Частни училища - информативно-дискусионна тема 34

• 24 845
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
  • София
На прехвърлените от Дрита са им останали старите такси, така ли? Това за какъв период от време? За 2020/21 ще им ги изравнят ли с тези на останалите или ще си вървят по-ниски? А гурме храненето за по 15 лв. задължително ли е или може да се носи и домашна храна?

# 541
  • София
Онна, само за тази година, после ще ги изравнят. Интересното е, че не се сетих да попитам за гурме хрането, но след като всички негодуваха вероятно си е задължително. Но и да не е всеки ден да готвиш нещо отделно и за детето ми се вижда висша форма на мазохизъм, а аз обичам да готвя...

# 542
  • София
Майката на детето, което дойде при нас от Дрита/Британика каза, че точно заради непосилно вдигнатата такса са се преместили. Сега, не я познавам достатъчно жената, може и друго да е било и да е послъгала, ама защо пък ще лъже за това точно.
Приятелката ми, с дете в The Castle, които също щяха да се сливат натам, също каза, че с вливането си се вдига таксата, от днес за утре. Те после май си оставиха старите деца в Castle, не съм много сигурна какво стана, но по повод сливането, си бяха казали мотамо, от април за май вдигаме таксите.

П.С. Сега прочетох за изравняването догодина, да, може би е това.

# 543
  • София
Ами, да, има логика. Това че една година ще им задържат таксата ги грее до толкова, че да имат време да си потърсят друг вариант, ако новата не ги устройва. А който си е намерил нещо да си премести детето по-рано е разбираемо с оглед по-ранната адаптация към новото.

# 544
  • Пловдив/София
Имам въпрос, тъкмо да събудя малко темата...

Децата ви в ПУК (6г) изписват ли букви ръкописно?

Обзе ме прозрение, на база разговори с други майки и учители, че в по-"академичните" училища де факто са с близо година напред- да кажем ръкописното писане вместо в първи клас, го започват в ПУК.
тогава какво правят в първи клас, материал за втори ли взимат?

Мислех, че са си основно по МОН програма с леко надграждане (повече като методи, упржнение и малко материал отгоре), а според тази майка са си направо година напред и искам да проверя при вас как е

Това би обяснило и трудните приемни "изпити"- искат не просто добро знание на текущо ниво (трета група), а и материал от ПУК да се знае. Де факто се търси дали детето има училищна готовност на 6 години. Предучилищната си е първи клас, не е преход от ДГ.

Правилно ли разсъждавам?

# 545
Мога да отговоря за ПУК на Питагор.
Категорично не учат ръкописни букви.
Ръкописни почнаха да учат в първи клас. На детето му беше безумно трудно с ченгелите Simple Smile

# 546
  • София
Имам въпрос, тъкмо да събудя малко темата...

Децата ви в ПУК (6г) изписват ли букви ръкописно?

Обзе ме прозрение, на база разговори с други майки и учители, че в по-"академичните" училища де факто са с близо година напред- да кажем ръкописното писане вместо в първи клас, го започват в ПУК.
тогава какво правят в първи клас, материал за втори ли взимат?

Мислех, че са си основно по МОН програма с леко надграждане (повече като методи, упржнение и малко материал отгоре), а според тази майка са си направо година напред и искам да проверя при вас как е

Това би обяснило и трудните приемни "изпити"- искат не просто добро знание на текущо ниво (трета група), а и материал от ПУК да се знае. Де факто се търси дали детето има училищна готовност на 6 години. Предучилищната си е първи клас, не е преход от ДГ.

Правилно ли разсъждавам?
Не! Joy За кандидатстване за ПУК не се изисква децата да могат да четат и пишат. Синът ми дори не познаваше всички букви. В ПУК в СС започнаха да учат да пишат директно ръкописно /за мен това беше ново, защото по-големите ми деца учеха печатно писане в ПУК и ръкописно от първи клас/, но не защото се е очаквало вече да могат да пишат печатно, а защото са преценили, че е безсмислено цяла година да ги учат да пишат печатно, а в първи клас да ги “отучват”.

