Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 196
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте! Сега започваме със захранването и имам въпрос за замразяването на храна. Как процедирате вие? Има ли особености за различните храни като се замразяват и т.н. Също, при затопляне ползвате ли микровълнова?
И още нещо- по принцип идеята е да приготвям нещата домашно, но все пак искам да попитам кои марки готови храни са добри (освен Хип, което доста го препоръчват). Благодаря!

# 436
Аз купувах пюретата на ДМ. Единият им вид се водеха май био, другите са стандартни.

# 437
Здравейте! Сега започваме със захранването и имам въпрос за замразяването на храна. Как процедирате вие? Има ли особености за различните храни като се замразяват и т.н. Също, при затопляне ползвате ли микровълнова?
И още нещо- по принцип идеята е да приготвям нещата домашно, но все пак искам да попитам кои марки готови храни са добри (освен Хип, което доста го препоръчват). Благодаря!
Аз ползвам готови месни и плодови пюрета на ХИП и Гербер. Някои на Бебивита и Ганчев също не са лоши, но от тях взимам рядко. Зеленчуковите пюрета ги правя ден за ден и не замразявам, но мисля, че можете да съхранявате във формички за лед във фризера(поне така съм чела).

# 438
Замразявах и ползвах микровълнова.

# 439
От кога давате сурови плодове? Освен банан и авокадо, разбира се. Питам за ябълка, круша, слива, боровинки.

# 440
  • Пловдив
Във фризера съм слагала само месото, във форми за лед, когато я захранвах, понеже ми беше домашно, а не заготовка от бурканче. Правех ден за ден зеленчуци на пара.
За мен най-изчистените пюрета са на Holle, взимала съм на DM био, и на Хип, мисля, че пак имаха био. За вкус-ако имат сол и захар, нормално за нас да са вкусни, понеже ние вече сме свикнали да ядем овкусена храна, ако нямат-за нас ще е бълвоч на вкус. Винаги съм четяла какво пише на етикета. Има марки, които си пишат съдържанието и като си сметнеш % си остават едни 10-20% които ти липсват на етикета, по закон има ли право така (поне аз така успях да разбера от закона) и това спада в графа "други". Сами се сетете какво слагат в "други". Ако не си свариш сам зеленчуците, не си сигурен в нито едно пюре какво има. Всяка майка си решава сама какво да дава!
Суров банан (друг не съм си помисляла да ям, дори аз) додах на 7-8 месеца мисля, захраних на 6 без седмица някъде. Ябълка директно сурова дадох седмица - две след банана. Тя оправяше проблема с твърдото ако. Авокадо не съм давала, дори аз на 30+ години никога не съм опитвала авокадо. Боровинки си мисля, че се дават след годинка. Дъщеря ми е на 1 г и 4 месеца и още не е яла боровинки, но и в къщи много много не са на почит. Сливи, круши и други плодове, ще дам като им е сезона.

# 441
За суровите плодове - банан давах преди годината суров, може би 8-9 месеца. Ягоди сурови на 1 година. После започнах постепенно всички други, защото тя си проявяваше интерес да яде сама и да дъвче.

# 442
От кога давате сурови плодове? Освен банан и авокадо, разбира се. Питам за ябълка, круша, слива, боровинки.
Никога не съм му давала сготвени плодове, но дадох първите му плодове след 6м. и започнах захранването през лятото, та имаше избор. Ябълки и круши ги настъргвах на ситно ренде, защото с пасатор ябълки са си мъка.

# 443
  • Plovdiv, Bulgaria
Ще следя тази тема, защото има неща които съм позабравила със сина ми, пък очакваме второ, да си припомня как се случват нещата Simple Smile

Аз основно си правих пюретата сама, когато съм взимала купувах и хип, и гербер, доволна бях и от лупилу, и пюретата на ДМ babylove. Никое обаче не ми е било на вкус като истински плод или зеленчук.
Рядко съм замразявала, правих бурканчета и стерилизирах за няколко дни да имам. Сега захранването като гледам, ще е зимата, та ще си позамразя домашни зеленчуци на есен поне Simple Smile

# 444
  • София
Любима на сина ми следобедна закуска е един малък банан, половин авокадо и кисело мляко.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 19:17 от Не се сърди, човече

# 445
Аз визирах по-скоро даването на сурови плодове за гризане. Моя човек нещо напоследък отказва пюрирана храна, но с желание яде такава за гризане. Давам банан, авокадо, хляб, бисквитки, макарони също много обича и те са едри, баница яде веднъж (бях писала май). Та, затова се замислих да дам сурова ябълка или круша,нарязани на парчета за гризане. На 10 месеца е, има 6 зъба, гризе и дъвче.. но пък нали суровите плодове дразнели стомаха и са трудни за преработка, затова се чудя.

# 446
Според мен, давай смело, особено щом иска да гризе. Моето от началото не обичаше пюрета и на 8 месеца  му дадох първите парчета. Нямаше зъби и първоначално по- скоро ги смучеше.

# 447
На 10 мес не е малък  за сурови плодове.  По-скоро трябва да ви притеснява отхапването на по-голями парче и евентуално задавяне (освен ако не е звб).  Ябълка и морков точно затова не се препоръчват даване на парче предо да са се  научили да дъвчат и да контролират колко да отхапват.  Дори и по-големи деца могат да се задавят.  
На моите деца им давах цяла ябълка.  Даже нямаха 10мес когато се самообслужваха сами от кашона с ябълките.  
Можете съвсем леко да минете парчетата ябълка на пара,  просто да омекне леееко,  не да се сварява.  Краставица също може да давате,  по-меки круши.  За киви може би е малък,  но ако ви се занимава с чистене на семки пробвайте,  имайте предвид че може да се появят колики. Аз го дадох след годината.
Тази ябълка е нагризана от сина ми на 9м и половина и имаше 2 зъба.  Плюеше кората.  Сестра му имаше 6 зъба,  но ядеше парчета. Цели ябълки прояде на 11 мес,  но все още предпочита нарязани плодове (вече е на 2 г). 

# 448
След колко приема на жълтък може да се въвежда нов зеленчук?

# 449
Мога ли да замразя сварено просо в пликче за кърма?
 Взех заешко на Гербер което  съдържа целина, а целината е алерген да го давам ли на 6+++ е.

Общи условия

Активация на акаунт