Частни училища - информативно-дискусионна тема 34

• 24 854
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
E, приятели любими,
тъй върви си този свят -
вий не щете вече рими,
нито теми спамо-чат,
ни закачки с чар и грация -
само суха информация,
сводки с проверени знания
за приемната кампания.
Туй не е и никак чудно,
като е пределно ясно
че във всяко школо частно
днес се влиза все по-трудно;
таксата така поскъпна,
става вече недостъпна.

# 511
Браво, Мецане, да си ни жив и здрав.

# 512
  • София
Така си е, Мецане Simple Smile

# 513
Фенси, писано е във форума, аз лични наблюдения нямам- за силикони, чалга певици и че не било добра среда. На мен са ми го казвали в едно друго училище- че БШ нямало да отговори на вижданията ми за среда на детето. Няма да почваме пак спора, че е пълно със супер интелектуални чалга певици, сигурно има такива, но съм обяснявала, че искам "пъстра" среда, средна класа. Единици не ме притесняват, но болшинство- да. Пак казвам, това са само "слухове", около БШ виждам съвсем нормални коли и родители аз.

Та си мисля, че ще се опитат да отсеят този тип родители, привлечени от лъскавата база и без ясна визия защо е важно образованието.
Но само гадая- може и да е точно обратното- да търсят по-богати родители и да отпаднем например.

Минусът на такъв "подбор" са супер размитите критерии, не знам как по един въпросник ще ми преценят ценностите и семейството...

Ето ви как е написано, тълкувайте- дано се изясни на отворени врати.

"Имайте предвид, че на този кръг ще поканим само семействата, чиято мотивация и очаквания към училището, заявени във формуляра за кандидатстване, преценим, че са в унисон с нашата философия и принципи на работа"

На мен ми звучи тип Прогресивно, общност и тн. Нямам идея как в такова голямо училище ще сработи. Мен лично ме устройва, освен ако изцяло задраскат НВО и класическото образование.

(в кръга на шегата- за първи път виждам толкова грамотно  написано писмо, една запетая няма пропусната. Други училища ме дразнят с грубите си грешки. Браво на секретарката/директора, ако четат Simple Smile)

Пипи,
аз съм описвала средата в не един и два поста. Няма да кажа “четете!” 😉 Но няма да е лошо, защото трябва да се повторя.

Любопитно ми е кое е това училище, в което са ти казали, че няма да ти допадне средата, пък и е важно в какъв контекст... Но може и да не ми отговаряш тук, а на лични, че да не тръгнат разни противопоставяния...

Моите наблюдения са, че точно средата в БШ е едно от съществените предимства, с всички произтичащи забележки, че все пак говорим за българска среда, от която, за съжаление, не можем да избягаме в нито едно БГ училище и сигурно и в БШ има изключения, като навсякъде. Но така или иначе, говорим за критичната маса.
Нормални, пъстри хора, може да се каже някаква извадка на “средна класа”. Загрижени за образованието на децата си. Мениджъри различни, собственици на бизнеси, АйТи, образование, услуги, архитекти, адвокати..., има някои известни или популярни лица, журналисти, хора на изкуството... За чалга звезди не съм чувала, нито за футболисти 🙂, ама знае ли човек, хаха. Знам, че по интерпретациите що е то средна класа и доколко я има у нас може също много да се спори и философства, а аз нямам такова желание.

Мога да кажа, че крайности няма, а прояви на разглезени, невъзпитани и груби деца, които да пречат на учебния процес, въобще не се толерират. Това, което се толерира и възпитава, е дух на взаимопомощ между децата, класната ни се грижи класът да е сплотен и да няма интриги. Ако това го броим за общи ценности, то аз нямам нищо против.

Това, което Пипи е забелязала за правописа, лично аз го адмирирам силно и смятам, че е много показателно и говори само за себе си. Да си учебно заведение, пък да се рекламираш неграмотно, е обезпокоително, нали? 🙂

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 00:16 от summmertime

# 514
Ех, Мецане, браво, браво!
Видно е, че имаш право -
никакви закачки с грация,
само груба информация.
(И съмнителни интерпретации...)
Коментираме кампании
и критерии за знание...
Имаш и сърце, и вдъхновение.

А пък ние, с цялото ни самомнение
да си спомним, че децата ни
по са важни от лицата тук 😉🙄😜!

И от цялото ни его...
И без Нея, и без Него.

Айде, не се впрягайте много! 🙃🙃🙃

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 00:32 от summmertime

# 515
Защо в България би било смешно родителите да пишат есе!? Да обяснявам ли?  Че те половината не могат да си напишат името, а, ако говорим сериозно, е напълно излишно. Нито конкуренция имаме чак такава, нито традиции, нито среда. Нито пък ще имаме.

