да махнеш 1 тераса 3..4 кв. пак остават 80 кв. , което се доближава до кв. на 3 ст. СС. Аз за товя сравнявам 3ст с 3ст.

# 497
Никото се е загрижил за моите спални, миличкия. Идвам да го успокоя, че имам няколко собствени жилища, няколко наследствени, мъжа ми няма да коментирам имотно как е устроен, та ако ми е тясно или неудобно има на къде да се разширя. На новия имот, най много му се кефя на партерния гараж -20м2, такъв към момента нямам, а много искам. Искам суха и топла кола.

Маломерни се търсят, наистина в комплекса първо продадоха маломерните. Невероятно, но факт. Като топъл хляб ги разпродадоха. Даже и без ПМ.

# 498
Преустроения 2ст. СС , дали няма да е по-малък от маломерния 3ст НС. Такива преустроени виняги са ми били по тесни, от който е да е маломерен 3ст НС. И примерът ми беше с 85 кв. ЗП за НС, да махнеш 1 тераса 3..4 кв. пак остават 80 кв. , което се доближава до кв. на 3 ст. СС. Аз за товя сравнявам 3ст с 3ст.
85 кв ЗП НС не е маломерка, на 85 кв спокойно можеш да имаш хол над 30 кв и спални по 12 и 14 кв . Кое му е маломерното на такъв НС? Нали говорехме за спални по 8-10 кв и холокухня под 20 кв в НС?

В един двустаен СС холът ще е около 25 кв, спалнята около 16-18 кв, а кухнята обикновено е малка - 10-ина кв. Ако го префасонираш, ще имаш холокухня 25 кв, спалня 16 кв и втора спалня 10 кв, напълно съпоставимо с маломерен трисатен НС.

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 15:40 от Анонимен

# 499
Томева, аз не зная ти какви наблюдения имаш на пазара на СС/НС - явно са по-пълни от моите, обаче аз редовно срещам обяви за тристаен 67 квадрата НС, а имам двустаен СС 65  квадрата и добре зная какви помещения има в тази квадратура. Даже в СС са чисти 65 без тераси и мазета и общи части, това 67 в НС ако има и общи части и балкони става работата като в японска гарсониера. Просто ми се струва че в стремежа си да хванат търсенето, строители и архитекти са прекалили с икономичността и то вече няма въздух в помещенията, да не говорим за  функционалност и простор. И пак казвам - коментирам това, което аз срещам по обявите в желаните от мен локации. Продадените на проект за свои хора НС  не стигат до пазара и тях не ги коментирам.

# 500
Много си зависи от първоначалното разпределение. Ние имаме 2-стаен СС преустроен на 3-стаен. Чистата квадратура на помещенията е - 25кв холокухня, 14кв спалня, 12 стая, 4,5кв баня. Отделно има балкон, на който не знам размерите, но съвсем приличен размер за малка масичка с два стола.
И ето за съпоставка НС 3-стаен 97кв.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15732127497031 … k=580r6c&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15720324273769 … k=580r6c&f1=1

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 15:40 от YouDontOwnMe

# 501
И аз споделям наблюденията на milittana  и на TafTaf за предлагането на НС и СС.

# 502
Tomeva, аз не мога особено да хвана начина на изчисляване на ЗП на НС. Ще дам следния пример - апартаментът на родителите ми СС е стара тухла с квадратура 68 кв.м по нот. акт. Състои се от хол 24 кв.м. , стая 13 кв.м, кухня 9 кв.м. , голяма остъклена тераса на кухнята, която поема част от шкафовете, голяма неостъклена тераса, огромен коридор с гардероби 3 м. и от другата страна ниски шкафове 2 м. + дълга закачалка и тоалетка и достатъчно място за преминаване. Маломерно тристайно жилище с хол 25 кв.м. и две стаи по 10 кв.м. би следвало да е със същата квадратура и то без бонуси на терасите.
А, ако новото е примерно с хол 30 кв.м, 1 стая 14 кв.м, една 12 кв.м, складово и нормален коридор, тогава би трябвало ЗП без тераси да му е около 80 кв.м. Тогава цената му обаче най-вероятно ще е съпоставима с малко по-голям с отделна кухня тристаен СС с включен ремонт до настилки и купувачът ще може да си избере според предпочитанията дали иска по-малки, но все пак нормални стаи или по-големи, но СС.
Иначе маломерното НС е съпоставимо точно с двустаен СС като площ. А двустайните, заедно със сервизните помещения таван и мазе дава повече полезна площ  -в стаите на практика може да няма гардероби - те са в коридора . Холът с хубав разтегателен диван става чудесно и за спалня, а детската си е нормална стая, даже за две деца. За мен този компромис е по-приемлив. За други хора - обратното, взимат си маломерката 3-стаен.

# 503
Таф, то не е само компромис с големината на стаите в масовката при НС, то е компромис и с локацията, гледката, квартала, достъп до обществен транспорт...всичко, само да е ново. Не го разбирам аз това. Иначе всеки да постъпва както реши, просто не е моят избор. Мои познати си купиха СС от 55-та година в центъра, входът е стар и неугледен, но те си направиха прекрасен ремонт и са си много добре. На цената на която тогава го купиха плюс един луксозен ремонт в момента не може да се вземе нищо свястно на пазара нито старо, нито ново.