# 547
  • Пловдив/София
Е значи наистина учат ръкописно в ПУК в някои училища.
Санака, искат на някои места да се знаят всички букви и изписване на цифри (не знам конкретно за СС дали е така, но масово вече).
За мен си търсят училищна готовност, основно като концентрация на детето, не преходна за ПУК.
 Все повече си мисля за оставане в ДГ просто (макар че на нас тепърва предстоят повечето кандидатствания, но добих представа от първите).
На едно място ми казаха, че има отлична концентрация- дори при опити за разсейване си остава фокусиран, на друго- че си е направил всички задачи, но недостатъчно бързо и се разсейвал да говори. Иди, че разбери къде е истината..
Предполагам е избирателен просто Simple Smile

# 548
В ПУК в СС започнаха да учат да пишат директно ръкописно /за мен това беше ново, защото по-големите ми деца учеха печатно писане в ПУК и ръкописно от първи клас/, но не защото се е очаквало вече да могат да пишат печатно, а защото са преценили, че е безсмислено цяла година да ги учат да пишат печатно, а в първи клас да ги “отучват”.
Изучаването първо на ръкописното писмо е защото така следват естественните процеси на човешко развитие- децата много по-лесно го усвояват и пишат доста бързо, активира неврони, които правят ученето лесно и доста други предимства . И аз бях много изненадана от това, но след това попрочетох  доста неща по темата

# 549
  • Пловдив/София
Не съм чела кое е по-добре да е първо, по-скоро ме интересува на 6 или на 7 години е по-добре да се “натисне” в ръкописното (трудно е за много деца).
Иначе неизбежно всички деца пишат печатно в началото, както и огледално, било съвсем нормално. На 5г вече някои пишат изречения с печатни букви- без натиск. За същото с ръкописни си е “работа”. Ще чета и аз по темата явно...

# 550
А слято ли се учат да пишат още в ПУК?
За мен това е ново.

# 551
Пипилота Виктория Трансперанта Ментолка Ефраимова Дългия Чорап, прекалено се вторачваш в детайли, които не са от такова значение и които не могат да бъдат анализирани в огромна дълбочина от родителите, които не са педагози и учители.
Има училища, в които пишат ръкописно в ПУК. Както разбираме от Хоуп, Питагор не е така или поне не е било, сега може и при тях да е и Хоуп да не знае. Но не това е важното. В добрите училища просто дават добро образование, а кога започват да пишат ръкописно, както и другите неща, които питаш, са извадени извън цялостната картина детайли, по които не може да се правят категорични изводи.

Личните ми наблюдения и опит показват, че добрите ЧУ все пак не, не минават в ПУК целия материал за 1 клас, но са много по-добри от държавните ПУК. Детето ми беше на лятна занималня след ПУК заедно с деца от ДУ, повечето след 1 клас и картинката беше следната. Никое от децата ПУК не можеше и да сънува да пише диктовки. Нашият пишеше, но децата 1 клас, които са били отличници в ДУ, двама на брой, бяха по-добри от него - все пак цяла година по- големи. Той беше обаче наравно с други деца 1 клас от ДУ и по-добър от половината. По математика подобно. Въпросът е, че пукчетата от ДУ бяха светлинни години назад. Имаше някои аспекти, само някои, разбира се, по които и на второкласниците не отстъпваше. Разбира се, на диктовките второкласниците бяха много напред.
Така че просто ЧУ дава изключително добро образование за възрастта, лично се убедих, че несравнимо с ДУ. А оттам нататък детайлите не са толкова важни.
Ти училище избери, с дали пишат ръкописно, е последното нещо, което да гледаш.
Точно както детето на Санака, и моето в началото на ПУК не можеше и да срича. В края на първия срок в ПУК четеше гладко и пишеше ръкописно. Изцяло заслуга на училището - аз бях вдигнал ръце.
Е, всеки има право на мнение, но категорично съм убеден, че в ДУ това нямаше да стане. И не във всяко ЧУ щеше да стане!

А, и всичките ти имена ги написах, без да съм гледал в книгата, която за последно съм я чел във втори клас. Може и да съм ги сбъркал, но едва ли. Ето как четяхме навремето 😄😄😄

Последна редакция: пт, 31 яну 2020, 20:18 от Татко Мецан

# 552
  • София
В ПУК в СС започнаха да учат да пишат директно ръкописно /за мен това беше ново, защото по-големите ми деца учеха печатно писане в ПУК и ръкописно от първи клас/, но не защото се е очаквало вече да могат да пишат печатно, а защото са преценили, че е безсмислено цяла година да ги учат да пишат печатно, а в първи клас да ги “отучват”.
Изучаването първо на ръкописното писмо е защото така следват естественните процеси на човешко развитие- децата много по-лесно го усвояват и пишат доста бързо, активира неврони, които правят ученето лесно и доста други предимства . И аз бях много изненадана от това, но след това попрочетох  доста неща по темата

Я, пак това за ръкописното, естествените процеси и невроните? Това на каква възраст?

Между другото, най-субективно ми прави впечатление, че най-неправилнен захват на молива и най-много пишещи печатно, полупечатно, че и разкривено на всичко отгоре, съм виждала у американци. И то защото с прословутото ранно "четене" започват и с писане печатно и така и често не отлепят към ръкописно.

Печатното писане е ужасно неудобно и изморително, все пак печатните шрифтове са измислени много по-късно от ръкописа. Децата имат проблем с ченгелите и ръкописа в предучилищна възраст, че и някои в първи клас, защото фините мускулчета на ръката не са укрепнали като контрол и координация. На всичко отгоре това безкрайно писане на ченгели е изморително, досадно и лично аз не виждам смисъл в това. После се започва "нацепване" на буквите на части (кръгчета и ченгелчета, лулички), вместо да ги научат още от самото начало да ги изписват "на един дъх". Виждала съм как в някои градини се изсилват в ПУк с писане на ченгели и какъв крах е като резултат и откъм загуба на време. Децата пишат печатно, защото виждат печатни текстове, по подражание. Повечето неща са в чисто практичната зона на живота, а не заради някакви високи цели или основания.

Последна редакция: пт, 31 яну 2020, 20:13 от Andariel

# 553
  • Отвъд алеята зад шкафа
В ЕСПА учат ръкописно писане още от ПУК,по авторската им програма.

# 554
  • София
Ами, Пипи, в тази тема доста пъти сме го споменавали това (вкл. и аз в предходната или тази преди нея), че в в по-"академичните'" училища в края на ПУК пишат (ръкописно и слято някъде), смятат поне до 20 и четат. Това на практика са изисквания за първи клас, но не са изобщо непосилни за децата. Аз започнах училище на 6г., както и почти целият ни клас (някаква мода беше). И си беше съвсем по силите на всички да се научат да четат и пишат ръкописно.
И тези неща за ПУК сме ги писали винаги,  в отговор на въпрос какво е необходимо да знае детето ако реши да кандидатства за първи клас в някое от тези училища. Затова и всички тук са писали, че кандидатстването за ПУК е по-лесно. Защото, като добавиш и английския (там също в ПУК се започва с писането на думи), то е разбираемо защо е по-трудно. За кандидатстване в ПУК, поне досега, такива неща не се изискваха. Напълно подкрепям Мецан- не се вторачвай в подробности. Да, много деца бъркат, пропускат букви и пишат огледално понякога, никой не очаква да са роботи. Просто в тези училища има време за упражнение, работи се с децата и съответно качествено.

Общи условия

Активация на акаунт