Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 597
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Не съм следила грамове, тук също не съм срещала подобни твърдения.. Теоретично може и да е така, ориентировъчно. А "хубаво е да се започне от 6и месец" не важи за бебета, захранени тогава, каквито са и официалните препоръки.До 12 месеца е хубаво да се въведе, но постепенно и бавно... Различните схеми препоръчват различен диапазон времеви за него-майката избира. Simple Smile
То и официалните препоръки не са за захранване от 6ти,а най-рано от 16та и не по-късно от 26та седмица , обаче тук повечето са на различно мнение, та не ми се влиза в дискусии по този въпрос. Така или иначе въпросът беше, че в конкретния случай не е рано за въвеждане на глутен.
Абе имало една СЗО - попрочети тя какво препоръчва, тъй де, да не влизаме в дискусии Simple Smile За 3ти път ти казвам, зависи кога е стартирало захранването - тогава се мисли за глутен.

# 196
Имайки предвид, че в момента уча за държавния по медицина в Германия, и то точно педиатрия, съм много добре запозната със СЗО. Само че на СЗО препоръките са за целия свят, и вече в съответните държави на база препоръките на СЗО плюс проучвания, асоциациите на различни лекари (примерно алерголозите), издават собствени препоръки за захранване. Но както казах и преди това, не искам да влизам в напразни дискусии по темата. Blush

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 11:05 от Не се сърди, човече

# 197
Адмирации за избора на професия Simple Smile Кое проучване показва, че глутенът е хубаво да се въведе на 6 месеца точно, както твърдиш ти, говорим за България? Кога е най-подходящо да се въведе глутен, ако детето е захранено на 6 месеца? СЗО препоръчва  кърмене до 6 месец в световен мащаб, какви проучвания в една държава могат да оспорят това, че само кърмата е най-подходящата за бебето в първите 6 месеца от живота му например? Трябваше да започнеш с това, че си бъдещ педиатър, за да получим отговори от компетентно лице, учило за това Simple Smile Моля, не приемай поста ми като заяждане, мисля, че информацията ще бъде полезна за всички.

# 198
Адмирации за избора на професия Simple Smile Кое проучване показва, че глутенът е хубаво да се въведе на 6 месеца точно, както твърдиш ти, говорим за България? Кога е най-подходящо да се въведе глутен, ако детето е захранено на 6 месеца? СЗО препоръчва  кърмене до 6 месец в световен мащаб, какви проучвания в една държава могат да оспорят това, че само кърмата е най-подходящата за бебето в първите 6 месеца от живота му например? Трябваше да започнеш с това, че си бъдещ педиатър, за да получим отговори от компетентно лице, учило за това Simple Smile Моля, не приемай поста ми като заяждане, мисля, че информацията ще бъде полезна за всички.

О, не, не, педиатър точно не искам да ставам. Просто твоето изказване за СЗО ми прозвуча като заяждане, затова исках да кажа, че знам какво е все пак СЗО. Laughing
Специално за България проучвания за глутен мисля, че няма, но пък би ми било интересно да прочета какви са официалните препоръки на нашите педиатри, защото живея в Германия и тук препоръките са от началото на 5ти месец да се започне захранване, независимо дали детето е предразположено към алергии или не. Снощи бях намерила статия с около цитирани 10тина проучвания по повод на това дали ранното или късно въвеждане на глутен играе роля в отключването на цолиакия при деца, които са предразположени(за такива се броят бебета, на които поне единият родител е болен от цолиакия). Изводът беше, че нито ранното (преди навършени 4ти месец), нито късното(след 6ия месец) играят роля. Затова и препоръките са да се въведе между 4ти и 6ти месец. Давам линк към една статия, но е на немски, може да я пуснеш в гугъл преводач, ако ти е интересно. Blush

https://www.mein-allergie-portal.com/nahrungsmittelallergie-und- … us/all-pages.html

# 199
Здравейте, мамита
Искам да попитам за новите храни, които ще вкарвам в менюто на бебето (9м) примерно телешко, риба и нови плодове - пак ли както в началото по 1,2 лъжички пробно?
Тъй като има заместени хранения - след като дам малко телешко със зеленпуци примерно, след това давам просто зеленпуково пюре ли?

# 200
Скрит текст:
Адмирации за избора на професия Simple Smile Кое проучване показва, че глутенът е хубаво да се въведе на 6 месеца точно, както твърдиш ти, говорим за България? Кога е най-подходящо да се въведе глутен, ако детето е захранено на 6 месеца? СЗО препоръчва  кърмене до 6 месец в световен мащаб, какви проучвания в една държава могат да оспорят това, че само кърмата е най-подходящата за бебето в първите 6 месеца от живота му например? Трябваше да започнеш с това, че си бъдещ педиатър, за да получим отговори от компетентно лице, учило за това Simple Smile Моля, не приемай поста ми като заяждане, мисля, че информацията ще бъде полезна за всички.