Аз наистина не разбирам, какъв е смисълът Родителят да пише есе, когато кандидаства Детето му?? Чесно казано се радвам, че в България все още е смешно родителите да пишат есе. А по-смешно ми е, психоложка със спорни качества да ми оценява детето, а камо ли мен, сакън! На едно от най-свестните и грамотни деца, които познавам, родителите му са полуграмотни. А познавам и дете на интелигентни родители, което се върна от щатите у нас и нивото му е под това на връстниците, особено по мат, а бълггарския не го коментирам. Най-престижните унита все още са в щатите, традиции, реклама, ОК. Но напоследък от различни места чета материали на/за млади американски учени - еми много от тях са китайци и от време на време изкочи някой руснак. Мисля си, че много се залита по западни модели на образование, но от изтока постигат по-добри успехи и нека видим дали това в един момент няма да се отрази и на университетите, вкл. тези страни да успеят да задържат талантливите си деца. Ето Китай вече задминава САЩ в сферата на изкуствения интелект, ЕС са много назад. Интересно ще ми бъде, ако има родител с деца, които скоро ще си търсят уни, да сподели, дали е проучвал/чувал и за такива варианти, на успели деца отиващи да учат извън ЕС/САЩ?

# 516
  • София
Родителското "есе" е всъщност "personal statement", думата есе е използвана, защото нямаме аналог на "personal statement".

Децата на моите съученици (децата са родени в Щатите) са много умни и говорят български.

AI е много развит в Китай - поне в сферата на facial recognition, защото няма етически и законови ограничения, понеже са диктатура. ЕС не е "много назад", само е много силно регулиран в защита на личните данни на населението му.

# 517
  • София
Аз познавам две деца които спечелиха пълни стипендии и отидоха да учат в Азия, едното в Хонконг, а другото нейде из Китай. Не са ми близки родителите и рядко ги виждам, та не знам подробности, но родителите със сигурност могат да си позволят да покрият издръжката на децата в европейски университет

# 518
А имаш ли идея по кой предмет/с какво са кандидатствали и спечели стипендия? От мои познати от там знам, че в Китай нивото по математика е много високо, затова предполагам са кандидатствали (и) с нещо друго? Също така ми е интересно, долколко е необходимо да знаят китайски освен за ежедневните нужди, предполагам са записали английски програми?

# 519
  • София
Едното дете учи икономика, така че предполагам и математиката е изиграла значителна роля при кандидатстването, другото беше нещо хуманитарно. На английски са програмите, не знаеха китайски

# 520
Аз пък имам близко дете, което замина със стипендия за Южна Корея, бизнес-администрация, на английски. Математика не му искаха никъде, а и то не беше на "ти" с нея. Завърши и се върна тук. И не успя да научи нищо по-различно от което и да е европейско висше училище, вкл. и българско. Работи като офис планктнон с английски, корейски не научи.
И като говорите за Китай, имайте предвид, че Китай е огромна държава и там има всичко, има и добри, и слаби програми, а "нейде из Китай" абсолютно нищо не значи. Ако ще е в Китай, трябва да се проверят добрите университети и програми, и кои от тях, ако има такива, са на английски. Което без знание на китайски няма да е лесно, но не е невъзможно.
Нивото на математика някъде в добро пекинско училище може и да е много високо, но едва ли е навсякъде. В Пекин е голяма борба за добро държавно училище, така ми разказаха местни колеги. Е, има и частни, ама по техните думи цените им не са по джоба на средния пекинец. Не съм се интересувала от точни суми. А, и в Пекин има жителство и дете на семейство  от провинцията няма право да учи в Пекин. Има и райониране на училищата по адрес.

# 521
  • София
"Нейде из Китай" казвам аз, защото не помня подробностите. Познавайки родителите не мисля, че са записали детето си в еквивалент на Пернишкия университет

# 522
"Нейде из Китай" казвам аз, защото не помня подробностите. Познавайки родителите не мисля, че са записали детето си в еквивалент на Пернишкия университет
Аз не познавам родителите и не мога да ги коментирам, аз мога да коментирам точни факти - като кажеш кой е университетът и къде е, евентуално ще мога да преценя на какво е еквивалент. А преценката за родителите е строго субективна и като такава не е информативна, поне за мен.

Но все пак да не забравяме, че американските и европейските университети са пълни с китайци, които въпреки езиковата бариера учат там, и които често са силни в СТЕМ. Което за мен означава, че самите те не са преценили тяхното образование да е по-добро, щом не са си останали в Китай. Така или иначе, такива преценки ан гро за мен са несъстоятелни без детайлите по тях.

# 523
  • София
Така си е, Попеа, то тука цялата тема се стреми за теб да е информативна, ще знаеш.

# 524
  • София
Да, добре, Попеа, веднага отивам да потърся точните факти за да ти ги опиша подробно, защото точно твоята преценка ми е много важна.

Общи условия

Активация на акаунт