# 504
Таф, то не е само компромис с големината на стаите в масовката при НС, то е компромис и с локацията, гледката, квартала, достъп до обществен транспорт...всичко, само да е ново. Не го разбирам аз това. Иначе всеки да постъпва както реши, просто не е моят избор. Мои познати си купиха СС от 55-та година в центъра, входът е стар и неугледен, но те си направиха прекрасен ремонт и са си много добре. На цената на която тогава го купиха плюс един луксозен ремонт в момента не може да се вземе нищо свястно на пазара нито старо, нито ново.

Да, бе. То всичкото НС е все в неразораната целина в покрайнините, а всичкото СС е отпрало едни гледки като от Айфеловата кула Grinning Мини из стара София и ще видиш, че масовото СС от уличките съвсем не може да се похвали с гледка.
Относно цената - казваш, че са купили "тогава", но не може за тези пари да се вземе нищо "днес". Ми нормално, но важи за всичко.
За мен НС значи:
- гараж/паркомясто
- хубав асансьор
- качествена термоизолация
- нови инсталации
- нови материали (тук вече си зависи)
- по-добър вид

# 505
  • София
Бях скоро на гости у роднините в Париж, живеят в многостаен апартамент. Огромен е за техните стандарти
И какво- 35 кв дневна с кухня, 3 спални + 1 кабинет+ 2 бани + 2 тоалетни( всичко са отделни помешения там бани и тоалетни= 4 помещения ) + дълга , но тясна тераса около цялото жилище , Само една спалня, тази на родителите 16-18 кв , но си има дрешник с врата и собствена баня.

Но 2- те спални на децата, бяха по 7 кв.м. Hushed   Кабинета и той 7 кв.м.- едно бюро и една секция. толкова.
Да си призная не ми се видяха толкова непоносимо малки спалните и кабинета, Може би понеже целия апартамент се обгражда с една дълга тераса и пред стаите има излаз... но стаите на децата им , малки са, да , легло, бюро и гардероб. За едно дете толкоз. Ми не беше зле, честно.  
Моите щерки спаха цяла седмица двете в едната стая, издърпа се легло под другото, като чекмедже.... ми спаха две деца...на тези 7 кв.м. Инак светло и хубаво, висок етаж беше...

Вместо 15 кв обща детска стая за децата, явно стандарта там е 2 стаи по 7 кв.м.

# 506
Ми не съм казвала за "всичкото", а за масово предлаганото. Разходи се до Витоша вю да видиш какви "гледки" е отпрало НС и вътрешните дворчета на СС в центъра ще ти се видят рай направо. Никъде не пише, че СС ги няма тези неща или не може да ги има /инсталации, гаражи, термоизолации, вид и прочее /и виж колко струват градежите от 25-та година на по-миналия век на жълтите павета и най-вече дали се предлага нещо там, щото аз не съм чула. То по тази логика в Рим и Флоренция яко са го закъсали тези в старите сгради, да ги ожалиш направо що не са в Модера Резидънс в Софето. Представи си че си на пазара сега като купувач, а не преди еди колко си години и се огледай добре какво и за колко се предлага. Не какво си купила преди години, тогава и аз съм купила ново и не съжалявам, коментирам пазара сега.

# 507
Ето още един пример от мен. Това СС като локация е абсолютно съпоставимо с гълъбарник, който постнах сутринта(пак го пускам за сравнение). Да предположим, че не беше със скосявания, пак ще е много по-малък от стария. А пък СС с цялостен ремонт сигурно ще излезе на цената на НС-то на ш/з. Така че стандартен 3-стаен НС е напълно съпоставим с по-голям като квадратура СС с включен ремонт за една и съща локация.
https://m.imot.bg/details/1c158067425612087
https://m.imot.bg/details/1c158089549439670#&gid=1&pid=1

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 16:56 от TafTaf

# 508
  • София, Bulgaria
За мен маломерен 3 ст е под 80..85 кв. Такива по 67 кв.  въобще не ги броя, това не е ап., за който да си струва и 1 евро да дадеш. Все едно гарсониера направена на 3ст., не че няма де, нооо...какво е това..
Моят пример беше,  искам 2 спални макар и по- малки, каквито ще са в маломерен 3ст.ап., който ще струва в Обарище 150...160000 евро, 3т. СС пак там ще струва пак толкова...даже 170К , ако не е с преходи и вестибюли. Дори да са равни в цената. НС влиза в бюджет до 200, СС ще е аще с 20 К отгоре. Т.е. ако бюджета ми е 200, СС не ми върши работа,  мякар че ще стане по-удобно. Сравнявам 3ст. с 3 ст. Това исках да кажа. И нямам предвид 70 кв. НС.  Ако е такова обаче, абсолютно по-добре е да купиш 2ст. СС. ...Нооо...всеки си има предпочитания. Купувачите, които избират НС, просто не харесват стари сгради и това е...не е тяхното, не се чувстват ок там.

# 509
Да, може да има и свястно оправено и модернизирано СС, ама рядко става, защото масата собственици са наследници, но или нямат пари за ремонт и поддръжка, или не им пука, или и двете. А в цитираните западни страни ако не си поддържаш и ремонтираш имота те изхвърлят като мръсно коте. Тук обаче търпиш изронена фасада, издраскани стълби, липса на изолация и миризма на зеле, защото нищо не можеш да направиш.

Общи условия

Активация на акаунт