О, не, не, педиатър точно не искам да ставам. Просто твоето изказване за СЗО ми прозвуча като заяждане, затова исках да кажа, че знам какво е все пак СЗО. Laughing
Специално за България проучвания за глутен мисля, че няма, но пък би ми било интересно да прочета какви са официалните препоръки на нашите педиатри, защото живея в Германия и тук препоръките са от началото на 5ти месец да се започне захранване, независимо дали детето е предразположено към алергии или не. Снощи бях намерила статия с около цитирани 10тина проучвания по повод на това дали ранното или късно въвеждане на глутен играе роля в отключването на цолиакия при деца, които са предразположени(за такива се броят бебета, на които поне единият родител е болен от цолиакия). Изводът беше, че нито ранното (преди навършени 4ти месец), нито късното(след 6ия месец) играят роля. Затова и препоръките са да се въведе между 4ти и 6ти месец. Давам линк към една статия, но е на немски, може да я пуснеш в гугъл преводач, ако ти е интересно. Blush

https://www.mein-allergie-portal.com/nahrungsmittelallergie-und- … us/all-pages.html
Не, Габи, никой не е тук за да се заяжда Simple Smile Сайтът на СЗО е общодостъпен и известен на повечето мами. Да, възрастта на въвеждане не е гаранция, че няма да се отключи непоносимост към глутена. Препоръките на нашият педиатър бяха към 8я месец да започна въвеждането му, като съм захранила на 6 навършени (това е мое решение). Ще се включат и други майки да споделят какво са били посъветвани те...

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 12:24 от Не се сърди, човече

# 201
Нашата педиатърката посъветва същото, захранване на 6 навършени месеца, защото преди това пропускливостта на чревцата е съвсем различна. След това в зависимост от темповете на детенцето глутен около 8-я месец, като при нас (злоядо дете, което освен за кърма, за друго не отваряше уста, нямаме и фамилна обремененост) дадох направо коричка хляб. Така или иначе нямаше да успея с елда, просо или каквото давате първо.
Бела, не е необходимо въвеждането сега да е както с първите неща. Но за твое спокойствие давай новите неща до обяд, за да наблюдаваш детето. Ако до 24 часа всичко е наред, можеш да дадеш цяла порция следващия път. Конкретно за телешкото (от коментари на приятелки) децата го приемат по-трудно.

# 202
  • Варна
Здравейте, мамита
Искам да попитам за новите храни, които ще вкарвам в менюто на бебето (9м) примерно телешко, риба и нови плодове - пак ли както в началото по 1,2 лъжички пробно?
Тъй като има заместени хранения - след като дам малко телешко със зеленпуци примерно, след това давам просто зеленпуково пюре ли?
Просто добави малко месо в зеленчуковото му пюре, няма нужда да даваш телешко със зеленчуци и после само зеленчуци. Да, въвеждат се постепенно нещата, с по 1-2 лъжички.
Месото може и да не му хареса в началото, има доста интензивен аромат. Спомням си моят син, когато му дадох за първи път пуешко с някакви зеленчуци, беше потресен Joy Първо зяпна изумено, след което се разрева брутално. Такава негативна реакция към храна не беше имал никога дотогава, нито след това. Два дни по-късно на втория опит само се начумери и изплю, а на третия път вече го хареса Grinning

# 203
  • София
Здравейте! По-назад в темата някой беше коментирал състава на сухарите cicibebe като потресаващ или нещо подобно. Понеже давам такива сухари за закуската вече доста време и малко се напрегнах. И аз чета състава, но не разбирам кое е толкова вредно, ако може някой да ми каже. И моля да ми препоръчате други сухари, да не са на Пападопулу. От тях също давам понякога с обяда.

# 204
Здравейте! По-назад в темата някой беше коментирал състава на сухарите cicibebe като потресаващ или нещо подобно. Понеже давам такива сухари за закуската вече доста време и малко се напрегнах. И аз чета състава, но не разбирам кое е толкова вредно, ако може някой да ми каже. И моля да ми препоръчате други сухари, да не са на Пападопулу. От тях също давам понякога с обяда.
Рафинирани бяло брашно, захар и олио. Стабилизатори, соя (ГМО)...на пръв поглед нищо полезно Simple Smile

# 205
Здравейте, започнах захранване с оризова каша, тъй като бебето ми имаше силни колики и се изхождаше диарично. Вече 1 седмица давам, изяжда си цяла порция и после суче. Бих искала да въвеждам зеленчуци вече. Да продължавам ли с кашата следобяд? Въвела съм само оризова каша, мога ли да започна зеленчуци преди да съм въвела другите каши, а тях да ги оставя за по-нататък? Бебето е на 6 месеца без няколко дни.

# 206
  • Варна
То сухари без екстри не мисля че има. Освен от някой био магазин по два лева бройката или нещо подобно. Чак за сухарите избягвах да се втелясвам, честно казано. Колко пък захар ще има, при положение, че не говорим за сладки все пак? Една щипка за целия пакет. За другото същата работа. Бяло брашно - и аз такова ям, не обичам пълнозърнести неща и това е. Иначе сигурно има и пълнозърнести сухари.
Феичка,
можеш да въвеждаш зеленчуци, разбира се.

# 207
Хубави сухари от спелта, без сол, има в ДМ.

# 208
Това си е личен избор, а най- добре ако е и информиран.
Рафиниран означава, че по химичен начин продуктите са преработени и всички полезни съставки ги няма, т.е това са т.нар. кухи калории. Все едно да даваш чипсове, бързи закуски, бисквитки и т.н. Няма разлика. Но пък не са никак полезни и в дългосрочен план, може да има кофти последици за организма. Аз съм си решила проблема като просто не купувам сухари или бисквити. За мен бебета и малко деца нямат нужда от тези неща. Пък и големите, ама там е малко по- трудно. Дори и аз като възрастен не ги консумирам. Ако искам да ползвам за попара или нещо такова си правя домашен хляб и това е. Но, въпрос но избор, вкус, начин на живот Simple Smile

# 209
  • София
Да, няма спор че трябва да се придържаме към по-здравословно хранене, но пък да сравним два сухара с чипс и бисквити не мисля. Благодаря за мнението все пак Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт